Osloby

Dette kaster folk i Oslofjorden

Ølboksen som forsvant over bord den varme sommerdagen er ute av syne, men ikke ute av sinn. I Oslofjorden ligger søppelet strødd langs havbunnen.

Få personer vet hvordan denne bilen havnet i vannet ved Nesoddtangen. Men den blir liggende i mange år fremover. Fredrik Myhre/Hjelp Havets Haier

 • Olav Eggesvik
  Journalist

Dykkerne finner mye som ikke er i sitt rette element når de flyter langs havbunnen. Fredrik Myhre/Hjelp Havets Haier

Lastebildekk løsner av og til fra kaianlegg, og blir liggende på havbunnen, forteller Myhre. Fredrik Myhre/Hjelp Havets Haier

Mange båter har endt på havbunnen. Fredrik Myhre/Hjelp Havets Haier

Garn og fiskutstyr som noen har mistet, kan være farlig både for dykkere og dyrelivet. Fredrik Myhre/Hjelp Havets Haier

Her får en hummer hjelp til å komme seg ut av garnet. Fredrik Myhre/Hjelp Havets Haier

Mens en hummertegne blir sendt opp til overflaten. Fredrik Myhre/Hjelp Havets Haier

Dykkere i Oslo har dokumentert fjordens søppeldynge som ikke er synlig for folk flest på overflaten. Der ligger det biler, båter, husholdningssøppel, ølbokser. Og plast. Mye plast.

— I hovedsak finner en søppel nesten overalt hvor man dykker, i utlandet og her hjemme. Men Oslofjorden er et ganske belastet område, sier Fredrik Myhre i Hjelp Havets Haier. Organisasjonen jobber hovedsakelig med haiforvaltning i Norge og internasjonalt, men også for at havets dyr skal ha søppelfritt miljø å leve i.

Finner veldig mye plast

I påsken fløt dykkere langs bunnen av Oslofjorden, ved Nesoddtangen. Det de fant kan du se i bildeserien og videoen øverst i saken.

— Det vi typisk finner er veldig mye udefinerbar plast, som er delvis oppløst. Det ligger gjerne litt ned i mudderet på havbunnen. Det er også mye ølbokser og plastflasker, sier Myhre.

Leder Fredrik Myhre i Hjelp Havets Haier. Hjelp Havets Haier

Det tar lang tid før plasten brytes ned, gjerne flere hundre år. Det vil si at det som allerede er der, kommer i tillegg til det som kastes i havet hvert år. Ifølge Myhre, finnes det undersøkelser i Norge som viser at det er plast i magesekken selv til plankton. Plasten mangedobles i magesekken til dyrene opp i næringskjeden. Alt fra fisk og sjøfugl til sel og hval blir berørt av plasten.— Plasten legger seg som en hinne i tarmen og hindrer effektivt næringsopptak for de små og store dyrene som får det i seg, og gjør at de over tid vil bli syke av mangel på næring. I verste fall vil de dø, sier Myhre.

Gammelt fiskeutstyr blir dødsfelle

Som man kan se i videoen øverst i saken, finner de også brukt fiskeutstyr. Det kan være hummerteiner, krabbeteiner eller garn som er mistet på havet. Dyrene setter seg fast i dem. Og enda verre: en hummerteine som ligger på havbunnen, fører til en evig runddans av unødvendig dyredød.

— En hummer som er fanget blir der til den sulter ihjel. Da blir den lokkemat for neste krabbe, fisk eller hummer som går inn. Og slik fortsetter det.

Gidder ikke dra på dynga

Det ligger mange båter på havbunnen, og dykkerne finner også biler. Mye av søppelet de finner er i nærheten av kaier og badeanlegg.

— Vi kommer fra tid til annen over noen som har ryddet i garasjen. I stedet for å kjøre det de ikke har bruk for til dynga, har de kjørt til kaianlegget og dumpet det i sjøen. Det er alt fra hekkesakser og lyskastere til ammunisjon og kjøleskap, sier Myhre.

Dykkeklubber rydder hvert år

 1. mai er det årets strandryddedag i regi av Hold Norge rent. De fokuserer på søppelet som er synlig på strendene. Mange dykkeklubber benytter også anledningen til å plukke søppel under vann.

— Vi i Hjelp Havets Haier har de siste årene også vært med Project Baseline i Oslo og ryddet ulike steder i Oslofjorden. I år skal det gjøres et skippertak fra Svestad Brygge på Nesodden, sier Myhre.

 1. Les også

  Høyvann forsøpler strendene

 2. Les også

  Gir markafisken en hjelpende hånd

 3. Les også

  Frir til fiskerne for å rydde fjorden

Les mer om

 1. Miljø

Relevante artikler

 1. NORGE

  Svært få har sett denne haien. Plutselig ble den observert ved en oljeplattform i Nordsjøen.

 2. OSLOBY

  Vil rydde Oslofjorden med undervannsdroner

 3. A-MAGASINET

  Martin Helseth (25) gikk til bunns da OL-drømmen brast. Bokstavelig talt.

 4. NORGE

  Forskere bekymret for usynlig plast i havet

 5. NORGE

  – Jeg vil ikke kunne klare å se barnebarna mine i øynene dersom jeg overlater dem en slik kyst

 6. A-MAGASINET

  «Dette er en av de største utfordringene mennesket har stått overfor»