Osloby

- For meg har denne boken betydd håp

Fredag lanserte =Oslo niende utgave av sin julebok.

Fremover kommer Gina Kristin Granum (t.h) og rundt 400 andre selgere til å gå rundt med denne boka. Her sammen med daglig leder for =Oslo, Camilla Svingen. Karl Martin Jakobsen

 • Karl Martin Jakobsen

— Det handler om å ta kontroll over eget liv, sier Gina Kristin Granum. Den nå rusfrie gateselgeren har solgt julebøker helt siden oppstarten i 2005, og var en av de mange som flokket seg inn i Erlik Oslos lokaler i Skippergata.

Vil spre kunnskap om rusavhengige

Anledningen var årets slipp av Erlik Oslos niende julebok, som nå skal ut i Oslos gater i 50.000 eksemplarer. Tidligere har forsider med kjente ansikter som Wenche Foss, Per Sundquist og Erik "Myggen" Mykland blitt pakket inn og lagt inn under juletrær landet rundt. Denne gangen er det Thorvald Stoltenbergs tur, og det var også han som åpnet salget.

Thorvald Stoltenberg pryder forsiden, og sto også for den offisielle salgsstarten. Karl Martin Jakobsen

— Det er viktig å spre kunnskap og forståelse for narkomanes situasjon, og det helvete det er å komme ut av det, sier Stoltenberg, etter å ha klippet over snoren. Den 83 år gamle arbeiderpartipolitikeren håper at et større og bredere folkelig engasjement rundt gruppen kan bidra til å endre dagens lover om rusmisbruk.

— I dag er narkomani den siste ulovlige sykdom. Totalt meningsløst. Det er ingen som vil kriminalisere folk som spiser for mye fett eller de som drikker for mye øl, mener Stoltenberg.

Samarbeid med filharmonien

Daglig leder for =Oslo, Camilla Svingen, er svært fornøyd med å ha fått med Stoltenberg på laget. Hun kan også lokke med flere andre godbiter, både for den som liker gode historier, og for den som foretrekker cello og kontrabass.

— I år har vi også gitt ut en jule-cd i samarbeid med Oslo-Filharmonien og hjulpet av stemmene til blant annet Ole Paus og Espen Skjønberg. Den følger med boken, der du blant annet kan lese om når Øystein Sunde og en av våre gateselgere møttes over fellesinteressen modelljernbaner, sier Svingen.

Avhengige av godt salg

Fjorårets utgave av juleboken solgte 35.000 eksemplarer, en prestasjon få andre norske magasiner kan toppe i dag. Da kunne kjøpere for første gang kjøpe boken på sms.

— Folk går ikke rundt med så mye kontanter lenger, og derfor har vi gjort det mulig å betale på sms. I fjor solgte vi mellom ti og femten prosent av bøkene våre på denne måten, fortsetter Svingen.

Hun forteller at de har hatt et ganske jevnt opplag de siste årene, og at juleutgaven er svært viktig for å holde =Oslo på beina.

— Vi mottar ingen støtte fra staten, og for at vi skal holde det på den måten, så er vi avhengige av gode salgstall på juleutgaven, sier Camilla Svingen.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  =Oslo vil starte kaffebar og leter etter lokale

 2. OSLOBY

  Børsen holdt grillfest for folk fra gaten

 3. KULTUR

  Dronningen får «Den onde greven» i festivalgave av Kultur-Norge

 4. OSLOBY

  Kjøpte villa for 2,5 millioner av enke (76) og solgte videre for 15,5 millioner- nå blir salget stoppet

 5. POLITIKK

  Thorvald Stoltenberg bisatt: – Jeg savner deg nå og for alltid

 6. OSLOBY

  Oslos smittetall er halvert siden påske - men Raymond Johansen vil ikke åpne ølkranene – ennå