– Jeg skulle dra i land båten da jeg fikk øye på fisken. Jeg ble veldig overrasket og hentet dem som jobber på båtslippen. De ble også overrasket, sier Øystein Vestre.

Torsdag kveld var båtsesongen over for Vestre. I den forbindelse var han på Sandkroken slipp som ligger på Mosseveien-siden av Ulvøybrua. Der lå månefisken.

– Vi som var der tror at den ble skyllet i land i løpet av natten da det var ganske høy flo i fjorden. Jeg gikk på tur der i går kveld. Da var den i hvert fall ikke her, sier Vestre.

Øystein Vestre fant månefisken ved båtslippen på Mossevein-siden av Ulvenbrua.
Ketil Blom Haugstulen

Minner fra Ålesund

Han kjente igjen fisken ganske kjapt.

– Jeg er fra Ålesund. Som barn var jeg på akvarium i Ålesund der en utstoppet månefisk var plassert ved inngangen. Derfor kjente jeg den igjen, så det var litt morsomt, humrer Vestre.

Ifølge Store Norske Leksikon kan en månefisk bli opptil 3,4 meter lang og veie over 2,3 tonn. Det betyr at Vestre har funnet en baby-månefisk.

– Den er veldig kompakt og tung. Skinnet er som et sandpapir, sier Vestre.

En ting han er sikker på, er at det ikke blir noe månefisk-middag på ham.

– Kråkene har allerede forsynt seg litt av den. Den mangler i hvert fall et øye. Det er trist at den ble skyllet i land. Det er en fin skapning. Det er rart å se hva som finnes i havet.

Fuglene har forsynt seg med fiskens venstre øye, mens det høyre fortsatt er inntakt.
Ketil Blom Haugstulen

Vet ikke hva han skal gjøre

Nå er fisken lagt under en stamp, slik at fuglene ikke hakker på den.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med den. Hvis det er forskere som vil se på den, så er det bare å ta kontakt.

Fisken finnes som hovedregel i varmere hav, men ifølge Store Norske Leksikon kommer ung månefisk (0,5–1 meter lang) ofte inn til norskekysten som følge av næringsvandringer nordover med Atlanterhavsstrømmen.