Osloby

Redningsaksjon for Oslos humler

Tomatplanter, frukttrær og fargerike valmuer blomstrer på taket på Manglerud kirke. Lignende grønne redningsaksjoner er på gang over hele byen.

Lena Andreassen og Daniel Stephanek viser Manglerud kirkes kantor Sophia Blum den frodige hagen på kirketaket. Taket er ledd i en biokorridor for humler og nytteinsekter. Rolf Øhman

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

En ny blomsterkorridor fra Tøyen til Bogerud skal gjøre livet enklere for hovedstadens humler og sommerfugler. På Manglerud kan de skryte av å ha Norges første kirke i Norge med grønt tak.

— Oslo har mistet så mange grøntarealer på grunn av all bebyggelse, og vi trenger det grønne i en by som blir stadig mer "betongifisert", sier Daniel Stephanek.

Han er en av ildsjelene i organisasjonen Bydel i bruk. De har båret jord og planter opp på det flate taket på Manglerud for å gjøre det om til en blomstrende hage. Det hele er ledd i å skape en sammenhengende biokorridor fra Bogerud til Botanisk Hage. Her skal humler og andre nytteinsekter surre og suse rundt i en lokal "edens hage".

— Her oppe er det glimrende solforhold for en hel tomatplantasje. Kassene plantene står i, er lukkede systemer som vanner seg selv, sier Lena Andreassen, ildsjel og kokk.

Bydel i bruk har fått 160.000 kroner fra Sparebankstiftelsen til å handle inn planter, jord og blomsterkasser.

Ta vare på skaperverket

Også på bakkenivå foran kirken blir det plantet insektvennlige vekster som ledd i prosjektet. Hundrevis av frivillige har gjort en innsats for biokorridoren. Det er plantet ut blomster over store områder i Østensjø bydel og i bydel Gamle Oslo. Blant annet er det satt ut 2500 georginer som folk kan plukke når de går tur gjennom korridoren bare i bydel Østensjø.

— Vi er glade for initiativet. Kirken har lange tradisjoner for å ta vare på skaperverket, det er kristnes plikt, sier Mangleruds miljøengasjerte kantor Sophia Blum blant ringblomster, poppelroser, valmuer, og blomkarse. I sommer håper hun å kunne servere både jordbær og tomater fra taket til kirkekaffen.

På sikt ønsker Blum at takhagen kan bli tilrettelagt for besøk av folk i nærmiljøet.

Mange grønne prosjekter

Bydel i bruks biokorridor er ikke det eneste prosjektet som tar sikte på å forbedre nytteinsektenes kår i storbyen.

Hageselskapet, Miljødirektoratet og ByBi birøkterlag er involvert i en pollinatorpassasje for å hjelpe humler og bier.

— Pollinatorpassasjen er en oppfordring til Osloboerne om å være med på å plante en blomstrende korridor tvers gjennom byen, opplyser Agnes Lyche Melvær, koordinator i ByBi birøkterlag.

De har opprettet nettsiden polli.no der du kan dele tips og råd om alt fra humlekasser til blomsterplanting. Passasjen ble lansert 22. mai på taket av en bygård på Grünerløkka, der beboerne dyrker blomstrende og spiselige vekster i egne takparseller

Langs Pollinatorpassasjen eksisterer det i dag en rekke grønne grasrotinitiativ. Passasjen passerer blant annet grøntområdene ved Botanisk hage / Ola Narr og Geitmyra skolehage og fortsetter helt til Sognsvann.

— Ideelt sett bør det ligge en matstasjon, med vekster som blomstrer fra tidlig vår til sen høst, for minst hver 250. meter, for at solitære bier skal kunne forflytte seg gjennom byen, forklarer Melvær.

Tøyengate blir humleparadis

På Tøyen er La Humla Suse i gang med å forvandle Sørligata til et blomstrende humleparadis med hjelp fra Tøyen-beboere, bydelen og andre engasjerte. Her kan alle bidra med planter og arbeidskraft

Åpningen av Humlegaten feires med stor gatefest søndag 21. juni.

Bybi gjør en stor innsats i å gjøre livet lettere for bybiene og har laget aksjonen Redd Biene - for å motivere til dugnad for å gjøre bybienes liv lettere.

Lar du kløver, gullstjerner og løvetann blomstre før du slår plenen og beskjære frukttrærne nennsomt, så de få blomstre, gjør du livet lettere for pollinerende insekter.

Også Øyafestivalen tar sitt miljøansvar på alvor. Ikke bare i form av økologisk mat, men nå skal de også plante trær. Som en del av en ny satsing på nyttevekster i park- og grøntområder, skal Øya plante epletrær i Tøyenparken i sommer.

— Øya skal gjøre dette i samarbeid med kommunen. Det blir i starten av juli, og trærne skal plantes i samme ende av parkområdet som barnehagen, forteller Jonas Prangerød, PR-ansvarlig for Øya.

Festivalen ønsker at dette skal være en liten gave til alle som bruker Tøyenparken.

Det nytter å plante

— Blomstrende planter betyr veldig mye for at pollinerende insekter kan overleve i byen, sier Frode Ødegård, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning, NINA.Mange av de ville biene og humlene klarer ikke å fly lenger noen hundre meter, og en blomstrende bakhage kan være nettopp den matstasjonene som disse insektene trenger for å kunne trives i byen, forklarer Ødegård.

— I de større grønne arealene i byen kan det finnes bestander av både bier og humler. De trenger steder å bo, sprekker i mur eller treverk. Byen har mange mulige bosteder, sier humleforskeren.

Men det må være mat i nærheten, det vil si blomster med pollen, og selv en verandakasse er god hjelp og gjør en forskjell for det biologiske mangfoldet.

— Disse blomsterprosjektene betyr også mye for å øke bevisstheten om hvor viktige pollinerende insekter er, sier Ødegård.

Med tungtrafikken dundrende forbi rett nedenfor, anlegger Daniel Stephanek og Lena Andreassen en grønn hage på Manglerud kirkes flate tak. Insektene skal hjelpes frem helt til Botanisk Hage på Tøyen. Rolf Øhman

I Sørligata på Tøyen har foreningen La Humla Suse satt ut blomsterkasser for å forvandle den grå gaten til et blomstrende humleparadis www.lahumlasuse.no

Humler og andre nytteinsekter summer og suser rundt i kirketakets nye "Edens hage". Rolf Øhman

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Med disse plantene får du pollinerende insekter til å trives. Og derfor er det viktig at du prøver.

 2. A-MAGASINET

  For humlene er Norge et paradis

 3. OSLOBY

  Valgsirkus på hjemmebane

 4. OSLOBY

  12 ting du bare får høre i skoledebatter

 5. OSLOBY

  Oslos gjeld vil doble seg på fire år

 6. OSLOBY

  Byrådet vil bruke 2,3 mrd. på å kjøpe flere kommunale boliger