Osloby

Vil ha snegledugnad i Oslo

 • May Andrine Gran

Mekonnen Germiso har forsøkt det meste i parsellhagen sin å bekjempe sneglene. - En stor dugnad kunne kanskje ha hjulpet, ellers har vi forsøkt det meste. Hvert år dobler antalle seg, mener han. May Andrine Gran

 • Både kommunen og folk bør trå til for å redusere sneglene, mener parselleier Mekonnen Germiso.

Brunsneglene tyter ut i det fuktige været. Og svært godt liker de seg blant høyt gress og fuktige omgivelser rundt Østensjøvannet i Oslo.

— De ble merkbare for tre-fire år siden. Siden den gang virker det seg som det blir omtrent dobbelt så mange hvert eneste år, forteller parsellhagedyrker Mekonnen Germiso, som har to parseller på Eterjordet parsellhage.

Barrikaderer seg

På plantefeltet er det 80 parseller og mange forsøker forskjellige metoder for å bli kvitt de ekle sneglene. Det er elektriske kobbertråder, gift, ølfeller og hagesakser som tas i bruk mot sneglene. En parselleier har planker i hagen. Snegler som gjemmer seg der om dagen blir delt i to med saks. Denne dagen har hun klippet istykker 52 snegler. Og Hittil i år har omtrent 2.500 snegler gått i plankefellen.

Det enkleste hjelper like bra som noe annet

- Lite hjelper. Jeg samler dem i en haug og tråkker på dem. Er jeg der dagen etterpå er det en haug med nye snegler som spiser på de gamle. Da tråkker jeg på dem også, forteller Germiso. Han tror at det kunne vært lurt å ha snegledugnader i Oslo - dager da absolutt alle trår til for å drepe sneglene.

Tistler er blant favorittrettene til brunsneglen. Derfor lar Germiso tistlene vokse opp og stå. May Andrine Gran

— Både kommunen og innbyggerne bør samarbeide om dette, mener han.Professor Arild Andersen ved Bioforsk har spesialisert seg på brunsneglen. Han er enig i at innbyggerne må bidra.

— De fleste hageeiere tar et ansvar, men hvis en eller to blåser i det, så er man like langt. Derfor er det fint om alle er med på det i et nabolag, forteller forskeren.

Han møter ofte mennesker som etterlyser at kommunen tar mer ansvar.

— Men det er enormt resursskrevende, og uansett hvor stor innsats man legger ned vil de ikke klare å fjerne sneglene, forteller Andersen.

Lite snegler på kirkegårder

Tips 1: Drep sneglene når du ser dem, med spade, sko eller saks. La restene ligge. Når artsfrendene kommer for å spise den, kan du fortsette å drepe dem. May Andrine Gran

En av Oslos største hageforvalter, Gravferdsetaten som eier nesten 2000 kvadratmeter overstrødd med planter og bed, er lite plaget av brunsnegler. Etaten gjør derfor ingenting for å få ned bestanden. — Ikke har vi fått noen klager, og ikke har vi merket noe stort til problemet selv heller. Vi planter og steller ca 50.000 graver, så hvis sneglene hadde begynt å spise på plantene våre ville vi hatt et kjempeproblem, forteller fungerende direktør i Gravferdsetaten, Stein Olav Hohle.

Professor Arild Andersen ved Bioforsk påkeker at snegler liker seg godt i fuktige kroker som rotehjørner og komposthauger.

Tips 2: Klipp gresset så kort som mulig. Sneglene holder seg unna korte plener. May Andrine Gran

— Det er det lite av i parker som har kortklipte plener som ofte er litt tørre. I den grad det finnes i kirkegårder er det trolig rundt vanningsposten, forteller Andersen.

Ingen offentlig bekjempelse

Selv om brunsnegler er en slimete og påtrengende snegle, som i tillegg er uønsket fremmedart i Norge, er det lite som tyder på at det blir noen offentlig bekjempelse av skapningen med det første.

Tips 3: Vent med å plante ut til vekstene har fått tykke stengler, sneglene velger helst det som er lite og mykt. - Det er viktig å plante så mye at det blir nok til både deg og sneglene, mener han. May Andrine Gran

— Brunsneglen er særlig knyttet til hager, parker og landbruksområder og anses ikke som den største trusselen mot biologisk mangfold i naturen. Men vi vurderer dette fortløpende, sier Tore Bjørkøyli i miljøvernavdelingen til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Ingen tiltaksplan for snegler

Fylkesmannen og Oslo kommune bekjemper aktivt en rekke uønskede arter, men det er hovedsakelig diverse planter.

Fylkesmannen har heller ingen tiltaksplan mot bekjempelse av brunsneglen i Oslo, men Bjørkøyli utelukker ikke at det kan komme.

- Det er flere metorder for å bekjempe brunsnegler. Men vi vil neppe klare å eliminere den helt, forteller Bjørkøyli.

 1. Les også

  Vinne over brunsneglene? Les her.

 2. Les også

  Svensk hageeier har drept over 21.000 brunsnegler

Relevante artikler

 1. BOLIG

  I hans hage lever brunsneglene utrygt - dette er de beste tipsene

 2. OSLOBY

  «Jeg slentret nedover Carl Johan, utså mig et offer, hilste, fikk et blidt smil og trakk av»

 3. OSLOBY

  - Inne, men likevel utenfor

 4. OSLOBY

  Sørkedalen – mitt eldorado

 5. OSLOBY

  «Hva Oslo er? MMM!»

 6. OSLOBY

  Her er skibokforfatternes markatips