Osloby

Bilbyen Ensjø skal bli boligby

Den nye Ensjøbyen skal romme opp til 7000 nye boliger. Byggingen er allerede i full gang.

Slik planlegger Eiendom og byfornyelsesetaten at Ensjøbyen skal bli. Diiz AS

 • Glenn Røsåsen

I 2004 ble det vedtatt å utvikle Ensjø som en del av den indre byen. Målet er å forvandle Ensjø fra et område dominert av bilforhandlere og industri, til et grønt bymiljø, frem mot 2020.

Eiendoms— og byfornyelsesetaten (EBY) har ansvaret for å koordinere samarbeidet mellom kommunen, grunneierne og utbyggerne. Av 7000 nye boliger står rundt 1500 allerede ferdige, og 350 leiligheter er under bygging. 1800 boliger er allerede solgt.

Urban by med mindre trafikk

Mye av infrastrukturen må på plass først. T-banestasjonen er blitt oppgradert for 225 millioner kroner. Ensjøveien er laget etter miljøgatestandard, med senket hastighet og opphøyde fotgjengeroverganger. Gladengveien er også oppgradert, og alle småveier i området har fått fartsgrense på 30km/t.

Fremtidsvisjon av Ensjø torg sett fra Gladengveien. Knut Ramstad for Skanska Bolig AS

— Det er all grunn til å tro at med rett infrastruktur og offentlige tilbud, er det lett å bygge en urban by uten å øke biltrafikken, sier byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen.

Byggingen er i gang

Det første boligprosjektet på Ensjø var Tiedemannsjordet, i den vestlige delen av Ensjøbyen. Her sto 187 leiligheter ferdige i 2007, mellom Tøyen Hageby i vest og den planlagte Tiedemannsparken i øst.

- Nå er parken på 16 mål, men den skal til slutt bli på 22, forklarer Fredriksen og skuer utover gressplenen.

Tiedemannsbyen skal bestå av tre kvartaler. Det første byggefeltet har vært ferdig siden våren i fjor, mens Petersborgkvartalet skal være innflytningsklart i 2016. Det tidligere Narvesenbygget på Ensjø er gjort om fra kontorbygg til et boligtårn med næringslokaler i første etasje, og skal romme 400 leiligheter når det er helt ferdig.

Skoler og barnehager

På Ensjø er hovedprinsippet at når utbyggerne bygger boliger, må de også bygge barnehager. Så langt er det regulert inn ni barnehager i byggeplanene. Hittil er det bygget fire. Fyrstikkalleen skole ble ferdig til skolestart i 2010, og flere er under bygging. Teglverket skole skal åpne i 2015, og ytterligere en barneskole skal stå klar i Grenseveien i 2020.

Hovinbekken skal opp i dagen, og vil gi innslag av vann i parkene og etatene. Den vil renne gjennom hele området og ende i hjertet av Ensjøbyen, som blir hetende Ensjø Torg.

 1. Les også

  Kampen kjemper mot høyhus

Les mer om

 1. Byutvikling

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Beboere på Ensjø vil ha mer utbygging fortere

 2. OSLOBY

  Skal få fart på boligbyggingen i Oslo: - Flere må bo utenfor sentrum

 3. DEBATT

  Få bilene ut, bygg parkene på Ensjø nå!

 4. OSLOBY

  Drabantbyene vokser igjen, men arkitektprofessor advarer

 5. OSLOBY

  Dette er ett av Oslos prestisjeprosjekter. Men utbyggerne må lokkes for å bygge.

 6. OSLOBY

  Familien kjøpte hus, syv år senere fikk de den urovekkende beskjeden om storutbyggingen i nabolaget