Osloby

Raymond Johansen: – Blir ikke overrasket om 1. og 17. mai blir avlyst

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) håper på normale tilstander i Oslo innen et halvt års tid.

Onsdag ettermiddag kalte Oslo kommune inn til pressekonferanse om koronaviruset. De hevet beredskapsnivået i byen til nivå 3. Nå kaller byrådsleder Raymond Johansen (Ap) denne situasjonen en krise. Ketil Blom Haugstulen

 • Anders Veberg
 • Per Anders Johansen
  Journalist

– Vi definerer dette som en krise, og må behandle det deretter. Det betyr daglige møter, at vi har full oversikt og at vi treffer tiltak løpende, sier Raymond Johansen (Ap). Han er byrådsleder i Oslo.

Johansen håper på en normalisert situasjon innen et halvt års tid. Det baserer han på helsemyndighetene.

– Så får vi inderlig håpe at dødstallene holdes nede og at de som er i faresonen ikke blir smittet. Blir de det, er det de som må komme først i køen for å få oppfølgingen de har behov for, sier byrådslederen.

Han blir ikke overrasket om 1. mai og 17. mai må avlyses i hovedstaden.

– Det baserer jeg på at dette høyst sannsynlig vil ta tid. Så håper jeg at jeg tar feil. Det er ikke lenge til. Å tro at alt er over til det, er kanskje ønsketenkning.

Direktør Camilla Stoltenberg svarer slik på Aftenpostens spørsmål om 17. mai-feiringen kan bli avlyst:

– Det er ikke usannsynlig.

Beredskapsnivå 3 i Oslo

Samtidig som Oslo kommune kalte inn til pressekonferanse om koronaviruset kom nyheten om at om lag 140 personer er bekreftet smittet i Oslo. Fem av de smittede vet man ikke hvordan er smittet. I alt er 489 mennesker i Norge smittet onsdag kveld.

Nå hever kommunen beredskapsnivået til nivå 3. Det settes også inn flere tiltak. Blant dem trekker Johansen frem restriksjonene på store arrangementer som det viktigste.

Dette er tiltakene:

 • Oslo kommune hever i dag beredskapsnivået til nivå tre. Det betyr blant annet at det opprettes sentral kriseledelse i Oslo kommune.
 • Smittevernoverlegen i Oslo har i dag fastsatt i forskrift at arrangører må søke kommunen (bydel) om å gjennomføre arrangementer med mer enn 100 deltagere.
 • Det blir også forbud mot alle arrangementer med mer enn 500 deltagere, innendørs og utendørs.
 • Utesteder, serveringssteder, forsamlingslokaler og arenaer uten plasstildeling skal sørge for at alle til stede kan holde 1 meter avstand til andre i lokalet og på arenaområdet.
 • Oslo rådhus stenges for turister og arrangementer inntil videre, og det legges begrensninger på antall gjester under vielser.
 • Det vil gå ut informasjon til alle kommunens innbyggere på SMS.
 • Kommunen anbefaler foreløpig ikke generell stengning av skoler og barnehager.
 • Ruter og Sporveiene har utarbeidet egne råd for kollektivtrafikken. Blant annet stenges fremste dør på trikkene for å verne førerne for smitte.

Dyrt for kulturlivet

Det nye forbudet mot arrangementer på over 500 personer, og kravet om at man må søke om å arrangere noe med over 100 deltagere får store konsekvenser for kulturlivet i byen. Mange arrangementer vil lide økonomisk.

– Det er naturlig å ta opp det problemet med statlige myndigheter også. Så langt har vi ikke hatt egne møter om avlysningene og kompensasjon for dem, sier Raymond Johansen.

– Sannsynligvis mange i Oslo som er smittet uten å vite om det

Onsdag satte Oslo kommune ned en krisestab. Det betyr at kommunen definerer situasjonen som en krise, ifølge Raymond Johansen.

– Betyr det at Oslofolk har grunn til å være redde?

– Vi må finne en balanse og ikke skape unødvendig panikk, sier Johansen og understreker at det er det ikke grunn til.

– For de aller fleste som blir rammet av viruset, vil det være som en middels sterk influensa, ifølge FHI. Men for dem med andre lidelser, kan det ha en alvorlig konsekvens. Derfor er det viktig å ta hensyn, sier byrådslederen.

Han trekker frem håndhygiene og at vi ikke håndhilser. Johansen kommer også med sterke oppfordringer til utelivet, som nå skal sørge for at alle til stede kan holde én meter avstand til andre i lokalet.

– Vår store bekymring nå, er at det høyst sannsynlig er mange i Oslo som er smittet uten å vite om det. Vi må fortsatt finne måter å ha massiv testing på, slik at de kan settes i karantene.

Stenger ikke skoler

I Oslo er det rundt 200 skoler og 700 barnehager. Nå er mange elever og ansatte havnet i karantene. Likevel vil ikke skoler stenges. Det er fordi konsekvensen av å stenge skoler blir for stor, ifølge byråden.

– Vi følger rådene fra helsemyndighetene som hittil ikke anbefaler stenging av barnehager eller skoler, eller avlysning av undervisning.

Kommunen jobber med å holde oversikt over hvor mange elever som er i karantene. De har også utarbeidet retningslinjer for hvordan hjemmeundervisning skal gjennomføres, slik at elever ikke skal gå glipp av skolegangen.

Samtidig avlyser både Oslo Met all undervisning. Universitetet i Oslo og BI avlyser alle arrangementer og mye undervisning med fysisk oppmøte. Ifølge Universitas jobber de med å sikre løsninger for digital undervisning.

– Mange spør om vi ikke bør stenge alle skoler og barnehager for å unngå spredning av smitte. Vi følger rådene fra helsemyndighetene som hittil ikke anbefaler stenging av barnehager eller skoler, eller avlysning av undervisning, sa Inga Marte Thorkildsen (SV). Hun er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo. Ketil Blom Haugstulen

– Er du i tvil, test deg

– Hva med dem som har vært på store arrangementer den siste tiden?

– Er du i tvil, test deg. Det er bedre enn å tvile og være usikker. Vi tilrettelegger for at det er enkelt å teste, og at vi har det utstyret som trengs, sier Johansen.

Ved Aker legevakt er det satt opp en såkalt «drive-thru» for testing. Der skal de som testes for koronaviruset kunne gjøre dette enkelt. Men du må ha time – ta kontakt med koronatelefonen først: 21 80 21 82.

Nå jobber Oslo for å unngå å gå tom for viktig medisinsk utstyr.

Kommunen har hatt en beredskapsstab klar siden 28. februar, men satte ikke ned krisestab før onsdag 11. mars.

– Vurderte dere tiltak av denne typen tidligere?

– Egentlig ikke. Det eskalerte i går, da helseministeren, FHI og Helsedirektoratet var tydelige i rådene sine, sier Johansen.

Han peker på en utfordring: At helsemyndighetene har en rådgivende funksjon, men at det er opp til kommunene å implementere dem i tråd med smittevernsloven.

– Noen av oss skulle kanskje ønske seg direkte pålegg fra dem som har kompetanse. For selv i Oslo finnes det ikke en stor epidemiologisk fagkrets, men vi må fatte beslutningene, sier Johansen.

Håper på normal situasjon om et halvt år

Johansen håper på en normalisert situasjon innen et halvt års tid. Det baserer han på helsemyndighetene.

– Så får vi inderlig håpe at dødstallene holdes nede og at de som er i faresonen ikke blir smittet. Blir de det, er det de som må komme først i køen for å få oppfølgingen de har behov for, sier byrådslederen.

Han blir ikke overrasket om 1. mai og 17. mai må avlyses i hovedstaden.

– Det baserer jeg på at dette høyst sannsynlig vil ta tid. Så håper jeg at jeg tar feil. Det er ikke lenge til. Å tro at alt er over til det, er kanskje ønsketenkning.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Oslo
 3. Raymond Johansen
 4. Oslo kommune

Koronaviruset

 1. POLITIKK

  Verden står for tur: Slik skjer neste trinn i åpningen av grensene

 2. OSLOBY

  Labre forventninger ved Oslo-attraksjoner tross gjenåpning for europeiske turister

 3. VERDEN

  12 land opplyser at de fremdeles ikke har koronasmitte

 4. VERDEN

  2500 ansatte, men ikke en eneste er smittet av korona. Slik får de det til.

 5. ØKONOMI

  NHO vil ha vekk koronakravet om bordservering

 6. NORGE

  Tror massetesting kan være i gang allerede i år: – Vi har kommet veldig langt på kun kort tid