Osloby

Ny turvei skal knytte Hovinbyen sammen

Denne helgen får det neste store byutviklingsprosjektet i Oslo, Hovinbyen, en ny turvei.

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) testet den grønne ringen på sykkel i finværet. Rolf Øhman

 • Astrid Løken
  journalist

Turveien på 5,5 kilometer går i ring rundt i Hovinbyen. En midlertidig turvei er skiltet nå. Illustrasjonen gir en indikasjon på hvordan det blir seende ut når hovinbyen er ferdig utviklet. Selve turveien er lys grønn. Vålerenga stadion og Valle Hovin sees til venstre. Økern senter er midt i bildet. Topic Architecture & Design

Tre grillplasser er laget i tilknytning til den 5,5 kilometer grønne turveien, som går i en ring i Hovinbyen. PS. Ikke hele turveien er opparbeidet ennå, men runden er skiltet og det er fullt mulig å gå eller sykle hele runden i dag. Rolf Øhman

Hovinparken, som er plottet inn i Løren- og Økernområdet, kan bli seende slik ut. Illustrasjonen viser en mulig utforming der Refstadbekken munner ut i et vannspeil. RDeco (ill.)

Slik kan den såkalte Sentralparken på Haraldrud, som turveien skal kobles til, bli seende ut. JAJA Architects ApS

_27R9615copy_doc6m6fnnda0oyl2eawo12-CxHQ1WBHM9.jpg Rolf Øhman

Slik ser det ut på Hasleplassen i dag. Åpne fordrøyningsbassenger, eller dammer, skal ta seg ta imot regnet ved store regnskyll. Rolf Øhman

Ti parker skal knyttes til den 5,5 kilometer grønne ringen etter hvert som områdene bygges ut.

Plan— og bygningsetatens plan (PBE) har begynt planleggingen av Hovinbyen. «Den grønne ringen», som dukket opp som en idé i arkitektkonkurransen PBE arrangerte i fjor, åpnet til Oslo Åpne Hus, som arrangeres denne helgen (11-13. september).

Hovinbyens "havnepromenade"

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen inviterte Osloby med ut for å vise frem den nye turveien rett før åpningen.

- Hovinbyen er et mye større byutviklingsprosjekt enn det Fjordbyen er. På en måte kan man si at denne turveien vil få den samme funksjonen som det havnepromenaden i fjordbyen har; å knytte områdene sammen, sier Fredriksen.

Tre grillplasser er laget i tilknytning til den 5,5 kilometer grønne turveien, som går i en ring i Hovinbyen. PS. Ikke hele turveien er opparbeidet ennå, men runden er skiltet og det er fullt mulig å gå eller sykle hele runden i dag. Rolf Øhman

Ensjø og Hasle er de områdene i Hovinbyen som ligger nærmest sentrum. De ligger kun tre tre kilometer fra Stortinget.— Og det tar bare 9 minutter med T-banen hit til Hasle, sier byråden. Han har tatt med seg kommunens elsykkel for å teste den nye turveien. Den går fra Hasle og Hasleplassen. Hasleplassen er en av de ti parkene som etter hvert som de blir ferdige skal knyttes til turveien.

Kart parkene og den grønne ringen_doc6m7eqkq2qd31j0izcjth.jpg Plan- og bygningsetaten, Oslo kommune

Byggingen på Ensjø, Hasle og Økern er godt i gang. Reguleringsplaner Ulven og Vollebekk er vedtatt.

Skal vise at ting kan fikses med enkle grep

_27R9615copy_doc6m6fnnda0oyl2eawo12-CxHQ1WBHM9.jpg Rolf Øhman

— Områdene i Hovinbyen henger jo ikke godt sammen i dag. Toglinjer, T-banelinjer og veianlegg splitter de ulike områdene. Skal dette bli gode boligområder må vi binde dem sammen. Denne turveien skal vise at man med enkle grep kan gjøre det mulig å komme seg rundt i området til fots og på sykkel, sier Fredriksen, som presiserer at turveiringen inntil videre kun er midlertidig opparbeidet.- Den permanente turveien og parkene som skal knyttes til er tenkt som spleiselag mellom utbyggere kommunen, sier han.

- Men grunntanken er at folk skal komme seg rundt i bydelen og til og fra sentrum uten bil. Det må vel mer til enn en turvei som dette?

— Ja, så kommunens viktigste jobb blir å gjøre de store grepene, som gjør det mulig å transformere området slik at folk kan komme seg rundt til fots, sykkel og kollektivt. I dag må man ha flaks, også om man er lokalkjent, for å finne veien til fots og med sykkel, sier Fredriksen.

Han presiserer at det er gjort noen grep.

— Gang- og sykkelveien over Ring 3 på Ulven og over Grenseveien som knytter Ensjø til byen er på plass, men det trengs lagt flere, sier han.

- Når vil Hovinbyen være ferdig bygget ut?

— Oi, det vil ta mange år. Men mye er nok ferdig innen 20 år, sier byutviklingsbyråden.

 1. Les også

  Dette kan bli Oslos neste store boligstrøk

 2. Les også

  Denne helgen åpnes 150 bygg i Oslo og Akershus som vanligvis har stengte dører | Karianne Bjellås Gilje

 3. Les også

  Vil løfte Helsfyr med en skyskraper med 29 etasjer

Les mer om

 1. Samferdsel
 2. Sykkelpatruljen
 3. Byplanlegging
 4. Byutvikling

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Fant denne gamle fiskebutikken og 98 andre kulturminner i Hovinbyen: – Må ikke gjemmes bort blant høye bygninger

 2. OSLOBY

  Hun er blitt frastjålet ni sykler på fire år

 3. OSLOBY

  Nå er det ingen vei tilbake for nytt Munch-museum

 4. OSLOBY

  Her er den nye sykkelveiplanen for Oslo

 5. OSLOBY

  Byrådet vil ha enda flere til å sykle raskere

 6. OSLOBY

  Byrådet i Brüssel for å lære bilfri by