Osloby

– Totalt sett er vi en fredelig by, men det har vært en del episoder i det siste

På under tre uker har Oslo hatt fem skyteepisoder. Osloborgerne tar det likevel med ro, og det mener politiet at de har all grunn til.

Fra venstre: Truls Aagedal (26), venninnene Caroline Cecilie S. Kverne (22) og Helene Hansvoll Norberg (23) og Jan Eigil Engh (76) bor alle i Oslo, og har alle merket seg det høye tallet på skyteepisoder i juli. Noen følger litt mer med, men de fleste føler seg fortsatt trygge. Foto: Kristine Hellem Aanstad

 • Stein Erik Kikrebøen

Torsdag morgen fikk politiet i Oslo to meldinger om skyteepisoder – én på Majorstuen og én på Etterstad. Disse skyteepisodene føyer seg inn i rekken av episoder som har vært de siste ukene:

Selv om fem slike episoder kan virke mye på kort tid, er oslofolk Aftenposten har snakket med, ikke spesielt bekymret.

Jan Eigil Engh (76) er fornøyd med innsatsen til politiet i Oslo og føler seg trygg i hovedstaden. Foto: Kristine Hellem Aanstad

– Vi lever i en storby med flere hundre tusen mennesker. Totalt sett er vi en fredelig by, men det har vært en del episoder i det siste. Det handler likevel om å se det store bildet: Sammenlignet med andre byer i Europa har vi det trygt her, sier Jan-Eigil Engh (76).

– Litt skummelt og trist

Venninnene Caroline Cecilie S. Kverne (22) og Helene Hansvoll Norberg (23) synes det er litt skummelt med skytingen – spesielt om det finner sted på åpen gate. Skyteepisodene i Oslo har stort sett vært innendørs, med unntak av Blå, der skudd ble avfyrt utenfor utestedet.

– Det er både litt skummelt og trist – og slik bør det ikke være. Byen vår er jo et trygt sted, men disse episodene har nok fått meg til å bli mer oppmerksom, sier Kverne før Norberg skyter inn:

– Jeg føler nok at vi må bli litt mer «streetsmart», og med det følge mer med rundt oss dersom det skjer noe.

Venninnene Caroline Cecilie S. Kverne (t.v.) og Helene Hansvoll Norberg på kafé i sentrum. Foto: Kristine Hellem Aanstad

– Jeg vil ikke leve i frykt

Torsdag ettermiddag melder politiet i en pressemelding at skuddepisodene denne dagen, og den ved Birkelunden, skal ha skjedd innendørs.

– Disse episodene er vel ofte gjengrelatert, og folk som man ikke ser så mye til. Likevel er jeg jo bekymret for å komme opp i en situasjon hvor det skytes på åpen gate, forteller Magne Seim (60) til Aftenposten.

Magne Seim har bodd i Oslo i mange år. Han er nå bekymret for at det kan bli mer skyting i bybildet. Foto: Kristine Hellem Aanstad

26-åringen Truls Aagedal mener det er lite sannsynlig at han kommer til å bli rammet av en skyteepisode.

– Og dersom jeg blir det, så vil jeg ikke leve i frykt. Jeg tenker at det ikke er ofte at det skjer slikt her, og det er ikke ofte at folk blir hardt skadet. Det er mulig at det er tryggere ute på landet, men sammenlignet med andre storbyer er Oslo relativt trygg. Så jeg er ikke spesielt bekymret, sier Aagedal.

Truls Aagedal tror det er lite sannsynlig at han vil bli skadet i en skyteepisode i Oslo. Foto: Kristine Hellem Aanstad

– Utrolig sjeldent at uskyldige forbipasserende blir skadet

Og den antagelsen får han støtte i av Heidi Mork Lomell, som er instituttleder ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved UiO:

– Det er utrolig sjeldent at uskyldige forbipasserende blir skadet dersom en skyteepisode oppstår, sier Lomell og fortsetter:

– I Norge har vi et lavt voldsnivå. Vi har nesten ikke denne type hendelser, og det er nok grunnen til at noen blir urolig når det skjer. Jeg har inntrykk av at politiet følger de ulike miljøene godt opp og tar tak dersom det trengs. Dette er ingenting sammenlignet med andre land, så derfor får det så mye oppmerksomhet når det først skjer.

– Er du bekymret etter disse skyteepisodene?

– Nei. Dette er et altfor lite antall til å kommentere om dette er en trend eller ikke. Generelt viser statistikken nedgang i vold på offentlig sted.

Den pågrepne er godt kjent for politiet

Noen timer etter meldingene som skyteepisodene torsdag morgen meldte politiet at en person er pågrepet og siktet for drapsforsøk.

– Personen som er pågrepet er godt kjent for oss for involvering i alvorlig kriminell virksomhet, sier politiinspektør Audun Kristiansen, som er leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning ved Oslopolitiet. Han vil ikke si noe om hva slags miljø personene kan knyttes opp mot.

Politiet rykket ut etter melding om skyting på Etterstad torsdag morgen. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Politiet mener at det er en sammenheng mellom skytingen på Majorstuen, der én person ble funnet skadet, og funnet av en skuddskadet person på Etterstad.

– Vi har to personer med skuddskader. Ingen av dem er alvorlig skadet. Én fant vi på Majorstuen, den andre på Etterstad.

– Er også han skutt på Majorstuen?

– Det er en mulighet, men vi har ikke brakt klarhet i det ennå.

– Hvor mange våpen dreier det seg om?

– Vi har funnet ett våpen, på Majorstuen, og kjenner ikke til at det har vært flere, sier Kristiansen.

– Oslo er fortsatt en trygg by

– Dette er flere enn vi er vant til, men vi har ingen forklaring på det, og vi ser ikke sammenhenger mellom dem. Ett fellestrekk er at de skjer innendørs i ganske lukkede kriminelle miljøer.

På spørsmål om hvilke forholdsregler folk bør ta, svarer Kristiansen:

– Ingen spesielle. Vi mener fortsatt at Oslo er en trygg by, og at folk flest ikke har grunn til å være bekymret, selv om vi har hatt flere skyteepisoder de siste ukene. Vi vil understreke at det har vært oppgjør som har skjedd innendørs i lukkede kriminelle miljøer, ikke ute blant vanlige folk.

På Majorstuen måtte politiet knuse en inngangsdør i glass for å ta seg inn dit den skadede mannen befant seg. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Les mer om

 1. Oslo
 2. Skyting
 3. Politiet
 4. Etterforskning

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Dette er statusen på Oslos fem skyteepisoder i juli

 2. NORGE

  Tre personer pågrepet for skyting på Majorstua i Oslo

 3. OSLOBY

  Politiet etter tre skyteepisoder på to uker: – Oslo er fortsatt en meget trygg by

 4. OSLOBY

  Bjørndal-skytingen: Offeret er polsk og ukjent for politiet

 5. OSLOBY

  Naboene med klart budskap etter skuddene på Ensjø: – Hold uskyldige utenfor!

 6. OSLOBY

  Oslo-politiet vil stramme grepet: Vil gi ungdomskriminelle innetid og oppholdsforbud