Osloby

Vitnesamtaler blir minnemarkering etter 22. juli-terroren

I Oslo blir vitnesamtaler en del av seksårsmarkeringen for 22. juli-terroren. Tanken er å hente kunnskap og læring av å høre om vitnenes opplevelser.

To blomsterkranser med hvite blomster fra det offisielle Norge, lagt ned av kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg under minnemarkeringen på Utøya i 2016 Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

 • NTB

Samtalene er en del av vitneprosjektet til senteret og har som mål å videreføre kunnskapen om 22. juli.

Denne dagen mistet åtte personer livet da en bombe gikk av i regjeringskvartalet i Oslo sentrum. 69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya få timer senere. 60 ble såret i angrepet. Seksårsmarkeringen for terrorangrepene 22. juli 2011 avholdes fredag, lørdag og søndag.

Viktig å lære over tid

Under minnemarkeringen på Utøya lørdag ettermiddag minnes ofrene med taler av AUF-leder Mani Hussaini, leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Røyneland og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

– Vi kommer også til å legge vekt på læringsaspektet i vår minnetale, i tillegg til læringssentrene i «Hegnhuset» på Utøya og i 22. juli-senteret i Regjeringskvartalet, kommer jeg til å løfte frem viktigheten av læring over tid, sier Røyneland til NTB.

Hun peker også på rapporten Katastrofeekspertene fra Barneombudet, der flere av de overlevende deler sine erfaringer, som verdifull.

Pensum i barneskolen

Til høsten begynner det første årskullet født etter 22. juli 2011 på barneskolen. Røyneland mener læring om terrorangrepene må inn i pensum allerede da.

– Det er viktig å få dette inn som læring i barneskolen også, så de klarer å skille mellom virkelighet og konspirasjonsteorier når de blir eldre.

– Dessuten må de lære hvor viktig fellesskapet er, og å inkludere og se andre barn som faller utenfor, legger hun til.

I dag har 22. juli-senteret undervisningstilbud til elever fra 9. trinn i ungdomsskoen til 3. trinn på videregående skole.

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. NORGE

  Her er det nye nasjonale minnesmerket etter 22. juli

 2. POLITIKK

  Erna Solberg: – Å markere denne dagen er alltid tungt

 3. POLITIKK

  Solberg: Statsministerens kontor aldri tilbake til Høyblokken

 4. NORGE

  Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli

 5. NORGE

  Solberg: – Ønskelig, men krevende å få 22. juli-senteret til det nye regjeringskvartalet

 6. NORGE

  «Det er et åsted. Det er der man ser merkene etter bomben. Det har en kraft som ingen andre steder har.»