Osloby

Klimaendringer avverger skikollisjon i Nordmarka

Det lå an til skikræsj mellom Grenaderløpet og det nye femmils-løpet i Kollen - men nå må debutantene kaste inn håndkledet.

Litt bedre, men omtrent sånn er det i deler av femmilstraseen; det er mulig å gå på ski, men det er ikke bra. (Illustrasjonsfoto) Rolf Øhman

 • Stein Erik Kirkebøen

— Nei, vi har dessverre nå bestemt at vi ikke kan arrangere det planlagte turrennet i den gamle 5-milstraseen neste lørdag, sier Nils Marius Otterstad til Osloby torsdag ettermiddag.

Sammen med blant andre brødrene Aukland og Karl Kristian Aketun skulle han dra i gang en retro-trend i turrennbransjen: De skulle arrangere et renn i klassisk stil på to runder i en skuterkjørt løype i den 25 kilometer lange, klassiske femilstraseen i Holmenkollen.

 • Nykommer valgte veteranløpet dag for klassisk debut. Det ble det bråk av.
  Nykommeren har skapt temperatur i turrennmiljøet fordi debuten er lagt til den samme dagen som det tradisjonelle Grenaderløpet arrangeres for 40. gang.

Nå blir det likevel ingen kollisjon. Nykommeren må gi tapt for vinterværet og kaster inn håndkleet.

— Ja, dessverre. Vi har en krevende trase, og det er for lite snø. Vi har gått løypa flere ganger. Det er mulig, men det er ikke bra. Det blir litt mye nærkontakt med moder jord. Derfor kan vi ikke ta på oss ansvaret det er å arrangere renn i denne traseen. Men vi vil merke og klargjøre løypa, så kan de som ønsker det, gå løypa på egenhånd og på eget ansvar.

 • Det blir kaldere…

— Ja, men det er ikke varslet noe snø, så da hjelper det ikke.

— Dere har ikke vurdert å endre traseen?

— Nei, det kan vi ikke. Traseen er en helt sentral del av vårt konsept, sier Otterstad.

 • Her er historien om en annen som har gått en ny tur i en gammel trasé. Helt uten ski.
  Det er den også for Grenaderløpet. Det arrangeres til minne om en historisk begivenhet som fant sted for 300 år siden, 27. mars i 1716. Da gikk en kurer fra Hakadals Verk til Lier med beskjed om at Karl XII var på i ferd med å falle nordmennene i ryggen. Men der er den ikke viktigere enn at den kan endres for å redde den 40. utgaven av løpet.

— Vi har endret løypa tre ganger før for å redde rennet i snøfattige vinter, og nå gjør vi det igjen, sier Håvard Lillegård.

 • Det finnes utholdenhetsprøver som kan deles opp i overkommelgie biter. Mange biter. Da blir det overkommelig for alle. Hvis vi gidder. Her er ett tips. 
  Akkurat hvor løpt skal gå neste lørdag, er ikke klart. Det blir avgjort rett over helgen.

— Vårt førstevalg er å gå fra Varingskollen til Storflåtan og tilbake. Det blir et renn på 68 kilometer. Men det er lite snø noen kilometer i begynnelsen. Viser det seg at det ikke går, så er to eller tre runder i en rundløype på Ringkollen et alternativ, sier Lillegård.

 1. Les også

  OL-mester staket 25 km med brukket lårhals

 2. Les også

  Holmenkollmarsjen flyttes til Holmenkollen

 3. Les også

  Klassisk skikrangel i Nordmarka

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Slitet før slitet – Kollens legendariske femmil gjenoppstår

 2. LANGRENN

  Northug samler verdensstjernene i nytt skirenn

 3. LANGRENN

  Nye VM-løyper vil endre Granåsens tøffe rykte

 4. LANGRENN

  Så sterkt ønsker Sundby sitt første mesterskapsgull, at han har filmet og analysert hver eneste meter av VM-løypa

 5. LANGRENN

  Sundby tar med videokamera i sporet for å avsløre finske forhold

 6. LANGRENN

  Sliter med snømangel: Holmenkollmarsjen flyttes