Osloby

Her er laksefileten klin kokos... og påskekyllingen går ned på høykant

Stadig flere barnehager får mat fra cateringselskaper som fokuserer på barn. Asker-firmaet Barn til Bords leverer mat til 60 barnehager i Oslo-området.

- Er lunsjen god i dag? - Jaah! Et enstemmig gledesbrøl fra barna i Sollerudstranda barnehage. De sitter et steinkast fra vannet og spiser lakseboller med couscous og grønnsaker. Det er fiskeuke i cateringselskapet Barn til Bords, som leverer mat til en rekke barnehager. Laksebollene spises med god appetitt av Jakob Sjeggestad Sætrom (t.v.), Brage Langørgen og Vera Langørgen. Rolf Øhman

 • Bethen Steenbuch

Ved åttetiden suser de første bilene ut fra gårdsplassen utenfor storkjøkkenet, der Barn til Bords lager varme måltider til barnehagebarn. Noen barnehager ønsker levering hver dag, andre et par ganger i uken. Også innen barnehagekjedene varierer dette fra barnehage til barnehage.

 • LES OGSÅ: Her er foreldrenes karakterbok for Oslos barnehager

Å koke blomkål til 60 barnehager er rene styrkeprøven. Innehaver Camilla Inni Holm Wembstad i cateringselskapet Barn til Bords jobber mye på kjøkkenet med resten av gjengen. Rolf Øhman

— Det er blant annet avhengig av hva personalet kan selv og antall ansatte, sier Camilla Inni Holm Wembstad. Hun etablerte Barn til Bords AS for ti år siden, er utdannet i hotellfag fra Lausanne og som vinkelner i Stavanger. Denne uken har hun skrellet 1582 epler. Ett eple blir nemlig eplemos til en pakke med økologisk byggrøt, som er en hit blant barnehagebarna.Barnehager som benytter catering, forklarer at de gjør det for å sette av tid til andre aktiviteter eller fordi foreldrene er klare på at barna skal ha sunn mat. Det er ikke lenger nok med en tilfeldig barnehageansatt som rører sammen posetomatsuppe og dumper masse makaroni oppi.

Gul ris til påske

— Når vi planlegger menyene, tenker vi sunn mat, sunn fornuft og en miks av norske og utenlandske retter, sier kollega Trude Strøm Solberg.

Seifileten er blitt mexicana. Pasta carbonara hører med. Laksefileten er dynket i kokosmelk. De serverer den samiske retten bidos. Til påske blir det kylling med gul ris. 2,5 tonn epler, 2,5 tonn laks, 55 tonn poteter, 32 tonn gulrøtter og 28 tonn brokkoli tilberedes i løpet av året. Bak den knallgule streken på kjøkkengulvet – som markerer at folk må innpakkes i plastfrakk før de får passere – jobber et titalls kokker og kjøkkenhjelpere. Det damper og koker i digre kjeler. Slangeagurk og poteter ligger ferdig kappet i store lass.

Her er det Aiden Samshirgarna (t.v.) og Simen Bergstrøm Bryhn som spiser lakseboller med couscous i Sollerudstranda barnehage, forøvrig med nydelig utsikt mot sjøen. Bak dem kikker Connor Aiden Kotala-Patrick frem. Rolf Øhman

— Vi fjerner den myke delen på agurken. Konsistensen blir bedre og ikke våt og bløt. Helt ferske agurker og squash er ganske faste inni, sier Wembstad og sjekker agurkhaugen. Små detaljer er viktig når du skal servere barn. Det første året testet Barn til Bords ut 34 supper. - Og her kommer vinkelneren inn?

— Ja, jeg vet endel om smak – bittert, søtt, surt, salt – og hvor på tungen smaken sitter. Tomatsuppe er populært. Men hvis tomatsuppen er for sterk, vegrer barna seg. Potage, på fransk, er en suppe som inneholder grønnsaker, gulrot, sellerirot, potet og løk. Potage er moset litt tynnere enn grøt. Den passer fint i barnehager, fordi jevningen er grønnsaker og ikke mel, så den er glutenfri. Den har en konsistens som også passer for ettåringer.

Bruker mange urter

Det viktigste for Barn til Bords er å lære barn å spise alle typer mat, sier Wembstad. De har vært på mange foreldremøter for å høre hva foreldrene ønsker at barna skal spise i barnehagen. Svaret er oftest: Mest mulig fisk og grønnsaker. Barnehagene er klare på at de vil ha minst mulig salt i maten.

— Vi bruker i stedet ingefær og andre urter som basilikum, spisskummen, oregano og hvitløk for å få gode smaker, sier hun.

-Er lunsjen god i dag? -Jaah! Et enstemmig gledesbrøl fra barna i Sollerudstranda barnehage. De sitter et steinkast fra vannet og spiser lakseboller med couscous og grønnsaker. Det er fiskeuke i cateringselskapet Barn til Bords, som leverer mat til en rekke barnehager. Uken før påske blir det kylling med gul ris. Menyene følger ofte sesonger og høytider. Laksebollene spises med god appetitt av Jakob Sjeggestad Sætrom (t.v.), Brage Langørgen og Vera Langørgen. Rolf Øhman

Noen barn velger bort grønnsaker og frukt. Noen spiser ikke farger som oransje og grønt. De vil ha mat som er hvit, brun eller grå.— Men det er mindre matvegring blant barn i dag enn for ti år siden, sier matgründeren.

— Jo tidligere man lærer barn å smake, jo raskere blir de vant til forskjellig mat. Det er nok lettere å introdusere barn for nye smaker i barnehagen enn når de kommer hjem fra barnehagen og er trøtte.

— Avocado er for de aller minste. Og grønnsaker oppskåret i båter og raspede grønnsaker. Vår erfaring er at barna liker brokkoli og gulrøtter best. Og skinke- og blomkålgrateng er en populær rett.

- Spesielle utfordringer?

— Allergi og matintoleranse er en kjempeutfordring. Vi har den allergifrie maten separat og aldri soya, nøtter eller frukter som kiwi og jordbær på kjøkkenet. Akkurat nå har vi sendt ut et skjema for å finne ut om noen av barna ikke tåler sitrusfrukter. Du kan vi ikke ha sitron eller lime i sauser. Da må vi ta eddik i sausen i stedet. Vi har for eksempel en søtpotetsuppe med ingefær og kokosmelk. Der må vi ha syre i suppen for å balansere i smaken.

 1. Les også

  Hva er best, First Price og X-tra eller dyrere merker?

 2. Les også

  Nei, det skal ikke være tapetkniv i tacoen eller plast i snickersen

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Rødt kan gjøre comeback på Stortinget etter 20 år

 2. OSLOBY

  Skolerevyene i Oslo og omegn er millionbutikk

 3. OSLOBY

  Nå begynner kampen om å levere Oslos neste trikker

 4. OSLOBY

  Helsesøster: - Før holdt man et speil i dusjen for å se på jentene. Nå har du det på film.

 5. OSLOBY

  Hun er blitt frastjålet ni sykler på fire år

 6. OSLOBY

  18.000 kvm. fredet fengsel står tomt neste sommer