Osloby

Nå blir det lettere å spise vegansk i Oslo

Sally Renshaw har laget en app som hjelper deg med å finne veganske og vegan-vennlige spisesteder i Oslo. - Det er mange flere veganske alternativer i Oslo enn jeg først hadde trodd, sier hun.

Appen «Vegan Oslo» hjelper deg med å finne veganske og veganvennlige spisesteder i Oslo. Sally Renshaw

 • Sol Sigurjonsdottir

— Oslo er en skjult perle for veganere. Vi har allerede over 50 steder i databasen, og det er bare toppen av isfjellet, sier webutvikler Sally Renshaw, som denne uken gir ut appen «Vegan Oslo».

Siden hun flyttet fra England til Oslo for noen år siden, har hun brukt mye tid på å fundere over hvor de beste veganske restaurantene og spisestedene i Oslo er. Det kan være vanskelig å finne frem, spesielt om man skal spise med en gruppe venner som ikke vil spise vegansk.

Det bestemte hun seg for å gjøre noe med. Julen gikk med på å utvikle gratisappen «Vegan Oslo» I appen åpner man et kart som viser hvor man er, og siden kan man finne anbefalte steder i nærheten.

- Å være veganer gjør at man ofte må planlegge litt mer rundt middager og restaurantbesøk. Jeg ville gjøre det enklere med denne appen, sier webutvikler Sally Renshaw. Hun forteller at det er mange flere restauranter og spisesteder i Oslo som er veganervenlige enn det hun først hadde trodd. Rolf Øhman

— Jeg tjener ikke penger på dette prosjektet, men vil bare hjelpe folk. Om appen hjelper én person med å bli veganer, så ville det gjort meg veldig glad, sier Renshaw. Hun forteller at appen er en ressurs, ikke en guide til hvordan man skal være veganer.

— Jeg vil ikke fortelle folk hvordan de skal leve, men heller hjelpe med å finne veganske alternativer uavhengig om man er veganer, vegetarianer eller om man spiser kjøtt og er nysgjerrig på veganisme, sier Renshaw.

 • Les også: Guide til 10 veganvennlige restauranter i Oslo

- Det blir stadig flere veganere i Oslo

Marte Munkeli, leder for Norsk vegansamfunn, forteller at det er vanskelig å tallfeste hvor mange veganere det er i Oslo. Hun merker likevel en stadig økende interesse.

— Interessen på alle veganrelaterte grupper på Facebook øker, det blir flere veganske restauranter og det blir flere produkter i butikkene. Det tyder på at det er mye som skjer, sier Munkeli.

Hun er svært positiv til en egen app for veganmat i Oslo.

— Det er et veldig bra initiativ. Jeg tror mange går rundt og tenker at det er vanskeligere enn det faktisk er å være veganer. Man trenger ikke finne opp kruttet på nytt, her er det noen gjennom appen som allerede har gått opp ruten for deg. Mange møter en terskel ved det sosiale, det blir så tydelig at man spiser annerledes når man setter seg til bords. Denne appen kan hjelpe til med å finne praktiske løsninger når man skal spise sammen, sier Munkeli.

- Mye har forandret seg de siste årene

Med bedre tilbud både i matbutikkene og på restauranter er det blitt enklere å være veganer i Oslo, mener Munkeli. Hun forteller at mens veganisme først og fremst handler om dyrs rettigheter, er det mange innfallsvinkler til at folk velger å spise plantebasert. For mange er klima- og miljøhensyn eller helse viktige begrunnelser.

— For ti år siden ble man ledd av om man sa man var veganer, men nå tror jeg de fleste vet hva det dreier seg om. At man må spise mindre kjøtt enn man gjør i dag av miljømessige årsaker er det ingen tvil om. Det er likevel mange fordommer mot veganisme, som at det er farlig eller at det er ekstremt sunt. Det er ingen av delene, sier hun.

Selv om hun en sjelden gang savner ost på pizzaen, så glemmer man fort det man først trodde man ville savne, mener Munkeli.

— Det åpner seg en helt ny verden, og jeg har lært meg å lage mat på en helt annen og spennende måte. Jeg ser at det stadig blir flere veganske alternativer på «vanlige» restauranter. Det tror jeg er viktig for saken, og da tror jeg vi har kommet langt.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Veganere opplever hets i sosiale medier

 2. SPORT

  Bjørnar Netelands kosthold er helt spesielt for en toppidrettsutøver

 3. A-MAGASINET

  Kan du leve med en partner som har et annet kosthold enn deg?

 4. FAMILIE OG OPPVEKST

  Da Belinda Jakobsen ble veganer, gikk hun opp seks kilo. – Ingen automatikk i at man går ned i vekt, sier ekspert.

 5. SPREK

  «Du vil miste alle muskler», fikk Emil (15) høre da han ble veganer. Slik gikk det ikke.

 6. SPREK

  Hilde (34) vil motbevise matmyten: - Mange mener det ikke er mulig