Osloby

Aftenpostens sjefredaktør til Årets Osloborger: - Jeg er sterkt, sterkt uenig med deg

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen og Årets Oslo-borger møttes tirsdag kveld.

Tirsdag kveld møtte Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen vinneren av Årets Osloborger, Mohsan Raja. Signe Dons

 • Henrik Arneberg

— Aftenposten kommer ikke til å ta fra deg prisen som Årets Osloborger selv om jeg er sterkt, sterkt uenig med deg i de synspunkter som det har kommet frem at du har uttrykt på sosiale medier, sa Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen til Mohsan Raja, som ble kåret til Årets Osloborger fredag 18. desember.

Bakgrunnen for at Osloborger-prisen ikke trekkes er, ifølge Hansen, at Raja ble nominert og fikk flest stemmer for sitt frivillige arbeid, der han i flere måneder jobbet døgnet rundt for flyktninger som ankom Politiets utlendingsenhet på Tøyen.

Les kommentaren til sjefredaktøren her:

Les også

Jeg har tvilt meg frem til at det vil være feil å frata Raja prisen | Espen Egil Hansen

Kåringen har skapt sterke reaksjoner, blant annet fordi det i etterkant ble kjent at Raja tidligere har publisert ett innlegg på sin private Facebook-side der han uttaler seg homofiendtlig. I tillegg har hans uttalelser angående sharia, Charlie Hebdo og Israel skapt reaksjoner.

 • Les Raja svare på kritikken her: Årets Osloborger: «Hvis jeg fikk prisen for det jeg gjorde, er det greit å beholde den»

Tar avstand fra egne Facebook-utsagn

Tirsdag kveld møttes Mohsan Raja og Aftenpostens sjefredaktør for et møte om kåringen, Facebook-ytringene som er kommet frem i etterkant og veien videre.

— Jeg er selv homofil og svært uenig i dine utsagn om homofile, og mener at de kan bidra til å gjøre livet vanskeligere for homofile, kanskje spesielt muslimske, som ser opp til deg fordi du gjør et bra arbeid. Personlig blir jeg nysgjerrig på det at du hjelper mennesker slik du gjør, men samtidig har de holdningene som er kommet frem, sa Hansen.

- Jeg har forståelse for at du reagerer, men jeg har ikke slike holdninger. Jeg har flere homofile venner, og i mitt arbeid på Tøyen har jeg aldri tenkt på legning, tro eller hudfargen til de vi hjalp. Jeg mener ingen har rett til å dømme andre mennesker. Alle skal få elske den de selv vil, sa Raja og la til at mye av utsagnene er postet for å provosere i diskusjoner med venner.

Han innrømmer å ha vært unøyaktig og dum og sier han angrer på at han formulerte seg uklokt.

— Etter denne kåringen er du blitt en offentlig person som vil bli lyttet til i mye større grad. Dersom du mener at du er misforstått, er den eneste som virkelig kan bidra til å rydde opp nå, deg selv. Fremover har du mulighet til å vise i praksis hva slags holdninger du har, for eksempel ved å hjelpe unge, homofile muslimer, sa Hansen.

— Jeg er allerede i gang. Jeg forandret meg også mye under arbeidet på Tøyen, har arrangert fakkeltog mot terror og vil fortsette å jobbe for flyktninger når behovet melder seg, sa Raja.

 1. Les også

  Abid Raja: - Trekk Osloprisen tilbake

 2. Les også

  Leserne burde fått vite mer om Årets Osloborger | Espen Egil Hansen

 3. Les også

  Årets Osloborger: «Jeg har en fortid som jeg ikke er stolt av»

Les mer om

 1. Årets Osloborger

Årets Osloborger

 1. OSLOBY

  David Adampour er Årets osloborger

 2. OSLOBY

  Hvem mener du er Årets Osloborger?

 3. OSLOBY

  Mohamed Fariss er årets Osloborger

 4. OSLOBY

  Helsesøster Solveig Ude er Årets osloborger 2016