Osloby

Oslo har ikke råd til vann i fontenene

Søppel og glasskår flyter der det skulle vært vann. Kostbare fontener over hele byen står tørre fordi det ikke finnes penger til rehabilitering.

St. Hanshaugen: Bassenget på toppen av haugen er knusktørt. Karsten Wiik

 • Kjersti Flugstad Eriksen

Alexander Kiellands plass: Mariann Edvardsen passerer tørrskodd over vanntomme basseng. Kjerst Flugstad Eriksen

Speilbassenget på toppen av St Hanshaugen er tomt. Oksefontenen på Torshov er tørr. Til og med hovedfontenen i Vigelandsanlegget er uten vann, midt i turistsesongen. Av 30 fontener Bymiljøetaten har ansvar for, er 13 ute av drift, viser en oversikt Aften har fått fra etaten. Årsak: Bymiljøetaten hadde ikke penger til å skru på kranen i sine fontener. De fleste av dem trenger nemlig omfattende rehabilitering.

— Hovedproblemet med fontenene er at de lekker. Det er ganske kostnadskrevende å vedlikeholde dem, vi må inn og grave og rehabilitere ganske grundig, sier direktør i Bymijløetaten, Hans Edvardsen.

Frognerparken: Den store fontenen i Vigelandsparken er under rehabilitering, men får snart vann igjen. Kjersti Flugstad Eriksen

Pengene har gått til helt andre ting, som trafikksikkerhetstiltak og renhold i sentrum.— Det er trist at vi ikke får det til, men vi kunne ikke prioritere det i år, sier Edvardsen.

Heller ikke i fjor kunne vann i fontenene prioriteres: i fjor sommer sto 15 vannanlegg tørre, men fulle av søppel og glasskår.

Grünerløkka fikser alle

Alexander Kiellands plass: Kummen aller nederst på Alexander Kiellandsplass har vært tørr i årevis. kjersti Flugstad Eriksen

Noen av sentrumsbydelene har ansvar for drift og vedlikehold av sine fontener. I bydel Grünerløkka har alle bydelens åtte fontener stått tørre i to sesonger, etter at bydelspolitikerne bestemte at det var nok flikking og småfiksing. De brukte driftsmidlene på en tilstandsrapport. I år skal alle fontenene fikses, en gang for alle.Spesialkonsulent i bydelen, Øyvind Eide, håper at alle fontenene skal være i drift fra mai 2013. Kanskje til og med fontenen og bassengene på Alexander Kiellands plass, som har vært delvis tørr, og nå er helt uttørket.

— Nå skal det graves opp, tettes med membran og legges på nytt. Og så er det noen andre skader og litt hærverk, sier Eide.

Penger til Alexander Kiellands plass?

Bydelen har satt av ti millioner kroner som skal holde til reparasjon av alle fontenene. Alexander Kiellands plass kan ifølge tilstandsrapporten koste godt over fem millioner kroner å utbedre.

- Det har ikke vært vann her i hele sommer. Da blir det litt trist, sier venninnene Maren Finckenhagen (t.v.) og Emma Neskvern. Kjersti Flustad Eriksen

— Hvorvidt det blir penger til Alexander Kiellands plass eller ikke, vet vi ikke før vi har fått anbudet, sier Eide.Nå har riktignok fristen for anbudskonkurransen gått ut, og det har ikke kommet inn noen anbud. Men bydelen regner likevel med at de får noen til å gjøre jobben nå.

Fontenene i bydelen begynner å bli gamle. De har dessuten blitt utsatt for en del hærverk. Fontenen i Birkelunden trenger omfattende rehabilitering.

— I Birkelunden har det vært mye vedlikehold. Vi skifter ut pumpe – og så går det en måned, og så ryker det igjen. Den har stått mer uten vann enn med vann de siste årene, sier Eide.

 1. Les også

  Kjempefontenen i Vigelandsparken lekker som en sil

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  «Jeg slentret nedover Carl Johan, utså mig et offer, hilste, fikk et blidt smil og trakk av»

 2. OSLOBY

  - Inne, men likevel utenfor

 3. OSLOBY

  Sørkedalen – mitt eldorado

 4. OSLOBY

  «Hva Oslo er? MMM!»

 5. OSLOBY

  Her er skibokforfatternes markatips

 6. OSLOBY

  Politiet ryddet leir i Sørkedalen i morges