Osloby

Comeback for klassisk skiløype: – Det var bare bakker - og veldig morsomt

- Det er bare bakker, men den klassiske femmilsløypa var enda morsommere enn jeg trodde, sa Linda Helleland etter at hun endelig fikk prøve skiløypa hun har hørt så mye om.

Eirik Asp (25) ligger langt fremme allerede ut fra start. Da løperne kom ut av tåkehavet etter 19,2 kilometer, lå han som nummer fire. Stein Erik Kirkebøen

 • Stein Erik Kirkebøen

Det var tåkete, mørkt og stemningsfullt på startstreken. Stein Erik Kirkebøen

Løypesjef Karl-Kristian Aketun gir sine siste instrukser og advarer mot friske utforkjøringer. Stein Erik Kirkebøen

Ingen skikkelige langrenn uten vørterøl, også kjent som muskelbrus. Stein Erik Kirkebøen

Alt var som det pleier i Holmenkollen: Tåka lå tykk. Føret var vanskelig – for de som ikke hadde felleski. De første supporterne var allerede huiende til stede rundt de første leirbålene i skogen rundt Frognerseteren. Og det var vørterøl både ved start og mål.

 • Det ligger mange timers arbeid bak en god, gammeldags langrennsløype.

Tynn startliste

Men startlisten var tynn. 28 menn og tre kvinner hadde funnet frem til starten litt nedenfor Sporten på Frognerseteren.

– Jeg hadde håpet på flere, men det har ikke vært så god informasjon om løpet, sa Karl-Kristian Aketun.

– Nei, jeg fikk høre det av moren min i morges. Hun hadde lest i Aftenposten at løypa skulle brukes igjen, og varslet meg, sier Martin Fleischer som umiddelbart bestemte seg for å bli blant de historiske som var med på gjenåpningen.

Kompisen Tore Saupstad (fra v.), Lars Horn Johannessen og Martin Fleischer var blant de 31 som grep sjansene til å gå med startnummer i verdens mest berømte langrennsløype da muligheten plutselig bød seg. Stein Erik Kirkebøen

For Tore Saupstad (61) var nostalgien drivkraften. – Ja, jeg har stått mye her inne og heiet på løpere som har slitt seg gjennom. I 1966 var jeg med faren min inne på stadion under VM, han merket løpernes ski før de la i vei. Da ble jeg grepet av langrennssportens magi, og siden har jeg vært det.

God minner med suppe og femmil på Blankvann

Lars Horn Johannessen hadde også minner med seg da han forsvant inn i tåkehavet sammen med det lille feltet: - I oppveksten var jeg mange ganger hos noen som hadde hytte på Blankvannsbråten. Der sto vi og heiet. Det gikk det i femmil og suppe hele dagen. Nå skal jeg prøve å se igjen hytta i mørket.

Da det ble mørkt på torsdag skiftet Aketun ham. Da gikk han fra å være primus motor og løypekjører og -sjef til å bli deltager. Han han skrøt mye av kommunens innsats i den delen av løypa som ligger i kommunens skog, og ville nyte arbeidet som deltager da det for første gang siden 1997 ble sendt konkurranseløpere ut i løypa.

– Gå som om dere aldri har gått her før

– Vær forsiktige, det er noen friske utforkjøringer og det kan dukke opp overraskelser. Gå som om dere aldri har gått her før.

Selv om det var stummende mørkt og tåka lå tykk, så syntes Linda Helleland det var enda morsommere enn hun hadde trodd å gå femmila. Stein Erik Kirkebøen

Det var ikke noe vanskelig for Linda Helland (42). – Nei, jeg har aldri gått her før. Jeg går mye på ski og er mye i området, men denne løypa har jeg aldri gått. Det har ikke vært mulig, så jeg har bare hørt om den. Det er derfor jeg er med i kveld, for å se hvordan den virkelig er. Men det er synd vi ikke få gå hele løypa.

Entusiastene fikk ikke lov til å benytte arenaen i Holmenkollen, som lå ganske folketom i tåkehavet, og måtte derfor starte i svarte skauen i en løype som var litt for kort.

– Den er 19,2 kilometer, men det er tøft nok, mente Roar Thorrud i Milsluker’n, som på veldig kort varsel overtok som arrangør.

Han tok det beskjedne deltagertallet med stor ro: - På forhånd var jeg åpen for alt mellom 30 og 200, men selv om det ikke kom flere enn 31, så er dette en liten seier. Nå er løypa åpen igjen, jeg tror mange kommer til å prøve den i tiden fremover.

– Bare bakker!

Linda Helleland er blant dem: - Dette var kult! Enda morsommere enn jeg trodde. Det er helt utrolig at de har gått verdenscup i denne smale traseen, sa hun som er helt enig med Thor Gotaas som vil ha løypa vernet.

– Absolutt! Det er bare bakker, opp og ned, det virket som om de har samlet alle bakkene i hele marka i en løype. Men det var veldig spektakulært og morsomt. Jeg prøver jeg gjerne igjen, men jeg vet ikke om jeg finner den igjen. Det var jo så mørkt at jeg ikke så hvor vi gikk.

– Skummelt?

– Nei. det var mange friske utforkjøringer, men vi tok det med ro og ploget,. så det gikk fint, sa Helleland, som nøyde seg med én runde.

Vinneren

Fornøyd vinner i klassisk renn hvor det viktigste var å delta, Eirik Asp Roar Thorrud

Vinner av rennet, som nå ligger inne på Strava for de som vil teste seg, ble Øystein Rodem. Han gikk på 1.08,53. Men akkurat denne kvelden var tiden underordnet opplevelsen.

Les mer om

 1. Holmenkollen

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Slitet før slitet – Kollens legendariske femmil gjenoppstår

 2. LANGRENN

  Snømangel gjør femmila i Kollen til turborenn: – Utrolig at vi får det til

 3. OSLOBY

  Drømmetur gjennom Nordmarka – med mange variasjoner

 4. LANGRENN

  I to år forberedte Sjur Røthe seg til femmilen i OL. Den må han se på TV.

 5. A-MAGASINET

  Charlotte (20) skulle bare gå på T-banen. Det kostet henne nesten livet: – En ulykke kan skje når som helst.

 6. LANGRENN

  Bare å bøye seg for en bedre mann