Osloby

Oslos verste ransbølge på nesten fem år

Økningen i ran skjer samtidig med at Oslo-politiet har fullbemannet sin ransgruppe – uten at det gir utslag på statistikken foreløpig.

En guttegjeng på bare 14-15 år hevder er blitt ranet på Linderud. Midt i boligstrøket blir de avhørt av politiet som rykker ut med stort mannskap. I oktober var det i gjennomsnitt fire ran hver eneste dag i Oslo. Paal Audestad

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Bare timer før oktober ble november skjedde det igjen: To personer ble fraranet mobiltelefonene sine i Nonnegata på Grønland i Oslo. De fem gjerningsmennene, av antatt pakistansk opprinnelse, skal ha slått ned ett av ofrene, før de kom seg unna.

Og gjerningspersonene kommer seg som oftest unna: Oppklaringsprosenten for ran i Oslo er 18 prosent.

Politiet har håp om å forhøye dette etter å ha opprettet en egen ransgruppe på Grønland politistasjon. På mandag varslet politiet også at de øker patruljeringen som følge av ransbølgen. Foreløpig har ingen av delene tilsynelatende påvirket antall ran som skjer.

22 ran siden mandag

Siden mandag og frem til torsdag, siste dag i oktober, ble det nemlig registrert hele 22 nye ran, hvilket gjør at oktober endte opp som en av de verste ransmånedene på mange år. Hovedstaden ble utsatt for 103 ran i september og 120 i oktober. Det er fire ran hver eneste dag.

Ikke siden januar og februar 2009 har det vært like mange personran i løpet av to måneder som nå. Og med 851 ran så langt i år ser Oslo ut til å kunne bli det verste ransåret på ti år.

— At man skal se noen resultater på grunn av denne gruppen med en gang, kan man ikke forvente, sier politiførstebetjent Tor Erik Hoøen, som leder ransgruppen på Grønland politistasjon. Gruppen har ansvar for etterforskning av alle ran i Oslo har vært operativ siden starten av oktober.

— Det er vanskelig for meg å si noe om når man kan forvente å se resultater. Vi har fullt trykk på etterforskning, men dette er ganske vanskelige saker å etterforske, sier Hoøen.

Han påpeker at etterforskningen vanskeliggjøres av at mange gjerningspersoner begår ett ran, og mange beskrivelser av gjerningspersoner er relativt like.

— Det gjør at vi bruker mye tid på taktisk etterforskning, som avhør av vitner og fornærmede, videoovervåking og teledata, sier Hoøen.

La ned ransgruppe

Forrige gang Oslo opplevde like mange ran, altså for nesten fem år siden, ble det også opprettet en egen, midlertidig innsatsgruppe på Grønland politistasjon. De hadde gode resultater: Antall ran ble halvert, og oppklaringsprosenten økte kraftig. Men så ble gruppen nedlagt av ressursårsaker, og oppklaringsprosenten gikk ned.

— Den beslutningen kan ikke jeg kommentere. Men denne gruppen skal være en permanent enhet, og er heller ikke resultat av at det har vært mange ran i september. Beslutningen ble tatt lenge før det, sier Hoøen.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  78-åring slått ned og ranet for 100.000 kroner: - Jeg våknet først da jeg lå i ambulansen

 2. OSLOBY

  Politiet bekymret over økt ungdomskriminalitet

 3. OSLOBY

  Fem biler brant natt til mandag. Nå krever Jan Bøhler svar på hvor mange brannstiftere som faktisk blir tatt.

 4. OSLOBY

  16 er pågrepet etter voldspreget helg i Oslo. – De blir helter i miljøet sitt.

 5. OSLOBY

  Politiet ber flere ofre melde seg etter barneran på vestkanten

 6. OSLOBY

  Skyteepisode på Stovner: Fortsatt ingen pågrepet