Osloby

50 personer skal jobbe ett år bare med å mure fasaden - stein for stein

Om fire år skal det nye Nasjonalmuseet åpne på denne byggeplassen. – Tidsplanen ligger fast og vi skal klare å holde oss innenfor kostnadsrammen, lover Statsbyggs prosjektleder.

Arkitekt Klaus Schuwerk står utenfor det som skal bli Munchsalen på nye Nasjonalmuseet. Jan Tomas Espedal,

 • Kristine Hellem Aanstad

Denne uken fikk Aftenposten lov å komme inn i det nye Nasjonalmuseet som er under oppføring på Vestbanen. Et museum som får et utstillingsareal 13 000 kvadratmeter – nesten dobbelt så stort som utstillingsarealet de har i dag.

– Det nye nasjonalmuseet vil tilføre Oslo en stor estetisk verdi gjennom bygget og kvaliteten på materialet. Dette er noe som skal se flott ut og tåle tidens tann, sier direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet til Aftenposten.

 • Sparer inn 100 mill. på Nasjonalmuseet

Men før man kommer dit må bygget bygges ferdig, og nå var det duket for en liten omvisning på byggeplassen – som har et brutto areal på rundt 54.600 kvadratmeter. Ikledd hjelmer, vernesko og refleksvester ble direktører, styremedlemmer og andre vist rundt i bygget som har reist seg fra bakkenivå, og nå har arbeidet på andre etasje begynt.

Sikker på å holde tids- og kostnadsplan

Det er fortsatt kald, våt betong og stillaser som dominerer området, men før åpningen som er planlagt i 2020 vil 91 utstillingsrom – og som rommer 8000 kunstverk – stå klare for å ta imot besøkende.

– Er dere sikker på at dere å holde tidsplanen som sier at dere skal være ferdig sommeren 2019 og innenfor kostnadsrammen på 5,7 milliarder kroner?

– Ja, tidsplanen ligger fast og vi skal klare å holde oss innenfor kostnadsrammen, sier en tydelig prosjektleder hos Statsbygg Steinar Støre, før han fortsetter:

– Dette kommer til å bli storslaget. Det er utrolig morsomt å se museumsbygget vokse oppover.

Bruker 50 menn og ett år på å mure fasaden

Rundt museumstomten står det fortsatt gjerder, men mandag ble en fasadeprøve med vindu inn til byggeplassen og en benk avduket.

Svein Aaser, Klaus Shuwerk, Audun Eckhoff og Steinar Støre ser inn i vinduet som gir innsyn til byggeplassen. Fasadesteinen er skiferstein fra Oppdal Espedal, Jan Tomas

– Dette blir en mulighet for publikum til å ta på bygget, sette seg ned og følge med på byggeprosessen. Totalt vil det være 22.000 kvadratmeter som skal bekles med skiferstein – en jobb det trengs rundt 50 menn som murer i et år for å fullføre, sier Støre.

Arkitekten bak bygget, Klaus Schuwerk, gleder seg til å vise det frem, men er klar over at det er mange utfordringer som kan dukke opp i årene fremover.

– Det er veldig gøy å se bygget reise seg fra bakken, men det er fortsatt lenge til åpningen og det mye som kan skje frem til da. Det blir en spennende prosess å følge videre.

Forrige uke ble det kjent at budsjettavtalen mellom regjering og Kristelig Folkeparti og Venstre innebærer at en innsparing på 100 millioner kroner til såkalt utfasing av det Nye Nasjonalmuseet på Vestbanen, men at dette ikke får noen konsekvenser for bryggeprosjektet.

Så gjenstår det å se om prosjektet holder både tiden og kostnadsrammene. I så fall åpner museet sommeren 2020.

Mandag formiddag ble første del av det nye Nasjonalmuseet avduket. Espedal, Jan Tomas

Audun Eckhoff ,direktør ved Nasjonalmuseet, på omvisning. Espedal, Jan Tomas

 1. Les også

  Linda Bernander Silseth ny styreleder for Nasjonalmuseet

 2. Les også

  Marianne Hurum: - Nasjonalmuseet svikter sin rolle, en hel generasjon går tapt

Les mer om

 1. Statsbygg
 2. Nasjonalmuseet
 3. Oslo

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Arkitekten bak nye Nasjonalmuseet: – Skjønner ikke hvordan det er mulig å diskutere et halvferdig bygg

 2. OSLOBY

  Denne løsningen sparer Nasjonalmuseet for nær 100 millioner kroner

 3. OSLOBY

  Se det nye Nasjonalmuseet innenfra for aller første gang

 4. KULTUR

  Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt et halvt år

 5. KULTUR

  Arkitekt: – Hvis de sier meg opp, sier jeg tusen takk, det ville vært den beste dagen i livet mitt.

 6. KULTUR

  Regjeringen foreslår 100 millioner kroner ekstra til Nasjonalmuseet