Hybridand. Den gule flekken på kjaken samt samme spettete mønster på den grå fjærdrakten er kjennetegnet på hybridvarianten av en and.
Stein J Bjørge

Tilskuddet i det urbane fargerike selskapet er så vidt synlig i vanndammene og de isfrie områdene der Bølerbekken renner ut i Østensjøvannet. I manko på egne damer har det oppstått romantiske øyeblikk. Trolig rundt en enslig herremann som har valgt nye jaktmarker.

Som et helt naturlig par, men likevel noe utenom det vanlige.
Stein J Bjørge
Brunnakkeand og stokkand er en fin fargekombo under brokarene på Østensjø.
Stein J Bjørge

Resultatet er blitt en vakker hybrid mellom den sjeldnere brunnakkeanden og en mer vanlig urban stokkand.

Fugleentusiaster og fuglefotografer som har samlet seg i vintersolen rundt det islagte vannet, forteller gladelig om den annerledes anden. Tydelig glad og fornøyd gakker den rundt med likesinnede i østkantens perle av et naturreservat.

Kanskje flere av samme miks på gang til våren.
Stein J Bjørge

Ornitolog Jan Terje Lifjeld ved Naturhistorisk museum i Oslo forteller at det sjelden dukker opp avkom av to forskjellige andearter.

– Det er ikke uvanlig at andefamilien finner nye maker internt, men at eventuelle avkom bringer det videre i flere ledd, er mer uvanlig. Det vannes ut etter hvert, men det viser seg at noen greier å beholde hybridutseendet i generasjoner.

Hybrid og vanlig.
Stein J Bjørge

Oftest stopper det i første ledd, men om gener er sterke nok, vil det dannes en egen evolusjonshistorie på sikt.

Det forskes på dette, og det finnes egne registre over fugler som bryter normen ved å parre seg med andre arter. På Naturhistorisk museum har vi flere eksempler i utstoppet variant av ulike hybridfugler, legger ornitologen til.

Klar som et egg.
Stein J Bjørge

Hvem som egentlig er opphavet til hybrid-hannfuglen med det annerledes utseendet, vites ikke.

Men fuglefotografene rundt Østensjøvannet har stålkontroll og er sikre i sine antagelser.

– Den brunstokkanden er rimelig «heit på grøten». Det er tydelig at den kurtiserer damene her oppe, ler en munter gjeng med kamera klar for flyvende øyeblikk.

Kanskje det dukker opp nye hybride fotomotiver for fugleentusiaster til våren.

En frier gjør seg vakker.
Stein J Bjørge

Om lysten er der, kan fuglen tas nærmere i øyesyn fra turstien ved Østensjøvannet. Der svømmer den uvitende om sitt særpreg rundt i de åpne råkene under broen langs Østensjøveien.