Mange føler seg utrygge når de går gjennom Slottsparken etter mørkets frembrudd. Og det har de grunn til.
De siste årene har det skjedd en rekke voldtekter og voldsepisoder i Kongens park. Noe av grunnen er at den er mørk og dårlig opplyst, og det gjør det lett for voldsmenn og overgripere å skjule seg.
Slik er situasjonen to år etter at bystyret vedtok en belysningsplan for Oslo sentrum, med et eget avsnitt for Det kongelige slott.
LES OGSÅ:
Ingen penger
Men da politikerne vedtok planen, sendte de ikke med penger. Det betyr at foreløpig har ikke noe skjedd. Men neste år kan det kanskje komme en endring, for da foreslår byrådet å bevilge 13 millioner. En dråpe i et hav som totalt er beregnet å koste 250 millioner kroner.
«Parkbelysningen bør være dempet slik at slottsbygningen trer klart frem» — Bystyrets belysningsplan for Oslo sentrum
Men det er ikke sikkert at Slottsparken blir noe lysere og tryggere selv om pengene kommer og planen blir iverksatt.
For i kapittelet om «Bakgrunn» i innledningen til planen, kommer trygghet som punkt tre og fire, mens punkt 1 sier at belysningen «skal fremheve særtrekk i utvalgte topografiske strukturer og byroms- og bebyggelsesstrukturer i Oslo», og punkt 2 sier at den skal være energieffektiv.
Hensynet til Slottet
Konkret om Slottsparken heter det i planen at «Parkbelysningen bør være dempet slik at slottsbygningen trer klart frem».
— Er planen for opptatt av estetikk og for lite opptatt av trygghet? - Ja. Her bør de helt åpenbart revurdere sine prioriteringer. Det må være viktigere at folk føler seg trygge enn at Slottet tar seg stilig ut i mørket. Den listen Osloby bringer over voldshendelser i parken illustrerer behovet for økt trygghet veldig godt, sier kvinnen som ble overfalt i Slottsparkens mørke.
Marianne Borgen (SV), som leder bystyrets komité for samferdsel og miljø, er enig.
— Tryggheten til folk må gå foran belysning av bygninger. Hvis dette vedtaket har ført til at det er blitt mørkere i Slottsparken, så har vi ikke skjønt hva vi har vedtatt og blir nødt til å tenke på nytt, sier Borgen.
- Trygghet først
Fungerende samferdselsbyråd, Bård Folke Fredriksen (H), mener det ikke kan være tvil om at hensynet til trygghet er førende i belysningsplanen.
— Det presiserte byrådet også veldig tydelig da vi presenterte saken for bystyret.
- Men i det dere skriver ser det ut som om hensynet til at Slottet tar seg pent ut, er viktigere enn å gjøre parken lys og trygg?
— Sånn er det ikke, og hvis noen etater mener det, så tar vi gjerne et møte. Men samtidig står vi alltid overfor avveininger. Vi har ett slott og én slottspark, det er noe helt spesielt som vi også må ta hensyn til og var på. Men hensynet til trygghet er førende, forsikrer byråden .Han får full støtte av byplandirektør Ellen S. de Vibe i at de ikke har ofret tryggheten til fordel for estetikken i belysnignsplanen.
— Nei, som det fremgår av planens mål var dette like viktig. Dette ga seg for eksempel utslag i at Akerselva er viet særlig oppmerksomhet og i prinsippene for hvordan belysningen av parkene skal skje.