Osloby

Tiggere hevder politiet kjører dem langt ut av byen og forlater dem

Rumenske tiggere anmelder politiet for trakassering. Viorica Gealapu hevder politiet dumpet henne 20 minutter utenfor byen.

Viorica Gealapu og Strugurel Tindala hevder politiet beordret dem inn i bilen og satte dem av 20-25 minutter utenfor byen. Det var her de skal ha blitt plukket opp. JØRGEN SVARSTAD

 • Jørgen Svarstad
Les også

- Jeg stjeler ikke og jeg er ikke i mafiaen

Les også

- De fleste tiggere er ikke del av organisert kriminell virksomhet

Det var lørdagsnatt i april i år at politiet skal ha plukket opp seks utenlandske romfolk rett ved Vaterlandsbroen på Grønland i Oslo. Gealapu forteller at halvparten av følget stakk av da politibilen kom rullende, mens de seks som sto igjen ble beordret inn i bilen av en politimann og en politikvinne. Hun sier hun ikke vet hvorfor de ble plukket opp.

— Ble redd og gråt

— De kjørte oss 20-25 minutter på E6 mot Sverige. Så åpnet politidamen døren og sa «gå ut». Det var rett ved en stor bro ved en øy. Jeg ble redd og gråt. Jeg spurte om hvorfor de tok meg hit og sa at jeg ikke hadde gjort noe galt. Politimannen lo. Han sa «dra tilbake til landet ditt», hevder Gealapu ved hjelp av tolk. Hun snakker også litt engelsk og forsto derfor hva politimannen sa.

Vi treffer henne i Vaterlandsparken, hvor en gruppe romfolk har tilhold. En mann sover på et liggeunderlag i solen. Folk flokker seg rundt oss under intervjuet.

Strugurel Tindala og Remus Caldararu sier de også var med på turen. De forteller at de seks ble sluppet av på seks forskjellige steder, med rundt én kilomter mellom hver.

- Slapp meg av på en øy

— De slapp meg av på en øy. Jeg brukte to timer på å finne hovedveien, sier Tindala.

Viorica Gealapu og Strugurel Tindala i Vaterlandsparken.

Gealapu har bodd fem år i Oslo og hevder hun har blitt utsatt for tilsvarende episoder fire-fem ganger. Blant annet skal hun ha blitt satt av ved en kirkegård og på Blindern.En annen rumener, Viorel Bucurim, fortalte Aftenposten.no for to uker siden at han og tre andre i høst ble plukket opp av politiet på Grønland. De skal ha blitt satt av på et fremmed sted, ved en kirke.

Ender og rotter

Dette var etter at Ruskengeneral Jan Hauger hadde påstått i media at rumenske tiggere spiste måker og rotter.

Ifølge Viorel skal politiet ha gitt tegn til at de kunne spise noen ender som var der.

De ante ikke hvor de var og skal ha brukt én time bare på å finne ut hvilken retning de skulle gå for å komme tilbake til Grønland.

Bucurim hevder at han har vært utsatt for lignende episoder flere ganger.

24 anmeldelser

Fredag leverte organisasjonen Folk er Folk, på vegne av romfolk i Oslo, til sammen 24 anmeldelser av trakassering fra politiet, inkludert disse to hendelsene.

— Polititrakassering har blitt intensivert den siste tiden i kampen mot menneskehandel. Dette er bare toppen av et isfjell. Vi har jobbet mye for å få folk for å få folk til å anmelde, men de er redde for stikke hodet frem. De er redde for represalier, hevder Bjønnulv Evenrud i Folk er Folk.

- Rasistisk mobbing

— Vi har mange tilfeller der folk er blitt hanket opp på gaten, kommandert inn i politibiler, blitt gjort narr av av politiet og satt av på ukjente steder, helt umotivert. Dette er faktisk EU-borgere. Fattige og uglesett, ja, men med rettigheter. Det er jo rasistisk mobbing. Det tyder på en ukultur hos politiet, hevder han.

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, kjenner godt igjen politimetoden.

— Det tviler jeg ikke et sekund på, lyder spontanreaksjonen hans. Han forteller at han senest på onsdag snakket om dette med en gjeng gamle travere.

Maridalen

— De snakket om alle gangene de hadde blitt kjørt til Maridalsvannet og brukt tre-fire timer på å komme seg hjem. Jeg kan bekrefte at det har vært en normal praksis, noe de har gjort i årevis. Det har ofte vært sånn at når du slipper ut av glattcellen og de ikke kan straffe deg, men ikke liker deg eller noe, putter de deg inn i bilen og kjører deg langt av gårde til steder der det ikke er offentlig transport, sier han.

Knutsen hevder at dette var normal praksis på 70- og 80-tallet og til en viss grad på 90-tallet. Han kjenner ikke til at politiet fremdeles gjør dette mot rusmisbrukere.

- Legitimt å kjøre langt vekk

— Jeg har ikke fått inntrykk av det, men tror det har gått fra narkomane til romfolk. Politiets intensjon i dag er å få rusmiljøet ut av sentrum, men at man må tolerere dem på Tøyen og andre steder. Før var det bare et narkotikafritt samfunn, og da var det legitimt å kjøre dem langt vekk, hevder han.

I tillegg til at politiet skal ha dumpet folk utenfor allfarvei, blir de også politianmeldt for å ha beslaglagt eiendeler og for bortvisning på usaklig grunnlag.

Telt og madrass

Blant annet skal politiet i midten av mai ha jaget folk som hadde lagt seg til å sove under en Vaterlandsbroen. De fornærmede hevder at politiet fysisk nektet dem å ta med seg sine personlige eiendeler. En person hevder at han ble fratatt telt, to bagger og en plastpose med klær, fem par sko og en madrass.

— Jeg ble jaget bort og fikk ingen informasjon om hvorfor mine eiendeler ble fratatt meg eller hva jeg kan gjøre for å få dem tilbake. Jeg krever å få utlevert mine eiendeler, skriver mannen i anmeldelsen.

Bortkjøring er lovlig

Oslopolitiet har ikke fått undersøkt anmeldelsene ennå og kan ikke kommentere påstandene.

Sakene skal rutinemesseg oversendes Spesialenheten for politisaker. Men visepolitimester Roger Andresen sier til Aftenposten.no at politiet har hjemmel i Politilovens § 7 til bortkjøring.

— Det er lov for å hindre lovbrudd eller av hensyn til alminnelig lov og orden, i stedet for å innbringe eller pågripe. Det må fremstå som nødvendig og forsvarlig. Hva som er forsvarlig varierer med blant annet alder, beruselse, tid på døgnet og gangavstand til transport. Det skal skrives inn i vårt datasystem hvem og hvor transporten har gått, sier han.

Ingen sentrale retningslinjer

Andresen sier det ikke er noen sentrale retningslinjer for bortkjøring.

— Det er en skjønnsmessig vurdering den enkelte politibetjent må gjøre på stedet. Det er ikke uvanlig at man kjører kranglefanter på fylla noen kvartaler vekk, i stedet for å bringe dem inn, sier han.

Han vet ikke hvor utbredt praksisen er.

Vi har ikke undersøkt hyppigheten av dette i vårt datasystem. Det kan det sikkert bli grunnlag for nå.

Han sier videre at søppelet som romfolk etterlater seg med jevne mellomrom blir kastet, men at beslaglagte eiendeler skal registreres.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Noen vinterkvelder er så kalde at de spør hverandre: «Kommer vi til å våkne igjen?»

 2. OSLOBY

  Denne fyllearresten midt i Oslo sentrum ble full hver fredag

 3. NORGE

  NRK: Rumensk tiggernettverk håver inn millioner i Bergen

 4. NORGE

  I 1975 kjempet UP mot råkjøring, biler uten startmotor og tvilsomt rekesalg

 5. NORGE

  Taxisjåfør fratatt førerkortet etter 1100 Uber-oppdrag

 6. KRONIKK

  Satser Michelet på at leserne ikke går til kildene?