Osloby

Gisseltaker på Oslo-hotell krevde én million euro

Én person er pågrepet etter en gisselsituasjon på Clarion Hotel Royal Christiania mandag.

 • Henrik Arneberg

Politiet fikk en telefon fra hotellet litt etter klokken 10 mandag formiddag, etter at Clarion Hotel Royal Christiania like ved Jernbanetorget fikk en lapp ned til resepsjonen med en bombetrussel.

— Det ble ganske raskt avklart at hotellet savnet en av sine ansatte, og han ble da å anse som et gissel i situasjonen. Det ble raskt etablert kontroll på området fra politiet, og vi iverksatte forhandlinger med gisseltageren, sa stabssjef Johan

Bevæpnet politi på vei ut av personalinngangen på Clarion Hotel Royal Christiania. NTB Scanpix/Heiko Junge

Fredriksen i Oslo politidistrikt på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Truet med bombe, krevde bil og én million euro

Gisseltageren krevde fritt leide, en bil og én million euro. Han skal ha truet gisselet, en hotellansatt som jobbet med renhold, med et elektrosjokkvåpen og en kniv. I tillegg skal han ha skrevet en lapp til resepsjonen. Der skrev han at det var plassert en bombe et tilfeldig sted i Oslo.

Fredriksen understreker at bombetrusselen ikke var reell, og at det ikke er noen grunn til bekymring blant byens befolkning.

— Etter mange timer med forhandlinger ble situasjonen løst, vedkommende pågrepet og det viste seg at han hadde truet gisselet med elektrosjokkvåpen og kniv, sier Fredriksen.

Oslo-politiets stabssjef Johan Fredriksen orienterte pressen om pågripelsen mandag ettermiddag. NTB Scanpix

Gisselet uskadet, men preget

Det skal ha vært en svært belastende situasjon for gisselet, opplyser politiet. Han skal imidlertid ikke være fysisk skadet. Det opprinnelige kravet fra mannen skal ha vært fritt leide, en bil og én million euro. Opplysninger politiet har nå, tyder på at han ikke har tilknytning til noen terrororganisasjon

Pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk etter forhandlinger.

— Han ble pratet ut og tatt hånd om på en forsvarlig måte. Han kom ut selv, sier Fredriksen. Han ønsket ikke å gå nærmere inn på selve forhandlingene.

Ingen tilknytning til terror

Personen har operert alene, og har ingen terrortilknytning. Han fremmet egne krav for «egen vinning» i situasjonen, sier Fredriksen.

Politiet opplyser at mannen som er pågrepet er 41 år gammel. Han skal være fra et land i Øst-Europa, og var "en vanlig besøkende i Norge". Han skal ha bodd på hotellet ved Jernbanetorget i Oslo sentrum siden 3. desember.

41-åringen blir avhørt mandag kveld. Tor Kjærvik, som er den siktedes forsvarer, har ikke fått møtt sin klient da Aftenposten snakker med ham ved 18-tiden.

— Jeg har akkurat fått underretning om at det skal være et avhør, og har ingen ytterligere informasjon i saken, sier Kjærvik. Den siktede vil få bistand fra advokat under avhøret.

Pågikk i flere timer

Offentligheten ble først kjent med hendelsen da Oslo politidistrikt omtalte den på Twitter. "Vi har en uavklart og fastlåst situasjon på en adresse i Oslo. Vi jobber med å avklare saken", skrev Oslo-politiet på mikrobloggnettstedet klokken 14.00.

Noe senere ble det klart at åstedet var hotell Clarion Hotel Royal Christiania ved Jernbanetorget. Gisselaksjonen skal ha pågått i tre til fire timer, meldte Aftenpostens reporter på stedet.

Politiet ville på daværende tidspunkt ikke kommentere saken utover informasjonen som ble lagt ut på Twitter.

— Vi kommer tilbake med mer informasjon. Utover dette må jeg henvise til meldingene vi legger ut på Twitter. Men med den informasjonen vi har nå har vi ingen holdepunkter for at dette skal ha noen sammenheng med utdelingen av Nobels fredspris, sa operasjonsleder André Kråkenes til Aftenposten.

Tips til saken? Kontakt oss her!

"Stort antall tjenestemenn" mobilisert

Rett før klokken 15 sendte politiet ut følgende beskjed i en pressemelding:

— Oslo politidistrikt mottok i formiddag melding om en mulig gisselsituasjon i tilknytning til et hotell i Oslo sentrum. Vi mobiliserte et stort antall tjenestepersoner, blant dem dialogeksperter fra politiets forhandlertjeneste. Nå er det klart at situasjonen er løst, og at den antatte gisseltakeren er pågrepet av politiet.

Tjenestemenn fra politiets beredskapstropp i arbeid på åstedet. Lars Magne Hovtun

Ifølge politiet kom ingen til skade under aksjonen.

Aftenposten var klokken 14.30 i kontakt med ansatte på hotellet.

— Jeg har ikke fått beskjed om noen episoder som pågår, og aner ikke hva du snakker om, fortalte en av de ansatte som jobber i resepsjonen.

- Følger opp ansatte

Kommunikasjonsdirektør i Chioce Hotels, Christine Viland, sier til Aftenposten at fokus fremover blir å ivareta gjester og ansatte ved Clarion Hotel Royal Christiania.

— Vi har ikke så mye å si om situasjonen og hendelsesforløpet utover det politiet har fortalt. Men vi har gode rutiner når det gjelder å følge opp slike situasjoner. Fokus nå er de som er blitt berørt av episoden, sier hun.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet: Drapssiktet dro hjem til Uppsala samme dag som drapet

 2. NORGE

  Fem år etter 22.juli får politiets skarpskyttere lov å skyte fra politiets egne helikopter

 3. NORGE

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 4. A-MAGASINET

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.

 5. NORGE

  22.juli-rapporten filleristet Politi-Norge - nå kommer kritikken av konklusjonene

 6. A-MAGASINET

  Fem politibiler. Sju politifolk. Barnevernet tilkalte politiet da en 10-åring skulle skilles fra moren