Osloby

Her er Oslos nye øy

Massene fra Midgardsormen blir i dag lagret utenfor Sjursøya og stikker 14 meter opp over vannflaten.

Denne øya av stein har dukket opp utenfor Sjursøya. Den kan til tider være opp til 14 meter høy, men forsvinner helt neste år. Da skal massene være flyttet til Sørenga. Ingar Storfjell

 • Wasim K. Riaz

Hvis du har lagt merke til en ny øy av stein rett utenfor Sjursøya, så er du ikke alene om det. Den lille øya vises særlig godt fra sjøsiden. Og lurer du på hvorfor den har dukket opp, så kommer forklaringen her:

Det graves for fullt i hovedstaden for å gi plass til et nytt avløpsnett, bedre kjent som Midgardsormen. Nettet vil strekke seg fra Kuba ved Akerselva til Bekkelaget når det er ferdig i 2014. De enorme massene fra Midgardsormen blir dumpet rett utenfor Sjursøya.

Herfra blir massene fraktet til Sørenga-utstikkeren. Der skal det bygges en stor steinvoll rundt spissen av Sørenga-utstikkeren for å beskytte bebyggelsen mot påkjørsel av store skip.

12.000 lass

— Denne vollen er halvveis ferdig, og blir komplett neste år, forteller Eivind Hartmann, prosjektleder i Hav Eiendom.

Ved å bruke massene lokalt i Bjørvika blir hovedstaden spart for 12 000 lastebillass.

- En løsning som dette er helt i tråd med Miljøoppfølgingsprogrammet for Bjørvika, der behovet for lokal gjenbruk av masser som skapes i området er et vesentlig punkt, påpeker Hartmann.

14 meter

Tillatelsen fra Plan- og bygningsetaten gir mulighet til å fylle opp deponiet ved Sjursøya til maks 14 meter over havet. Alt i alt skal 150.000 kubikkmeter med masse innom deponiet før det fraktes til Sørenga. Derfor vil den midlertidige øya både vokse og minske med jevne mellomrom.

Og steinen blir park til slutt

Massene som graves i forbindelse med utbygging av Midgardsormen og lagres midlertidig på Sjursøya, vil etter hvert havne i vannet ved Sørenga-utstikkeren i forbindelse med utbygging av en voll.

— På toppen av denne vollen kommer det en park med strand som vil bestå av to deler. Den ene delen vil være på land, mens den andre delen vil flyte i vannet. Det blir en bro mellom disse. Alt i alt vil parkområdet ha et areal på åtte dekar. Den blir ferdig i 2014, og skal være tilgjengelig for allmennheten. Dermed kan Oslo-folk bade rett i nærheten av Oslo sentrum, sier Eivind Hartmann, prosjektleder i Hav Eiendom.

Slik blir parken helt ytterst på Sørenga. Parkområdet og stranden blir på tilsammen åtte dekar. LPO arkitektur og design/ Kristine Jensen tegnestue

0908midgardsormen.ai

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Dette kan bli Norges dyreste strand

 2. OSLOBY

  Vil bygge oppvarmet sjøbad til 50 millioner kroner ved Sukkerbiten

 3. OSLOBY

  Dette blir Bjørvikas nye kremboligby

 4. OSLOBY

  Bekymret for luften barna sover i på Sørenga

 5. OSLOBY

  Her går Oslos bystyre ned i kloakken

 6. KOMMENTAR

  Kanskje er Bjørvika allerede forbi sitt beste | Andreas Slettholm