Osloby

Politiet holder «svindelkurs» for Oslos eldre

En tyv ser ikke alltid ut som en tyv. Manglerud-politiet ber eldre være skeptiske for å sikre seg mot svindlere.

- Hjemmet skal være trygt, og det er der du skal føle deg trygg når du låser døren, sier Frank Olsson til forsamlingen i Manglerud menighet. Monica Strømdahl

 • Nicoline Haugsvær

— Når fru Hansen tar med seg vesken i butikken – hvor setter hun den da? I trillevognen, ja. Og så snur hun seg vekk, opptatt av tilbudshyllen på Meny. Hva skjer da?

Frank Olsson skuer utover forsamlingen som nikker. Noen føler seg kanskje truffet, andre humrer av treffsikkerheten.

Olsson er samfunnskontakt ved Manglerud politistasjon og spesialisert på å ta vare på og informere eldre. Det gjør han ved å være ute blant eldre, oppsøkende virksomhet med hjemmebesøk og foredrag. Torsdag denne uken besøkte han Manglerud menighet.

— Eldre må huske på litt mer enn det de gjorde før. De må bli mer selvsikre på at det går an å si nei. Det er en fanesak jeg brenner for, forteller Olsson.

 • I 2014 ble en bande mistenkt for å ha forsøkt å svindle mer enn 1400 eldre på to måneder, ved å utgi seg for å være teppeselgere

Blir oppsøkt hjemme

For eldre er et yndet objekt blant svindlere, både på gaten og i sitt eget hjem. Olsson forteller blant annet om ofre som blir distrahert mens lommebøker raskt blir fjernet fra lommen, vesken eller ryggsekken. Da har gjerningspersonene allerede fått tak i pinkoden på bankkortet. Det finnes også tilfeller av smykker som blir byttet ut med billigere versjoner av pågående smykkeselgere.

Jon Trana (85) ble frastjålet lommeboken av en gruppe på tre personer der to avledet han. -Jeg trodde jeg var forsiktig, men ble frastjålet likevel, sier han. Monica Strømdahl

Mange blir også oppsøkt hjemme. Personer ringer på døren og utgir seg for å være teleoperatører eller fra hjemmehelsetjenesten. — De er høflige og flinke til å prate seg inn. De ber om et glass vann, eller om å få se kvitteringen for TV-lisensen for å avlede. De er så raske til å gå gjennom vesker og skuffer, forteller Olsson.

Hvis man ikke venter noen på døren er det derfor viktig å være skeptisk, oppfordrer han. Krev at de viser identifikasjon, og ikke nøl med å ringe politiet hvis noe likevel skjer. Mange er flaue over å ha blitt lurt, men hver eneste opplysning om gjerningspersonene kan bidra til at de blir tatt. Enten det er farge på bil, en gulltann eller tatovering.

Fikk telefon fra datareparatør

I forsamlingen i Manglerud menighet har mange opplevd å bli frastjålet ting eller forsøk på svindel.

Bjørg Bjørge (89) er klar på at man bare må si at man ikke er interessert og legge på hvis man får telefon fra mistenkelige personer. - Jeg synes folk er vel naive, men vi er jo forskjellige, sier hun. Monica Strømdahl

— Det var veldig matnyttig, synes Johanna Suhrland (82). Hun har opplevd å få telefon fra New York fordi hun angivelig hadde problemer med datamaskinen. Etter mye snakk ba personen om kontonummeret hennes for å løse problemene. Det fikk varsellampene til å blinke.Jon Trana (85) viser at han nå har lommeboken rundt halsen, under skjorten, etter at den ble tatt av en gruppe på tre personer der to avledet han.

— Jeg trodde jeg var forsiktig, men ble bestjålet likevel. Men ikke nå lenger, sier han.

Økning i fjor

Det er ofte noen få gjerningsmenn som står for mye av bedrageriene mot eldre. Det så politiet blant annet da en gruppe teppesvindlere ble tatt for et par år siden, og den type bedragerier stoppet.

Johanna Suhrland (82) har opplevd å få telefon fra New York fordi hun angivelig hadde problemer med datamaskinen. Etter mye snakk ba personen om kontonummeret hennes for å løse problemene. Det fikk varsellampene til å blinke. Monica Strømdahl

Stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, Janne Stømner, forteller at fra 2014 til 2015 gikk kriminalitet mot personer over 70 år ned i bydel Østensjø, Nordstrand og Søndre Nordstrand. Tyveri hjemme eller bedrageri mot denne gruppen hadde derimot en liten økning. De håper derfor forebyggende arbeid vil hjelpe.— Vi håper vi får stoppet det, men det er alltid noen som finner på noen nytt, sier hun.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Mann pågrepet etter å ha svindlet 89 år gammel kvinne

 2. OSLOBY

  Kriminelle nettverk har spesialisert seg på å svindle eldre kvinner

 3. NORGE

  Margit (95) lurt for 29.000 kroner av falsk TV-operatør

 4. OSLOBY

  Oslo-politiet har ikke klart å stanse utviklingen: – Det er ingen hyggelig trend

 5. NORGE

  23 drapsofre i fjor - ti av dem var partner eller ekspartner til gjerningspersonen

 6. OSLOBY

  78-åring slått ned og ranet for 100.000 kroner: - Jeg våknet først da jeg lå i ambulansen