Osloby

Dette kan bli Oslos neste store boligstrøk

Det gamle industriområdet på Vollebekk kan bli forvandlet til et boligområde med 1600 boliger.

Aspelin Ramm ønsker å bygge 860 boliger på sine eiendommer på Vollebekk. De ønsker å sette opp ett bygg på 12–14 etasjer. I resten av området har de lagt inn bebyggelse på fire–seks etasjer. A-lab arkitekter (ill.)

 • Astrid Løken
  journalist

Onsdag ble planprogrammet for ett nytt boligområde på Vollebekk behandlet i bystyrets byutviklingskomité.

I forslaget til planprogram legges det opp til 1600 boliger på det 200 mål store området på Vollebekk som grenser til Brobekkveien, Lunden, Statsråd Mathiesens vei og Østre Aker vei lengst nord i Hovinbyen.

Området som i dag er preget av industri, skal ha høy tetthet med bymessig bebyggelse på fire til seks etasjer, mens det enkelte steder skal tillates høyere bygg.

I dag er det 19 grunneiere i området. Undervisningsbygg er i gang med byggingen av en barne— og ungdomsskole. Den skal stå ferdig til skolestart i 2017.

Kjøpte seg opp på 1990-tallet

Aspelin Ramm kjøpte opp flere eiendommer i området på 1990-tallet og er en av de store grunneierne. De har tegnet inn 860 boliger, deriblant et høyhus på 14 etasjer, på det området som ligger nærmest Østre Aker vei.

Aspelin Ramm kjøpte opp flere industritomter med bygg på 1990-tallet. De har tegnet et forslag med 860 leiligheter. Nå har de laget et reguleringsforslag som nettopp er sendt inn til Plan- og bygningsetaten. A-lab arkitekter (ill.)

— Vi har hatt langvarige leiekontrakter på tomtene, men nå begynner de å gå ut. Snart flytter et av de store gravemaskinfirmaene ut. Det gjør det mulig å ta et helhetlig og stort grep på Vollebekk, sier Gunnar Bøyum, administrerende direktør i Aspelin Ramm.

Lover urbane offentlige rom

Aspelin Ramm, som blant annet har utviklet Vulkan-området og Mathallen, har sendt inn reguleringsforslag til Plan- og bygningsetaten.

Aspelin Ramm skriver følgende på sine nettsider: "Skal transformere Vollebekk til et høykvalitets byområde med vekt på bolig, gode og urbane offentlige rom og miljø. Prosjektet skal fange opp det etablerte lokalmiljøets behov for videre tilbud og kvaliteter og bli områdets møtested."

0306vollebekk.pdf Anne Gjertsen

— Det høres veldig flott ut. Hvordan skal dere få til det?- Vi tror på verdien av å kunne ta helhetlig grep om et utviklingsområde, noe som sikrer at både uteområdet og bygg planlegges samlet. Både på Tjuvholmen, Vulkan og Union i Drammen har vi erfart verdien av dette, sier Bøyum.

Aspelin Ramm, som eier halvparten av det planlagte utbyggingsområdet (100 dekar), legger opp til bymessig bebyggelse i fire til seks etasjer.

— Og så planlegger vi et signalbygg på 12–14 etasjer med boliger og et torg. I de nederste etasjene vil vi legge basistilbud, som legesenter og butikker med basisvarer.

- Området er gryteklart

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen er klar med høvelen.

— Vi ser for oss ett og annet bygg opp mot ni etasjer, presiserer Fredriksen, som er opptatt av å selge inn alle kvalitetene rundt.

— Det tar bare 13 minutter med T-banen til Stortinget. Grønn infrastruktur er på plass. Bjerkedalen park ligger rett her borte. Kommunen blir jo ofte beskyldt for å bruke for lang tid, men her har vi vært i forkant. Vi behandler planprogrammet nå. Området er både bynært og gryteklart, påpeker byutviklingsbyråden.

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (t.h.) byr på skole på Vollebekk, som er en del av Hovinbyen. Administrerende direktør Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm har lyst til å bygge 860 boliger i bymessig bebyggelse på Vollebekk. Alt i alt er det plass til 1600 boliger i denne delen av den kommende Hovinbyen. Rolf Øhman

Han presiserer at utbyggerne må bidra til å gi området identitet. — Utbyggerne skal være med og lage parker, gang- og sykkelveier, sier Fredriksen.

Direktør Bøyum er enig i at infrastrukturen er en del av rammene som utbyggerne må være med på.

— Det er viktig at alle utbyggere tar sin del av det, understreker han, som er glad for at kommunen legger rammene.

— Mange utbyggere glemmer livet mellom husene. Derfor er det bra at kommunen er opptatt av det, sier Bøyum.

Støyskjerm av næringsbygg

Østre Aker vei går rett forbi og er ganske trafikkert.

- Hva gjør dere med den?

Oslo kommune har startet byggingen av en ny skole på Vollebekk. Den skal stå ferdig til skolestart i 2017? a-lab arkitekter

— Vi ser for oss næringsbygg som en skjerm mot Østre Aker vei, sier byråden.Han mener skolen vil være et trekkplaster.

— Da kan vi utbyggere hekte oss på. Skole er viktig når folk skal kjøpe seg bolig, påpeker Bøyum, som håper å få satt spaden i jorden mot slutten av 2016.

— Vi må være litt optimistiske. Politikerne må få litt press, sier Bøyum, som anslår at det tar syv–åtte år før de kan være helt i mål med sitt område.

 1. Les også

  Ja til boliger og park i industriområdet i Groruddalen

 2. Les også

  - Bygg høyere og tettere på Fornebu

 3. Les også

  Hovinbyen skrider frem – på tegnebrettet

Les mer om

 1. Byutvikling

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Aksjonsgruppen på Montebello vil kjempe med nebb og klør mot høyhus

 2. OSLOBY

  Skroter kjøpesenterplaner på Økern – vil lage handlegater og torg i stedet

 3. OSLOBY

  Foreslår 76 meters høyhus i Oslo. Normalt tillates bare 30 meter i området.

 4. OSLOBY

  Om få år kan denne kolossen stå midt på Grønland – om Bondelaget får viljen sin

 5. OSLOBY

  Kommunen vil ha seks etasjers blokk der huset hans står

 6. OSLOBY

  Alle vil ha flere boliger i Kvadraturen. Men nå er et nytt boligprosjekt stoppet.