Osloby

- Vi er blitt stolte av Tøyen

Gravemaskinene har ennå ikke kommet til Tøyen, men på skolen har det skjedd et lite under.

Rikke Baewert (38)Eliot (8 mnd og trett)Erlend Klarholm Nilsen (37)- Vi har bodd her i to år og på den tiden har det skjedd veldig mye positivt. Vi ser det best på her torget som var trist, men som er blitt mye hyggeligere med populære utesteder. Og der skal det visst skje enda mer i sommer. Dessuten er det veldig barnevennlig på Tøyen med mange små plasser med gode lekemuligheter, sier de to som bare har én liten bekymring: -Det minner mer og mer om Grünerløkka. Vi håper utviklingen stopper før Tøyen blir for hipt. Her bør det være plass til alle, vi synes det er viktig å bevare mest mulig av den opprinnelige miksen. Rolf Øhman

 • Stein Erik Kirkebøen

Wigdis Lunheim (56)Moussa Fofana (46)- Vi jobber på Tøyen skole, nå er vi i parken med førsteklassingene fordi de som skal begynne til høsten er på besøk og låner vårt klasserom. På skolen har det skjedd en fantastisk endring til det bedre, alt er snudd oppned. Og sånn er det med veldig mye på Tøyen, det er snudd oppned. Det vokser og gror på ny og positiv måte. Helt konkret skjer det i de flotte blomsterkassene som er satt opp i gaten ved skolen. Det eneste jeg savner, er et enda bredere butikktilbud, sier Wigdis Lunheim, som har jobbet på Tøyen skole i 20 år. Og alltid triveds. Men aldri så godt som nå. Rolf Øhman

Abdul Abas Mortada (23)- Jeg vet ikke helt hva som har skjedd oppe rundt senteret, men er egentlig litt skuffet over at det ikke har skjedd mer. Det har ikke kommet mye nytt her, sier Abdul Abas Mortada. Han har bodd på Tøyen i 13 år, selger dagligvarer i Jens Bjelkes gate og er litt bekymret over utviklingen.- Jeg er veldig glad i Tøyen, men før var det mye mer sånn at vi alle var en familie. Nå synes jeg det er mer oppsplitting i grupperinger. Det kommer spesielt av at det er blitt mange flere ekstreme muslimer enn det pleide å være her i området Rolf Øhman

Lasse Harbitz (36)Ch. Muhammad Iqbal (56)-Jeg synes det skjer noe nytt hele tiden. Se på veggen her for eksempel, her sørger de for at Munch blir på Tøyen selv om museet flytter. Vi har fortsatt stor kunst på Tøyen. Det eneste jeg ikke liker her, er alle gårdene som er kledd med mørke steiner, sier Lasse Harbitz, som er den ferskeste beboeren i Borggata 22. -Jeg flyttet hit fra Majorstua for et år siden fordi jeg fikk mye mer for pengene .Der hadde jeg 20 kvadratmeter i et kollektiv, her har jeg 85 for meg selv. Herlig. Det er ikke så viktig, men jeg tror det er en god investering. Jeg har nemlig tro på fremtiden til Tøyen.Ch. Muhammad Iqbal var for 27 år siden den første beboeren i gården, og han er litt mer skeptisk: - Jeg er lei av politikere som bare er opptatt av å utvikle utkantene av byen og glemmer midten. Jeg kan ikke se at det har skjedd noe her på Tøyen. Jeg tror ikke at det endrer seg før jeg ser at vi får tilbake innkjøring forbudt-skiltet og det blir mindre tagging. Rolf Øhman

Klaus Albrascheit (58)Sommerfrydløkkens blide, tyske vaktmester fant sin (tyske!) kjærlighet i Norge, og har jobbet på Tøyen i fem år: -Og på den tiden har det skjedd mye. Jeg bor her ikke, men jeg er her stort sett hver eneste dag. Jeg har inntrykk av at det er mye mer folk ute og i det hele tatt mye mer liv på gater og plasser i dag enn for noen år siden. Torget er blitt mye mer brukt. Jeg synes i det hele tatt det er blitt mye mer positivitet på Tøyen. Rolf Øhman

— Jeg tror ikke det er grunn til å kritisere noen, sier Per Østvold (SV). Han leder bydelsutvalget på Grünerløkka. Med unntak for en liten bit rundt Munchmuseet som ligger i Gamle Oslo, ligger hele Tøyenparken hans bydel.

Han tror ikke det blå byrådet trenerer eller bevisst somler med å få gjennomført Tøyenløftet som det for to år siden ble mer eller mindre påtvunget mot at SV ga byrådet flertall for å flytte Munchmuseet til Bjørvika.

Ting tar tid

— Store, kommunale prosjekter tar dessverre lang tid. Mange skal uttale seg og utrede. Men nå på mandag, 1. juni, går høringsfristen ut for planen for hele Tøyenparken. Det har vært et voldsomt engasjement rundt den. I bydelsutvalget hadde vi et 50-talls endringsforslag å stemme over.

Men selv om ingen har begynt å grave, så har det tross alt skjedd mye på Tøyen, sier Østvold.

Skoleunderet

Mest har kanskje skjedd på skolen.

Bak disse veggene har det skjedd et aldri så lite under. Antall førsteklasser på Tøyen skole er tredoblet på to år! Tøyenfolk søker igjen til nærskolen. Rolf Øhman

— Der har det egentlig skjedd et lite under. Det burde ikke være mulig å få til en så stor endring på så kort tid, sier Tøyen-mamma Karianne Hjallen.Det samme sier tallene: For to år siden var det to førsteklasser på Tøyen skole. I fjor var det fire. I år blir det minst fem.

— Dette skyldes at de som bor på Tøyen nå velger nærskolen, og at områdeløftsmidler har hevet tilbudet på både skole og aktivitetsskole. Etter at kjernetid på AKS ble gratis, benytter nå 98% av barna seg av de mange kultur- og idrettstilbudene som tilbys. Det er fire ganger så mye som for to år siden. Dette har igjen mye å si for både språk og samhold blant barna i området, som man igjen ser resultater av på skolen.

Forsinket bad

I Tøyenavtalen heter det at det nye badelandet, som skal erstatte dagens Tøyenbad, skal stå ferdig samtidig med det nye Munchmuseet, og at det skal skje i 2017/-18. (Politikerne har riktignok lagt inn en helgardering i form av to små ord: om mulig).

Og hvis det blåser medvind hele veien, så kan det i teorien være mulig, men neppe i praksis.

— Det har skjedd mye positivt på Tøyen. Men det hadde skjedd mer og det hadde gått fortere hvis den politiske viljen hadde vært sterkere. Det gjelder spesielt badet, som ikke kommer til å stå klart når det nye Munchmuseet innvies, hevder Abdullah Alsabeehg, bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet.

Ap vil videreføre

Etter høstens valg kan Arbeiderpartiet rykke inn i byrådskontorene, og de er ikke med på Tøyenløftet…

— Men vi har stemt for tiltakene, og vi kommer til å videreføre dem. Vi vil også legge mer trykk i gjennomføringen av dem enn det de borgerlige så langt har gjort, forsikrer Alsabeehg.

Trenger ikke nasjonale praktbygg

Karianne Hjallen tror ikke løftet står og faller på et nytt badeland.

— Nei, vi trenger ikke et nasjonalt badeanlegg hvor våre barn må stå utenfor fordi det koster 150-200 kroner å komme inn. Det vi trenger, er et bad hvor våre barn kan lære å svømme. Og så trenger vi en idrettshall! Det har vi spilt inn fra dag én, likevel kom den ikke med i Tøyenløftet. Men vi jobber for å få den! forsikrer Hjallen.

Gravemaskinene kommer!

_K3A4311copy-TI6_dbd6qp.jpg Rolf Øhman

Og i sommer rykker gravemaskinene inn. I første omgang for å ruste opp Tøyen Torg.— Julegrana skal tennes på et renovert og flott torg, lover Hanne Marie Sønstegaard, prosjektleder i det kommunale Områdeløft Tøyen. Og hun lover mer:

— Mørketiden blir mindre mørk. Lys skal på plass i løpet av høsten. Det lover jeg. Og selv om vi mister Munchmuseet, så få vi mye enda større kunst; en rekke husgavler skal dekoreres og bli til landets største utegalleri. Og så vil vi prøve å få på plass en midlertidig boblehall mens vi venter på en permanent idrettshall.

- Vi er blitt stolte av Tøyen

Men det viktigste som har skjedd på Tøyen de to siste årene, har ingenting med gravemaskiner å gjøre.

— Det handler om holdninger. Vi er blitt stolte av Tøyen. Vi har skiftet fokus fra å kjempe mot negative ting i nærmiljøet til å jobbe for positive ting. Det har ikke minst en rekke positive, kreative, arbeidsvillig Tøyen-aktivister sørget for. De har gjort en fantastisk jobb.

— Men kommunen må sørge for å følge opp både med å stille flere midler til disposisjon og for at noe skjer før alle de gode kreftene går lei og ikke orker mer, sier Hjallen, som håper at Tøyen-samfunnet i enda større grad utvikler seg fra å være mottaker til å bli tilbyder.

Men ikke alle er fornøyde

Mange er fornøyde med utviklingen på Tøyen - selv om de synes det kunne gått fortere - men ikke alle. Ikke de eldre herrene vi fant på benker i parken, som slett ikke ville bli tatt bilde av.

— Det er blitt værre! Nå må vi ta t-banen til byen for å ta ut penger, sa flere etter at de to minibanken på Tøyen er lagt. Og, like ille, postkontoret er blitt en hipp restaurant.

 1. Les også

  Politisk enighet om at Lambda skal bygges

 2. Les også

  «Fint. Hvis det blir noe av.»

 3. Les også

  Tøyen vil ha idrettshall for alle

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Okkupantene i Hausmanns gate kan bli kastet på dør etter 16 år

 2. OSLOBY

  Snøkåt og skiklar?

 3. OSLOBY

  Dette er Oslos nærmeste høyfjell

 4. OSLOBY

  Valgsirkus på hjemmebane

 5. OSLOBY

  12 ting du bare får høre i skoledebatter

 6. OSLOBY

  Oslos gjeld vil doble seg på fire år