Osloby

Krever Rusken-sjefens avgang

Reagerer sterkt på tiggeruttalelser.

Rusken-general Jan Hauger, her fotografert sammen med politifolk under en aksjon mot en rumensk tiggerleir i juli 2010. Ingar Storfjell

 • Andreas Slettholm
  Kommentator
Les også

Vi hadde ikke nedverdiget oss til å spise rotte- og hundekjøtt selv om vi ikke fikk mat på én uke

Nå blir det politisk oppvask av Ruskens uttalelser om utenlandske tiggere.

Mennesker som Jan Hauger har ingen plass i Oslo kommune, mener Rødt.

– Rusken-generalen representerer et menneskesyn som er på grensen til å være rasistisk, sier Reza Rezaee i Oslo Rødt.

Rusken er Oslos eneste kommunale etat som jobber og uttaler seg om tilreisende tiggere. Rezaee viser både til kommunes etiske retningslinjer og anti-diskrimineringsprogrammet OXLO, som bystyret enstemmig har stilt seg bak.

– Mennesker som Hauger har ingen plass i en kommune med disse grunnverdiene. Hauger virker å mangle belegg for svært alvorlige påstander, mener Rezaee.

Han vil nå utfordre ordfører Fabian Stang og byrådet på hvorvidt de stiller seg bak uttalelsene.

– Dette blir sannsynligvis den første saken jeg vil ta opp i det nye bystyret. Dersom byrådet eller ordføreren gir støtte til slike utsagn, står vi overfor en svært alvorlig situasjon, sier Rezaee.

– Hauger best på søppel

Forfatter og journalist Frank Rossavik er blant dem som har argumentert for tiggernes nærvær. Også han mener Hauger bør avsettes som "tiggeransvarlig " i Oslo.

– At Oslo kommune overlater håndteringen av tiggere til Rusken, er i seg selv pussig. Jeg tviler ikke på at romfolkets nærvær i Oslo byr på problemer, og at disse må takles. Men slik Jan Hauger uttaler seg, virker det som om han er langt bedre egnet til å ta seg av søppel enn av mennesker. Kanskje han burde konsentrere seg om det han muligens er god til, sier Rossavik.

Konstituert generalsekretær Johannes Heggland i Kirkens Bymisjon mener Rusken er totalt uegnet til å møte den mobile fattigdommen i Europa.

– Ryktespredning og mer eller mindre sensasjonelle, udokumenterte fortellinger er dessverre noe som minoritetsbefolkninger ofte må tåle. Det er beklagelig når kommunens representanter bidrar til slik retorikk, sier Heggland.

– Møtes ikke med respekt

SVs Marianne Borgen forutsetter at alle som jobber med tiggerproblemstillingen kommer med sanne historier.

– Jeg kan ikke uttale meg om hvorvidt Hauger lyver eller ikke, men kommunen må møte disse menneskene med respekt og medmenneskelighet. Det gjør vi ikke i dag, og i den grad det forekommer nedverdigende og diskriminerende beskrivelser, blir jeg opprørt av det, sier Borgen.

Fra Venstre, som nå er på vei inn i byrådet, er kritikken mer avdempet.

– Han bruker andre ord enn jeg ville ha gjort, sier Toril Berge (V).

Hun mener det er byrådets ansvar å holde debatten om tiggerne nyansert.

– Hauger gjør jobben sin, men vi trenger flere tiltak og en debatt som møter den menneskelige siden av dette også. Der er vi som kommune ikke gode nok, sier Berge.

Hauger: – Trist å bli oppfattet slik

– Når man stikker hodet frem i en såpass betent sak, vil man bli oppfattet som rasist. Jeg er ikke ute etter å stigmatisere, og synes det er trist om noen oppfatter meg slik. Mitt formål er å belyse dette problemet, sier Jan Hauger.

Han mener ikke han har gått for langt i sine uttalelser.

– Jeg videreformidler hva folk har opplevd, enten det er politiet, våre medarbeidere eller andre.

– Føler du ansvar for å sjekke sannhetsgehalten før du uttaler deg i mediene?

– Nei, jeg kan ikke sjekke historier som for eksempel politiet opplever. Jeg blir ofte referert til fordi Rusken-patruljen har en sentral rolle i å holde byen ren. Det er ofte mediene som hausser dette opp. Jeg er også veldig bekymret for at vi har folk som kommer hit og lider, men er samtidig opptatt av at det skal være rent, ryddig og trivelig, sier Hauger.

– Mye av det du sier er andre aktører uenige i?

– Jeg og for eksempel Bymisjonen har ulike roller. De skal ta vare på de svake i samfunnet, og jeg skjønner de fokuserer på det positive. Min oppgave er å gi oppmerksomhet til forsøplingen, sier Hauger.

Les mer om

 1. Romfolket

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Politiet om tilreisende: - Vi merker en veldig klar økning i våre parker og skogsområder

 2. OSLOBY

  Her blir byråden løgndetektor-testet og avslørt som søppelkaster

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Tiggeforbud er ingen løsning

 4. OSLOBY

  Marianne Borgen (SV) får fortsette som ordfører

 5. OSLOBY

  Høyre-topp sjokkert over at byrådet skylder på dem: - De kunne trukket i nødbremsen

 6. OSLOBY

  Oslo-ordføreren vil ikke ha NRK i Tøyenparken