Osloby

Ruter vil lære passasjerer folkeskikk

Hva er mest irriterende av for høy musikk fra hodetelefonene til sidemannen og en høylytt krangel på telefonen? Vi vil ha ditt innspill.

 • Olav Eggesvik
  Journalist

afp000695634-_wGeXV5bZz.jpg Olav Eggesvik

Se på bildet til venstre. Nå har slike dukket opp på travle Jernbanetorget t-banestasjon.Det er ikke tilfeldig at de kommer nå: Oslo er en av de raskest voksende hovedstedene i Europa og stadig flere reiser kollektivt.

På T-banen, med 85 millioner reiser i 2013, står mange som sild i tønne. I fjor vokste antall reisende med 3 millioner. Og det blir flere.

En ting er at banen er forsinket, og det kan være irriterende i seg selv, men med så mange mennesker på så lite plass er det lett å bli irritert på sine medpassasjerer.

Hva er det andre passasjerer gjør som irriterer deg? Send oss ditt innspill, og stem på de beste fra andre lesere!

Osloby har satt opp en liste av hva som irriterer mest:

 1. Sperre veien for dem som skal ut, fordi du selv vil raskt inn
 2. Høre på musikk på for høyt volum
 3. Ta for mye plass
 4. Snakke høyt i telefonen
 5. Beina på setet

Er du uenig i Oslobys topp 5-liste? Er det noe som irriterer deg enda mer? Send oss ditt innspill, og stem på andres øverst i denne saken.

Egne ventesoner

På Jernbanetorget har det nå kommet grønne soner på perrongene. De skal vise hvor du skal vente før du går på T-banen, slik at du ikke sperrer veien for passasjerene som skal ut.

Det er et forsøk som skal finne ut om man kan kutte ned på tiden toget må stå på plattformen. Dersom passasjerene kommer raskere på og av, kan det hende at man får tid til en ekstra avgang gjennom sentrumstunnelen.

— Vi vet ikke enda om dette vil bli en realitet, men testen skal evalueres og alle aspekter vil ha betydning med tanke på å kunne spare inn tid i det videre arbeidet som skal gjøres, skriver informasjonssjef Gry Isberg i en e-post til Osloby.

Men må det virkelig oppmerking til for at vi skal gjøre det som burde være en selvfølge? Ruter har også tidligere hatt reklamekampanjer som går på generell folkeskikk.

Les også:

Les også

Ruter skal oppdra oss igjen

Se video nedenfor: Hadde du reagert på dette?

Forsket på ubehageligheter

Sunniva Meyer ved Transportøkonomisk Institutt har forsket på ubehagelige opplevelser i det offentlige rom. Hun ba folk beskrive hva de opplevde som ubehagelig, og fikk meldinger om alt fra tigging rasistisk trakassering, til tyggegummi på bakken.

Mange av svarene hun fikk dreide seg om opplevelser på kollektivtransport og holdeplasser.

— Det var stor variasjon i det som kom inn. Trengsel ble nevnt flere ganger og noen irriterte seg over at folk samlet seg ved inngangene, selv om det var mer plass lenger inn. Eller hvis folk snakket høyt i telefonen, opplevde mange som ubehagelig. Også store gjenger, for eksempel med fulle ungdommer, kan heve støynivået til det ubehagelige, sier Meyer.

Ellers klaget folk på høy musikk fra hodetelefonene til medpassasjerer, og svettelukt når man står som sild i tønne.

— Også det å snakke i telefonen. Det å snakke om personlige ting eller veldig høyt kan forstyrre andre. Man skal være forsiktig og forsøke å tenke over hvordan en selv påvirker dem som er rundt en, sier hun.

Nok av plass

Mens Meyer blir intervjuet på linje 4 mot Bergkrystallen, kommer en mann med en flaske vodka og spør om vi vil ha. Vi takker nei, klokken er bare 14.

- Var det noe i tilbakemeldingene som tydet på at vi nordmenn er sky?

— Ja, vi er opptatt av å sitte langt fra hverandre. Man sprer seg gjennom hele vognen. Da kan det være ubehagelig om noen setter seg ved siden av deg når det er ledig plass andre steder, særlig for kvinner som reiser alene sent på kvelden.

Hva reagerer du på når du tar buss, trikk eller T-bane? Send oss ditt innspill eller stem frem andres.

 1. Les også

  Sporveien sjekker om det er plass til flere tog i T-banetunnelen

 2. Les også

  Forsker på fulle menn og gatebråk

 3. Les også

  Nå takker søppelkassene for bidraget

 4. Les også

  Her er Oslos nye T-banekart

 5. Les også

  Her er billettkontrollørenes favoritt-bortforklaringer

De grønne markeringene på Jernbanetorget er et prøveprosjekt for å se om togene kan bruke kortere tid på stasjonen. Tanken er at folk på vei inn, ikke skal sperre for passasjerer på vei ut. Olav Eggesvik

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Dette irriterer oss i kollektivtrafikken

 2. OSLOBY

  Dette irriterer kollektivpassasjerene mest

 3. OSLOBY

  BYBLIKK: Olavs hypotese om mulighetsrommet på trikken

 4. REISE

  Dette er det frekkeste du kan gjøre om bord på flyet

 5. OSLOBY

  Er alle andre enn oss selv irriterende?

 6. OSLOBY

  Bussjåfører protesterer mot lukkede bakdører