Osloby

Maaemo deler ut mat til migranter på Tøyen

Maaemo og rundt 20 andre restauranter vil bytte på å servere mat på Tøyen. Fredag var det Mona Lisa som hadde med halal-kylling og vegetarmat til 120 personer.

Tove Eggen holder en liten syrisk flyktning mens moren ser på barneklær. Kjersti Flugstad Eriksen

 • Kjersti Flugstad Eriksen

Fredag var det kokker fra Mona Lisa som hadde med halal- og vegetarmat til 120 mennesker. Fra venstre: Nahmood Mahamad, Jamal Samada og restauranteieren Navaz Virani. Kjersti Flugstad Eriksen

Migrantene er der for å registrere seg for å få hjelp i Norge og muligheten til å søke asyl. I det siste har det vært en ekstremt stor økning av migranter til Europa.

Mange må vente flere dager utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen.

Jan Vardøen, som eier en rekke restauranter på Grünerløkka, ble med og begynte å dele ut mat mandag denne uken for å hjelpe de som allerede var engasjert.

Les også:

Les også

«Lekebåter for barn er av bedre kvalitet»

— Det kom så mange plutselig, så det vokste over hodet på dem når det gjaldt mat. Så jeg sa at dette kan vi gjøre lettere og raskere. Vi klarer å kjøre ut mat, det gjør vi jo hver dag, sier Vardøen, og legger til:

— Nå begynner det å vokse. Det begynner å ta av.

Forfatter Line Baugstø og hennes venner var med fra starten, da de leste om saken i Dagsavisen for noen uker siden og begynte å dele ut mat og klær i veldig liten skala.

— Vi ante jo ikke at det skulle ta av så mye. Vi hadde tenkt å stå og lage mat på våre egne kjøkken, sier Baugstø.

Rundt 20 restauranter har sagt de vil være med og hjelpe. Vardøen håper det vil bli 30 restauranter etter hvert, så hver restaurant kan ta en dag i måneden.

Dagligvarekjeder er også med.

VIDEO:

De fleste som bidrar er enkeltmennesker

Det største tilbudet kommer likevel fra vanlige enkeltmennesker, som gir klær, mat og leker.

— Det kom litt brått på, men det som er så kult er at man får litt energi av det. Det virket som om Norge hadde stengt seg selv ned og blitt så gjerrig.

Men Vardøen har fått 14.000 likes på Facebook-statusen sin om det frivillige arbeidet, og den er delt 20.000 ganger. Han forteller at den første hatmeldingen kom først i natt.

— Jeg tror folk har sett bildene fra Middelhavet og blitt litt numne, og så kommer det noe i nærmiljøet, og de kan endelig gjøre noe. Man blir litt rørt, sier Vardøen.

Les også

Dette bildet går verden rundt - og nå har Abdul og datteren Reem solgt penner for 800.000 kroner

En rekke restauranter har meldt seg, alt fra spisesteder som er så små at de samarbeider med andre små spisesteder om middagen, til Maaemo, Norges eneste restaurant med to stjerner i Michelin-guiden.

Fredag var det restauranten Mona Lisa som stilte opp med halalkylling og vegetarboller.

— Vi har syriske og libanesiske kokker, og vi har googlet syrisk mat. Det stemmer veldig godt med maten vi serverer på restauranten Koskos i Mona Lisa-huset, sier restaurantsjef Navaz Virani, som er en av få på stedet som snakker litt arabisk og kan kommunisere litt med noen av flyktningene.

Maaemo lover god mat

Esben Holmboe Bang, kjøkkensjef og eier av Maaemo, sier at det aldri var noen tvil om at de ville bli med på aksjonen.

— Selvfølgelig ville vi være med, sier Bang. Deres første serveringen er neste uke.

Men kommer de til å servere bitte små kråkeboller med syrnet geitemelksmør fra Røros?

— Vi har stengt mandag, og da gjør vi det som en dugnad der personellet kommer inn og lager rett og slett mat spesifikt til det. Selvfølgelig vil vi bidra med det. Jeg vet ikke hva som er menyen, men vi kan i hvert fall lage god mat, sier Bang.

Vardøen sier at de frivillige vil gjøre det til de ikke trengs mer.

— Så lenge det er behov, holder vi på. For oss er det ikke verdens største jobb.

Ifølge Dagsavisen kan ventetiden for registrering være på opptil en uke. Enslige mindreårige og barnefamilier kan overnatte på Refstad transittmottak, men voksne har ikke noe overnattingstilbud.

Spontan barmhjertighet

Sturla Stålsett er styreleder Frivillighet Norge, et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner.

— Dette høres ut som et spontant uttrykk for menneskers barmhjertighet og solidaritet, sier Stålsett.

— Vi har en kultur for å trå til når ting er vanskelig. Når vi ser bilder av flyktninger som gjør at de kommer så nær oss, er det flott å se at folk beveges til å bistå.

Stålsett var for halvannet år siden generalsekretær i Kirkens Bymisjon, og mener de frivillige kan tjene på å inngå et samarbeid med en profesjonell organisasjon.

— Ofte ser vi at en slik spontan hjelpeaksjon kan bli permanent innenfor rammene til en organisasjon som har dette som felt, sier Stålsett.

Line Baugstø mener at det er mottaksapparatet for migrantene som må bli bedre.

— Det er en flaskehals når det kommer mange. Det burde ikke være nødvendig at de er her så lenge. Men folk har et enormt behov for å gjøre noe. Vi leser om mennesker som dør i lastebiler og kommer seg på båter og drukner. Og så greier noen å komme hit. Da er det i den norske folkesjelen at nå skal de bli tatt godt imot, sier Baugstø.

 1. Les også

  – Jeg er blitt påvirket av bildene vi har sett de siste dagene

 2. Les også

  Kraftig økning av flyktninger i august

 3. Les også

  - Vi dør om vi blir i Syria

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Nye Maaemo fullbooket på få minutter

 2. KULTUR

  Anmeldelse: Her er en dønn ærlig kokkebok

 3. SULTEN

  Maaemo flytter

 4. A-MAGASINET

  - Nordmenn tror at flyktningkrisen er over. Sannheten er at det er verre enn noensinne.

 5. OSLOBY

  Iskrem hjelper flyktninger inn i det norske arbeidslivet

 6. A-MAGASINET

  Gleden over å komme i Michelinguiden tok slutt med et smell