Osloby

Svenskene vil spille inn Harry Hole i Stockholm

 • Kjersti Flugstad Eriksen
 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Jo Nesbø på Harry Holes stamkafé, Schrøder på St. Hanshaugen. Roald, Berit

 • Det må blø i ethvert Oslo-hjerte hvis Harry Hole blir filmet i Stockholm, sier Visit Oslo-sjef Bente Bratland Holm.

Jo Nesbøs lugubre krimhelt Harry Hole bor i Sofies gate 5 på Bislett, har kjæreste i Holmenkollen og har sitt stamsted på restaurant Schrøder på St Hanshaugen. Alle bøkene i verdenssuksessen er spekket med bybilder fra Oslo.

I flere år har man planlagt å gjøre film av bøkene, og nå nærmer det seg en avgjørelse. Men når Snømannen skal filmatiseres, kan store deler av innspillingen komme til å foregå utenfor Norges grenser.

Svensk frieri

Det er britisk-amerikanske Working Title som har kjøpt rettighetene til ti av Jo Nesbøs bøker om Harry Hole. Snømannen er den første boken som skal bli film, og skal produseres sammen med det svenske selskapet Another Park Film, som eies av regissør Tomas Alfredson. Også Martin Scorsese er involvert i planene, som produsent.

Tomas Alfredson under lanseringen av «Tinker Tailor Solider Spy». Svensken skal regissere den første Harry Hole-filmen. FRED PROUSER

Alfredson, kjent for filmer som La den rette komme inn (2008) og Tinker Tailor Solider Spy (2011), har tidligere uttalt at han gjerne vil spille inn filmen i Oslo og Norge. Men fordi Norge er et dyrt land, kan innspillingen i stedet havne et sted der produsenter får momsreduksjon og andre incentiver for å spare penger. Ett av stedene som nå lanserer seg selv som «location» for Snømannen , er Stockholm.

Anette Mattsson, leder for Filmregion Stockholm-Mälardalen, bekrefter overfor Osloby at det pågår en prosess for å få lagt i hvert fall deler av innspillingen til den svenske hovedstaden.

— Vi ser det som et samarbeidsprosjekt med Norge - og håper at filmen kan spilles inn i både Norge og Sverige, skriver Mattson.

Hun mener Snømannen bør være en «skandinavisk storfilm».

- Verdt mer enn OL

Norsk filminstitutt håper derimot at hele Snømannen kan spilles inn i Norge. Truls Kontny, leder for Film Commission Norway, har sendt brev til byrådsavdelingen for kultur og til Visit Oslo der han oppfordrer dem til å sørge for norsk pengestøtte. Han håper også at servicebransjen skal gi rabatter til filminnspillingen.

- Working Title har opsjon på å filme ti av Nesbøs bøker. Derfor er det viktig å få satt miljøet i den første filmen her i Oslo, sier Kontny.

For reklameverdien av å få Oslo festet til lerretet i en storfilm kan være enorm. I brevet viser Kontny blant annet til Skåne, som fikk millioninntekter i forbindelse med innspillingen av filmene om Kurt Wallander - i tillegg til penger fra «krim-turister».

- I «worst case» kan vi ende opp med at så å si ingenting av filmen kommer hit og at hjemmiljøet til Hole blir Stockholm eller London, skriver Kontny.

Flytter til Sverige? Schrøder er Harry Holes faste vannhull. Strømdahl Monica

Visit Oslo-sjef Bente Bratland Holm ønsker ikke å angi hva innspilling i Oslo vil bety for hovedstaden i kroner og øre, men går såpass langt at hun mener det vil bety mer i omtale og PR-verdi enn et vinter-OL ville ha gjort. — Jeg synes rett og slett det er en skandale hvis vi ikke får Snømannen til Oslo. Potensielt er det snakk om ti filmer, og de andre byene vi konkurrerer mot ser jo verdien av dette fordi de tidligere har vært innspillingsbyer, sier Holm .

Hun mener det er avgjørende at alle gode Oslo-krefter nå går sammen og legger nok penger på bordet. Årsaken til at produsentene vurderer å velge bort Oslo, skyldes utelukkende kostnader, ifølge VisitOslo-sjefen.

- Hvordan vil det være om Harry Hole havner i Stockholm?

— Da vil jeg si «gratulerer, Stockholm», og når film nummer tre og fire kommer vil vi alle angre og spørre oss selv om det virkelig ikke var verdt de millionene.

- Norge er veldig dyrt

Filmregion Stockholm-Mälardalen har fått 500.000 kroner i støtte av Stockholm Business Regions, penger som for eksempel kan brukes til å sponse filmselskaper som vil legge innspillinger til Stockholm og omegn. Men Mattsson vil ikke bekrefte at dette er tilfelle med Snømannen.

- Vi kan ikke kommentere slike påstander for øyeblikket, skriver Mattson i en epost.

Produsent Peter «Piodor» Gustafsson fra Another Park Film bekrefter at det pågår en lokaliseringsdiskusjon, og at Stockholm har meldt sin interesse - men ønsker ikke å kommentere andre byer.

— Vår ambisjon er at handlingen skal utspille seg der boken er skrevet, men Norge er veldig dyrt. Det vil være økonomiske fordeler ved å spille inn et annet sted, sier Gustafsson.

Harry Hole-skuespiller må på plass

Han understreker at deres ambisjon er at man skal kjenne igjen Oslo- og Bergen-scenene i boken, men forteller at det er aktuelt å filme eksteriørscener i Oslo og Bergen, og innendørsscenene i andre byer.

- Det finnes en del fordeler med å dele opp dette mellom Sverige og Norge, men både regissøren og jeg har vanskelig med å se at vi kan portrettere Bergen og Oslo uten å filme der. Vi har forhåpninger om at vi skal få hjelp fra Oslo kommune, Bergen kommune og næringslivet, og det ser ut til at det finnes krefter som vil hjelpe til, sier Gustafsson.

Hvem som skal spille Harry Hole, er ikke avklart. Men det blir en internasjonal stjerne. Ifølge Gustafsson må det signeres en kontrakt med hovedrolleinnehaveren før man kan fatte en produksjonsbeslutning. Først når denne beslutningen er fattet vil produsentene bestemme hvor filmatiseringen skal foregå.

Filmingen skulle opprinnelig startet i februar 2015, men er utsatt til høsten.

Jo Nesbø er på utenlandsreise og utilgjengelig for kommentar.

 1. Les også

  Stockholm påstår de er Skandinavias hovedstad

 2. Les også

  På Harry-tur i Holes Oslo

afp000808158.jpg Mellingsæter, Hanne

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Snømannen» slaktes

 2. KULTUR

  «Snømannen:» Naturen stjeler for mye av oppmerksomheten

 3. KULTUR

  Michael Fassbender: – Jeg har knapt hatt det bedre på en filminnspilling

 4. KULTUR

  Jo Nesbø: – Ingen kan føle seg trygg på at ikke store maktkamper kan velte en sivilisasjon

 5. KULTUR

  Kan «Ringenes Herre» -innspillingen havne i Norge? Det er fullt mulig.

 6. KULTUR

  Vil filme Star Wars på Preikestolen, norsk byråkrati kan gjøre at sjansen glipper