Osloby

Ni års fengsel for dobbeltvoldtekt

Høyesterett har bestemt at ni år er passende straff for en mann i 20-årene som voldtok to kvinner etter først å ha solgt dem det narkotiske stoffet khat.

 • Wasim Riaz

Politiet henla saken i 2011, men tok den opp igjen etter en klage. Dette førte til at mannen ble dømt til seks års fengsel i Oslo tingrett.

Anken til Borgarting lagmannsrett økte straffen med hele 50 prosent. Der fikk mannen fengsel i ni år.

Nå har et enstemmig Høyesterett forkastet anken, og dermed stadfestet at dommen på ni år for to voldtekter er en passende straff.

Bestilte khat

Høsten 2010 ringte to venninner fra Oslo en bekjent for å få tak i det narkotiske stoffet khat. Kontaktpersonen hadde ikke stoffet, men sa at han kunne sende en annen mann med stoffet til leiligheten.

Ved 03-tiden om natten kom en mann i slutten av 20-årene med stoffet. Alle tre, som har somalisk bakgrunn, begynte å tygge khat. Etter hvert dro mannen til Tøyen for å ordne mer.

På ettermiddagen begynte mannen å snakke om sex og begynte å stille nærgående spørsmål til venninnene. Kvinnene ba mannen om å gå, men han ville ikke forlate leiligheten. De to la seg etter hvert til å sove.

Ble vekket

Ifølge et av ofrene ble hun vekket av at mannen dro henne i håret og holdt en kniv mot halsen hennes. Da hun begynte å gråte, våknet venninnen. Han truet begge to til taushet med en kjøkkenkniv og voldtok dem.

Ifølge dommen fra Borgarting lagmannsrett holdt han kniven i den ene hånden mens han voldtok kvinnene.

Under overgrepene uttalte han at han hadde drept og voldtatt tidligere. Begge fornærmede forklarte i retten at de følte dødsangst.

Under løfte om at de ikke kom til å si noe til noen, la gjerningsmannen fra seg kniven og lot kvinnene kle på seg. Da han gikk ut for å kjøpe røyk, kontakt ofrene politiet som kom raskt til stedet og pågrep ham utenfor leiligheten.

Skyldte på kvinnene

Den tiltalte benektet i lagmannsretten at det var snakk om voldtekt. Han mente at det var kvinnene som tok initiativ til seksuell omgang med ham, og at det hele var frivillig.

Tiltalte hevdet også at kniven lå under puten angivelig fordi kvinnene følte seg redde.

Dette var ikke nok til å overbevise retten, som har konkludert med at overgrepene varte i minst en time. Det ble heller ikke brukt beskyttelse.

— Dypt krenkende

Høyesterett skriver i sin avgjørelse at det ligger flere tunge skjerpende momenter i saken.

«De fornærmede ble utsatt for drapstrusler og dypt krenkende behandling. Begge de fornærmede ble tvunget til å medvirke til voldtekt av den andre. De ble også tvunget til å foreta seksuelle handlinger med hverandre. Domfelte utnyttet dessuten de fornærmedes sårbarhet med hensyn til det sosiale stigmaet voldtekten ville innebære for dem og deres familier» , heter det i avgjørelsen fra landets øverste domstol.

Gjerningsmannen må også betale hvert av ofrene 175.000 kroner i oppreisning og erstatning.

 1. Les også

  Vold og sex for lukket rett

 2. Les også

  Familiefar dømt for vold gjennom 26 år

 3. Les også

  Ekslege dømt til åtte års forvaring for overgrep

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Okkupantene i Hausmanns gate kan bli kastet på dør etter 16 år

 2. OSLOBY

  Snøkåt og skiklar?

 3. OSLOBY

  Dette er Oslos nærmeste høyfjell

 4. OSLOBY

  Valgsirkus på hjemmebane

 5. OSLOBY

  12 ting du bare får høre i skoledebatter

 6. OSLOBY

  Oslos gjeld vil doble seg på fire år