Osloby

Her er guiden til onsdagen på Øyafestivalen

På med gummistøvler og regnjakke! I dag starter Øyafestivalen i Tøyenparken med blant andre Aurora, Massive Attack & Young Fathers og M83.

Franske M83 (eller Anthony Gonzalez) er en av onsdagens hovedattraksjoner på Øya. Han spiller på Sirkus klokken 19.50. Chris Pizzello / TT / NTB Scanpix

 • Musikkredaksjonen

Aller først, siste nytt: Onsdag melder Øyafestivalen at Ahnoni, som skulle spille på Sirkus klokken 21.45 onsdag, er blitt syk.

Hun må derfor avlyse sin Øya-konsert.

Som erstatning har Øya hentet inn den canadiske hiphop-produsenten Kaytranada, som også skal spille på Øyanatt på Gamle Museet onsdag kveld.

Mangler du billetter til Øyafestivalen? Fortvil ikke! Onsdag strømmer Osloby følgende konserter direkte fra Tøyenparken:

 • 15.05–15.50: Sweden (NO)
 • 16.50–17.45: The Last Shadow Puppets (UK)
 • 18.55–19.50: Aurora (NO)

Onsdagens anbefalinger

Aftenpostens musikkredaksjon har plukket ut sine anbefalinger til årets festival. For onsdagen er det anmelder Katrine Sviland som har valgt ut følgende konserter:

Christine and the Queens - Sirkus 15:55

– Jeg ble først introdusert for franske Héloïse Letissiers glitrende synthpop i fjor, og falt for den umiddelbart. Skarp, delikat og nydelig komponert.

Skepta - Sirkus 17:50

– Sjekk ut hvorfor grime-pioneren fra London har skapt bølger også på andre siden av Atlanteren. Han har forresten med Pharrell som gjesteprodusent på sitt siste album Konnichiwa.

Beach Slang - Hagen 19:00

– Lettbent, melodisk og gitartung indierock er alltid et hyggelig innslag på festival. Spesielt når man i tillegg får den følelsen av ungdomsforelskelse som Philadelphia-bandet fremkaller.

Mad Professor - Hi-Fi Klubben 19:55

– Året Michael Jackson døde sto Mad Professor på Villa og live-dubbet acapellaer av poplegenden. Rått! Han er en mester i å manipulere lyder og få folk til å danse.

M83 - Sirkus 19:50

– Jeg håper på atmosfærisk drone, vakre elektroniske lydlandskaper og selvsagt låten som synges av Susanne Sundfør. Uansett hvilken æra av karrieren de velger å spille fra, kommer det til å funke i det mørket kommer.

I forbindelsen med Øya har vi snakket med M83. Da sa Anthony Gonzalez blant annet dette:

– Det er alltid veldig bra publikum i Norge. Folk er respektsfulle, ikke som i USA hvor de er helt «crazy». Det er vanskelig å forklare, men jeg har en følelse av at nordmenn er veldig intelligente.

Massive Attack & Young Fathers - Amfiet 21:30

– De var lyden av 90-tallets triphop, men er stadig relevante. Et tips er å varme opp med tidligere nevnte Mad Professors dub-remix av albumet Protection.

Her kan du høre Aftenpostens anbefalinger til onsdagen på Øya:

17 års festivalhistorie

Øyafestivalen vokser år for år. Siden 1999 har festivalbudsjettet økt fra 400.000 til 69 millioner kroner.

– Vi bruker utrolig mye penger på å booke artister. Vi får hele tiden mail fra folk som ønsker å spille gratis, men det handler om å finne de riktige artistene og dem vi ønsker å få frem, sa bookingsjef Claes Olsen da vi snakket med ham om økonomien i Øya.

I løpet av årene har festivalen selvsagt vært åsted for mange spesielle anledninger. Husker du for eksempel da Pete Doherty spydde på scenen?

En som sannsynligvis går glipp av små og store hendelser under årets Øya, er festivalsjef Tord Rønning Krogtoft. Vi intervjuet ham tidligere denne uken:

– Hvert år gleder jeg meg til alt er over. Til alle som jobber på Øya og alle i publikum har kommet seg trygt hjem. Da kan jeg senke skuldrene, sa Tord Krogtoft.

– Stort sikkerhetsopplegg

Episoder med seksuell trakassering har preget enkelte festivaler i Europa den siste tiden. Øya-festivalens sikkerhetsansvarlig mener de er godt forberedt.

– Vi har et stort sikkerhetsopplegg som vi har hatt i mange år. Vi har egne vakter og frivillige som går rundt og passer på. Og så har vi et tett samarbeid med politiet. De stiller opp med mannskaper under festivalen, sier Jørgen Aass, sikkerhetssjef for Øyafestivalen.

Når Massive Attack & Young Fathers har gått av scenen i kveld, er det ingen grunn til å gå hjem.

For når Tøyenparken stenger for kvelden, fortsetter festivalen på byens klubber.

Nytt av året er det at de tidligere lokalene til Astrup Fearnley Museet nederst i Kvadraturen tas i bruk. Der blir det konserter og DJs i tre forskjellige rom onsdag til lørdag.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Øyafestivalen
 2. Musikk

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Her er din guide til torsdagen på Øyafestivalen

 2. OSLOBY

  Her er din guide til lørdagen på Øyafestivalen

 3. OSLOBY

  Her er din guide til fredagen på Øyafestivalen

 4. OSLOBY

  Dagene er lange og artistene er mange. Sjekk hvem Aftenposten mener er de viktigste under Øya.

 5. OSLOBY

  Slik blir været på Øyafestivalen

 6. OSLOBY

  Øya-sjefen: – Hvert år gleder jeg meg aller mest til alt er over