Osloby

Politimenn snakker ut: Vi drukner i datatrøbbel

Datasystemer som ikke snakker sammen, nødnett som svikter og en sump av byåkrati. To politifolk i Oslo beskriver sin arbeidshverdag.

Tillitsvalgt Adnan Naeem kjenner seg igjen i det kollegene Bresil og Stormorken skriver i sitt innlegg. Han mener IKT-satsingen i politiet går for tregt. I bakgrunnen Erik Eriksen og Sigve Bolstad i Oslo Politiforening. Stein J Bjørge

 • Espen Hofoss

I et debattinnlegg i dagens Aften skriver to politifolk i Oslo hvordan opplever sin arbeidshverdag. Disse problemene burde vært løst for lenge siden, mener tillitsvalgt Adnan Naeem.

Les innlegget:

Les også

«Mye av hverdagen vår handler om meningsløs ressursbruk»

I innlegget tegner politibetjentene Jan Erik Bresil og Andre B. Stormorken ved Grønland politistasjon et bilde av en frustrerende arbeidshverdag: datasystemer som ikke fungerer, tungvinte våpenregler, samband uten dekning og manglende ressurser. De skildrer overarbeidede etterforskere som har ansvar for 1000 saker hvert år, og som slutter av stress akkurat når de har lært jobben godt.

Nedlåste våpen

Blant eksemplene Bresil og Stormorken trekker frem, er en patruljes møte med en mann som sikter på folk med et våpen. Politipatruljens egne våpen ligger nedlåst i bilen, slik reglene krever. De har følgende dilemma: skal de stoppe for å få ut våpnene og dermed utsette seg selv for fare, eller skal de kjøre rundt et hjørne for å låse ut våpnene, og dermed miste mannen av syne?

" Det er dessverre viktigere for noen teoretikere at vi har et ubevæpnet politi, i stedet for at vi kan beskytte oss selv og befolkningen når det trengs ," skriver Bresil og Stormorken."I stedet for å ha våpen på kroppen hele tiden, og bli vant med dette før akutte hendelser, bruker politiet masse ressurser på anmodninger, plombering og loggføring. Svært mye av hverdagen vår handler om meningsløs ressursbruk for å holde min, sjefen og politikernes rygg fri ved uønskede hendelser," skriver de to.

Ble anbefalt ikke å si noe

Les også

Får ikke vite prislappen for å skrote nødnettet

De skildrer også hvor mye tid de bruker på å bekjempe dataproblemer i stedet for kriminalitet. Da Aften forsøkte å avtale et intervju med politimennene, ble de av politiets kommunikasjonsavdeling anbefalt å ikke stille opp. Årsaken skal være at Bresil og Stormorken, ved å stille opp til intervju, kan komme i konflikt med politiets medieinstruks og uttale seg om ting de ikke skal si noe om.

Ledelsen burde si ifra

Tillitsvalgt Adnan Naeem ved Grønland politistasjon støtter at Bresil og Stormorken går ut med sine erfaringer.

— Jeg hadde egentlig forventet at noen på ledersiden i politiet skulle gått ut og sagt ifra om disse problemene. Når det er stille fra den kanten må noen andre gi beskjed, sier Naeem.

Han ser ingen problemer i at noen forteller hvordan hverdagen for politifolk kan oppleves.

— Dette er reflekterte og oppegående mennesker som jobber for sikkerheten og beredskapen i hovedstaden. Sånn sett er det litt uheldig at de ikke får kommentere eller utdype det de selv forteller.

Forsinkes av datatrøbbel

Les også

Nødnettet mangler dekning på Oslos hovedbrannstasjon

Naeem jobber i ordensavdelingen på Grønland, og kjenner seg igjen i mye av det Bresil og Stormorken skriver.— Vi jobber mer hendelsesstyrt og bruker ikke etterretningsverktøyene like mye, men jeg ser de samme problemene. Ting tar for langt tid, og systemet er for ustabilt. IKT-satsingen går for tregt. Mye av dette skulle vært på plass for lenge siden. Det er håpløst at vi ikke har tilgang til etterretningsregistrene. Når det gjelder sambandet, har vi ikke dekning i vår egen kjeller. Det sier sitt, mener Naeem.

— Kommer vi ut for situasjoner der noen bærer våpen, har vi handleplikt og må gjøre noe. Men ut fra forutsetningen og utstyret vi har med oss i dag, kan det mest riktige være å holde posisjon, observere og melde fra om posisjonen til forsterkninger kommer, påpeker Naeem.

- Hva mener du bør gjøres?

— Som alt annet handler dette om penger, bemanning og handlekraftig ledelse. Problemene de beskriver, er felles for mange distrikter. En del av det burde Politidirektoratet tatt tak i for lenge siden. De er dessverre usynlige i mange sammenhenger, mener Naeem.

Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon sier at det meste som tas opp i debattinnlegget er kjente problemstillinger.

— De tar for seg alt fra våpendebatt til IKT. Alle disse problemene jobber man med på ulike nivåer i politiet. Noe av det de kritiserer er politisk bestemt.

At de ble frarådet å uttale seg til Aften forklarer han på følgende måte:

— At de forteller om sin hverdag er helt OK, men det er ikke nødvendigvis politiets offisielle standpunkt. Alt som har med politiets policy å gjøre, er det politimesteren i Oslo som skal uttale seg om, understreker Stølen.

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Man kan ikke øse Oslo for romfolk | Liv Guneriussen

 2. KOMMENTAR

  Politiet skal ikke være en leverandør for upresise forverringsfortellinger

 3. NORGE

  Videokamera kan bli en del av fremtidens norske politiuniform

 4. DEBATT

  Hvor ble det av politiets innsats i rusmiljøene?

 5. NORGE

  Her tar politiet den tredje narkoselgeren på én time. – De sier at «politikerne har sagt ja til hasj»

 6. OSLOBY

  Krever kommunale vakter på Grønland: – Nå ropes det om hjelp. Dette er et svar.