Osloby

Ni års fengsel for dobbeltvoldtekt

En mann i 20-årene er dømt for å ha voldtatt to kvinner etter først å ha solgt dem det narkotiske stoffet khat.

 • Wasim Riaz

For ganske nøyaktig fire år siden ringte to venninner fra Oslo en bekjent for å få tak i det narkotiske stoffet khat. Kontaktpersonen hadde ikke stoffet, men sa at han kunne sende en annen mann med stoffet til leiligheten på Lambertseter.

Ved 03-tiden om natten kom en mann i slutten av 20-årene med stoffet. Alle tre, som har somalisk bakgrunn, begynte å tygge khat. Etter hvert dro mannen til Tøyen for å kjøpe mer.

På ettermiddagen begynte mannen å snakke om sex og begynte å stille nærgående spørsmål til venninnene. Kvinnene ba mannen om å gå, men han ville ikke forlate leiligheten. De to la seg etter hvert til å sove.

Ble vekket

Ifølge et av ofrene ble hun vekket av at mannen dro henne i håret og holdt en kniv mot halsen hennes. Da hun begynte å gråte, våknet venninnen. Han truet begge to til taushet med en kjøkkenkniv og voldtok dem.

Ifølge dommen fra Borgarting lagmannsrett holdt han kniven i den ene hånden mens han voldtok kvinnene. Under overgrepene uttalte han at han hadde drept og voldtatt tidligere. Begge fornærmede forklarte i retten at de følte dødsangst.

Under løfte om at de ikke kom til å si noe til noen, la gjerningsmannen fra seg kniven og lot kvinnene kle på seg. Da han gikk ut for å kjøpe røyk, kontakt ofrene politiet som kom raskt til stedet og pågrep ham utenfor leiligheten.

Skyldte på kvinnene

Den tiltalte benektet i retten at det var snakk om voldtekt. Han mente at det var kvinnene som tok initiativ til seksuell omgang med ham, og at det hele var frivillig.

Tiltalte hevdet også at kniven lå under puten angivelig fordi kvinnene følte seg redde.

Dette var ikke nok til å overbevise retten, som har konkludert med at overgrepene varte i minst en time. Det ble heller ikke brukt beskyttelse.

Ble henlagt

I januar ble voldtektsmannen dømt til seks års fengsel av Oslo tingrett. I ankesaken har lagmannsretten skjerpet straffen med hele tre år.

Lagmannsretten skriver i sin avgjørelse at passende straff for hver av voldtektene vil være fengsel i omlag seks år. Siden saken er fire år gammel, og var ferdig etterforsket i begynnelsen av 2011, har mannen fått en straff på ni år.

Saken ble først henlagt, men ble tatt opp igjen etter en klage. Den ble berammet i tingretten to ganger, uten at det ene offeret møtte opp.

Rettens meddommere ville ha en dom på ni år, mens fagdommerne ville ha åtte år. Siden meddommerne var i flertall, fikk de gehør.

Gjerningsmannen må også betale hvert av ofrene 175.000 kroner i oppreisning og erstatning.

 1. Les også

  Vold og sex for lukket rett

 2. Les også

  Familiefar dømt for vold gjennom 26 år

 3. Les også

  Ekslege dømt til åtte års forvaring for overgrep

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Lokk over Majorstuen stasjon har vært diskutert i over 30 år

 2. OSLOBY

  Har tatt 318 slike - men for superfiskeren er sesongen ikke over

 3. OSLOBY

  Tvil om middelalderfunn: Trusehumor eller ABC-bok?

 4. OSLOBY

  Hele familien ble drept av britiske bomber på nyttårsaften. Anne-Lise Juuls far Erik (18) overlevde.

 5. OSLOBY

  Utested-eier: - Vi vil gjerne ha politiet på besøk oftere

 6. OSLOBY

  Ble bortvist fra sitt eget hjem av politiet. Ikke gyldig, mener retten.