Osloby

Falske hjemmehjelper herjer fortsatt i Oslo

Tirsdag og onsdag har falske hjemmehjelper oppsøkt en rekke eldre personer i Oslo. De sier de skal måle blodtrykket, men stjeler penger i stedet.

 • Henrik Arneberg

Tirsdag ettermiddag denne uken meldte Oslo-politiet at fem eldre personer har fått besøk av folk som har utgitt seg for å være hjemmehjelpen.

De falske hjemmehjelperne kom seg inn hos eldre på Torshov, Voldsløkka, Bøler, Grorud og Oppsal.

— Vi vet ikke så mye ennå. Vi har vært på alle adressene og avhørt samtlige. De eldre som har fått besøk er i alderen 70 til 90 år. Noen har fortalt at det var en kvinne og en mann. Andre har fortalt at det var to kvinner og en mann, opplyste Rune Ullsand, operasjonsleder ved Oslo politidistrikt.

I samtlige av de fem tilfellene har personene sagt at de skal måle blodtrykket, blitt sluppet inn og deretter stjålet penger på adressene.

Kontaktet eldre kvinne på Ryen

Onsdag morgen oppsto det et nytt tilsvarende tilfelle.

«Ryen: Dame kontaktet hjemme av dame som skulle måle blodtrykket hennes. Virket å være lureri. Vi søker etter en grå stasjonsvogn og kvinnen» , skrev politiet på twitter.

Den eldre kvinnen som ble oppsøkt ante imidlertid ugler i mosen - ganske enkelt fordi hun ikke har hjemmehjelp. Hun valgte derfor å ikke åpne.

— Alle patruljer er oppmerksomme på hendelsene som har skjedd det siste døgnet. Utover dette henviser vi til politiet på Manglerud som har alle sakene, sier operasjonsleder Sissel Hansen.

Les også: Falske hjemmehjelpere oppsøker eldre i Oslo

Oppsøker kun eldre

Jourhavende politiførstebetjent Lene Moen på Manglerud politistasjon sier politiet har fått informasjon fra samtlige fornærmede om at gjerningspersonene snakker gebrokkent norsk.

— Vi etterforsker sakene og innhenter opplysninger fra de fornærmede. Med tanke på modus, der blodtrykksapparatet går igjen, er det ikke utenkelig at det er samme gjerningspersoner som opererer, sier Moen.

De seks personene som er blitt oppsøkt, er alle i alderen 70 - 90 år.

— Vi antar at de bevist går på eldre. Oppfordringen fra politiet er å ikke slippe inn ukjente personer. I det siste tilfellet på Ryen slapp ikke den falske hjemmehjelpen inn. Årsaken var ganske enkelt at kvinnen ikke har hjemmehjelp, sier Moen.

Tips til saken? Kontakt oss her!

Kan benytte omstridt nettsted

Aftenposten har skrevet flere saker om kriminelle i Oslo og Bærum som ved hjelp av Birthday.no har søkt opp eldre ofre og lurt dem for store pengebeløp.

På nettsiden kan man enkelt, gate for gate, lage lister over beboernes alder og telefonnummer.

— Siden er utvilsomt en gavepakke til kriminelle, har politibetjent Hanne Gulbrandsen ved etterforskningsavdelingen på Asker politistasjon tidligere uttalt.

Du kan slette deg selv fra Birthday.no ved å søke opp ditt eget navn, scrolle ned og klikke «ta bort». Deretter må du sende en mail og bekrefte at du vil fjerne deg fra nettsiden.

Les også: Yrkeskriminelle finner eldre ofre via omstridt nettsted

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Kriminelle nettverk har spesialisert seg på å svindle eldre kvinner

 2. ØKONOMI

  Stor eldresvindelring rullet opp i Fredrikstad

 3. OSLOBY

  Fem personer dømt etter at de lurte eldre for 300.000 kroner. – De burde ha fått strengere straffer, sier Margit Syversen (95).

 4. OSLOBY

  Ranet og stukket med kniv i Oslo – politiet leter etter tre gjerningspersoner

 5. OSLOBY

  – Dette skal snakkes ihjel, sier politiet etter branner og steinkasting

 6. OSLOBY

  To pågrepet etter skadeverk på Vestli og Stovner