Osloby

«Kroppen er ditt fremste våpen»

Oslo har fått nye «Tacfit»-instruktører, og nå vil den europeiske sjefscoachen introdusere treningsmetoden for norsk sikkerhetspersonell. Tidligere har hans ferdigheter beskyttet blant andre Madonna og Silvio Berlusconi.

Å reise rundt som «bodyguard» setter en viss brems på eget familieliv. – Det er flere forhold og ekteskap som er gått i vasken med årene, og jeg forstår dem godt, sier en åpenhjertig Alberto Gallazzi, som nå er mest mulig hjemme i Italia med sin fem år gamle sønn. Han betegner aktiviteter som «nappe hale» og å smyge seg som en tiger som gunstige for motorikk, styrke og koordinasjon. – Play Station ødelegger barns koordinasjon, hevder han. Rolf Øhman

 • Charlotte Karlsen

Han ser kanskje brysk og aggressiv ut ved første øyekast, men Alberto Gallazzi fremstår som en sindig og reflektert type. Den tidligere Berlusconi-livvakten snakker med engasjement og innlevelse når han forteller om sitt ærend i Oslo denne uken, hvor han har sertifisert seks nye norske «Tacfit»-instruktører.

– Kroppen er ditt fremste våpen, og det er lønnsomt å kunne stole på egen styrke og funksjon. I Italia, Tyskland og Spania er det stadig flere som bruker tacfit for å trene opp militær— og spesialstyrker, forteller italieneren.

Når pistolen ligger i bilen

Det er dette som er filosofien bak «Tacfit» – tactical fitness. Styrke- og kondisjonstrening med fokus på teknikk og disposisjon av krefter – fordi lærte ferdigheter blåses bort i en kritisk situasjon dersom man ikke har trent riktig.

– Det hjelper ikke å ha pistol i bagasjerommet på bilen når det oppstår en konfliktsituasjon. Hvis du som politi står ansikt til ansikt med en person som ikke anker på å bruke vold, gjelder det å kunne kontrollere stress, adrenalin og kroppsstyrke, mener Gallazzi.

Var livvakt for J-Lo og Berlusconi

Han har fulgt Berlusconi-familien verden rundt og var den som hindret Tom Cruises bryllupsgjester å hoppe i Trevifontenen i Roma.

Nå er Alberto Gallazzi lei av å være «barnevakt» og har fullt fokus på coaching i taktisk trening. Treningsformen er, tross fokuset mot militær og spesialenheter, på ingen måte forbeholdt dem med fysisk krevende yrker.

Treningen er skadeforebyggende, men det er viktig med korrekt teknikk, forklarer innehaver Øystein Sondrup av Core Fitness Lab på Hasle.

Etter sertifiseringen forrige helg har byens eneste Tacfit-senter fem trenere, der kvinnene er i overtall. Totalt er det i overkant av 20 instruktører i Norge og 400 i Europa – begge voksende tall.

Trener i Syria og Israel

I forkant av og parallelt med livvaktvirket har italieneren reist verden rundt og tilegnet seg kunnskap innen kampsport. Han er fallskjermjeger og tidligere verdensmester i israelsk jiu-jitsu, og har drevet med kickboksing.

– Jeg har blant annet vært en del i Israel, Syria og Somalia. Dette er land der de har god kjennskap til kampsport og vold, hvis man kan si det sånn. De har ikke noe valg, rett og slett. For å klare seg mot fiender, så må de utvikle forsvar og styrke, forklarer Gallazzi

Mener politiet bør omstille seg

Ved neste Oslo-besøk vil han presentere metoden for norsk sikkerhetspersonell – forhåpentligvis politiet.

– For alle som jobber skift og har ujevn arbeidsrytme, er dette en særlig lønnsom måte å opprettholde styrke og kondisjon på, sier han.

Han mener norsk politi, som ikke bærer våpen, vil ha ekstra fordel av å trene på denne måten.

– Det vil komme situasjoner som krever hurtighet og evne til å reagere selv om adrenalinet pumper, forklarer Gallazzi.

Berlusconi-familien, George Clooney, Madonna, Jennifer Lopez og Elton John er noen av dem som har vært under denne mannens beskyttelse. Alberto Gallazzi (44) har trent på å bruke kroppen sin som våpen siden han var 13 år og hadde spist for mye pasta hjemme hos mama i Milano. – Jeg er én kilo lettere nå enn jeg var før jeg begynte med kickboksing og jiu-jitsu, ler italieneren. Rolf Øhman

Etter at han i fjor la sitt virke som livvakt på foreløpig is, jobber Alberto Gallazzi nå fulltid som hovedcoach innen «Tacfit», som er trening der rå kroppsstyrke og -kontroll står sentralt. I treningen, som stadig flere militærstyrker og beredskapspersonell tar i bruk, brukes blant annet slike klubber, der vekten i hovedsak er konsentrert i enden lengst unna håndgrepet. – Én gang hadde jeg en med meg i bagasjen, og på flyplassen i Italia mistenkte de smugling og kappet den i to. Men der var det bare stål – bra jobba, ler Gallazzi. Rolf Øhman

Relevante artikler

 1. SPORT

  Denne kampsporten tiltrekker minoritetsjentene

 2. SPORT

  100 dager igjen til sommer-OL: Dobler antall sikkerhetsfolk i Rio

 3. NORGE

  Pleiere lærer kampsport for å håndtere voldelige pasienter

 4. SPREK

  Cecilie klarte ikke å prioritere treningen. Så fant hun et nytt konsept som passet perfekt.

 5. SPREK

  I dette treningssenteret er det ingen speil

 6. A-MAGASINET

  Adrian (9) reiser til Nederland for å konkurrere i kampsport som er forbudt i Norge. Målet: Å bli verdens beste.