Osloby

Politiet om knivstikkingen i Oslo: Siktede er russisk statsborger som er godt kjent for politiet.

En russisk statsborger i begynnelsen av 30-årene er siktet for drapsforsøk etter at en filippinsk mann ble knivstukket på en bro i Oslo sentrum tirsdag. Siktede er tidligere domfelt i Norge.

 • Harald Stolt-Nielsen
 • Frøydis Braathen
  Journalist

Politiet fikk tirsdag morgen melding om at en person beveget seg barbeint i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka i sentrum av Oslo. Meldingene politiet fikk, beskrev mannen som ustabil, truende og barbeint.

– Han truet flere personer på veien, sier stabssjef Martin Strand i Oslo politidistrikt.

Etter å ha beveget seg ned til Ankerbrua, helt nederst på Grünerløkka i Oslo sentrum, gikk gjerningsmannen løs på en filippinsk statsborger i 30-årene. Offerets tilstand er alvorlig, men vedkommende er utenfor livsfare.

Godt kjent for politiet

Gjerningsmannen er russisk statsborger. Han har bodd i Norge i flere år. Han er godt kjent for politiet fra før og er domfelt for to forhold.

– Så vidt meg bekjent er han ikke domfelt for noe lignende. Men han er tidligere domfelt i Norge, sier Anne Alræk Solem, leder av seksjon for alvorlige voldssaker i Oslo politidistrikt.

Den russiske statsborgeren er siktet for drapsforsøk på den filippinske statsborgeren i 30-årene. Politiets opplysninger tyder på at det ikke var noen relasjon mellom de to personene.

Like før klokken 8.10 ankom mannskapene fra politiet broen, hvor de møtte den siktede. Det ble avfyrt et varselskudd og brukt elektrosjokkvåpen i forbindelse med pågripelsen.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/02037d35599c08b2d9f02cdd1041e1ed/Kart%20Schous%20plass? 1559634701678

– Da politiet kom til stedet, hadde mannen allerede knivstukket en person, sier stabssjef Strand.

Ikke avhørt

Siktede er så langt ikke avhørt av politiet.

– Han er nå til helsesjekk. Vi kommer til å se nærmere på om det har vært rus inne i bildet, sier Solem.

Politiet vil også undersøke siktedes psykiske tilstand, opplyser seksjonslederen.

Knytter brann i leilighet til siktede

Under en pressekonferanse tirsdag opplyste politiet at det i samme tidsrom ble meldt om brann i en leilighet der gjerningsmannen har bodd i en kort periode.

Vitner kontaktet politiet tirsdag morgen. Da politiet kom frem til området, hadde mannen beveget seg til Ankerbrua. Der knivstakk han en person idet politiet kom frem til stedet.

Politiet knytter et branntilfelle i en leilighet ved Thorvald Meyers gate til knivstikkingen tirsdag morgen. Foto: Tipser

Ropte «Allahu Akbar», utelukker ikke terror

Flere vitner sier til VG at mannen gjentatte ganger ropte «Allahu Akbar» under hendelsen. Dette er opplysninger politiet også har fått.

– Det blir en del av etterforskningen fremover. Vi forstår at publikum kan oppleve frykt når de får opplyst at han har ropt akkurat dette. Men jeg vil understreke at ingen andre opplysninger tyder på at dette er en terrorhendelse, sier Solem og legger til:

– Men det er tidlig i etterforskningen, så vi utelukker ingenting.

PST er rutinemessig orientert om knivstikkingen, bekrefter PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken overfor NRK.

Det er så langt kommet inn tre trusselanmeldelser mot den russiske statsborgeren, men politiet utelukker ikke at det kan komme flere.

– Inntrykket etter at vi har fått inn vitneobservasjoner, er at han skal ha truet flere personer utover disse tre. Vi oppfordrer publikum til å ta kontakt med politiet hvis de har følt seg truet, sier Solem

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Politiet: – Knivstukket kvinne i Oslo var tilfeldig offer

 2. OSLOBY

  Mann i 40-årene siktet for drapsforsøk på to kvinner etter knivstikking på Grünerløkka

 3. NORGE

  En person knivstukket i Oslo. Politiet avfyrte varselskudd før pågripelse.

 4. OSLOBY

  Ny person pågrepet etter knivstikking på 17. mai

 5. OSLOBY

  Mann nektet å overgi seg - her blir han skutt i benet av politiet

 6. NORGE

  Mann siktet for to drapsforsøk samtykker til fengsling