Osloby

- Hold barnet hjemme i 48 timer

Folkehelseinstituttet vil at foreldre skal gjøre en solidarisk innsats for andres barn og holde dem hjemme til det er gått to døgn etter siste oppkast.

Barna i Melkeveien barnehage har forskjellig erfaring med å kaste opp. Fra venstre: Theo Solbakken Sansom (snart tre), som har følgende innspill i oppkastsamtalen: - Vi kastet ball! Mens Astrid Wangen Amundsen (5) synes det er vondt å kaste opp, har Christian B. Thorstvedt har imidlertid ikke utelukkende dårlige opplevelser knyttet til det.- Jeg har kastet opp, for jeg spiste altfor masse godteri, sier han. Mens Henrikke Grimsgaard Larsen (4) synes det er fint å være hjemme fra barnehagen. Da får hun noen ganger kjeks. Kjersti Flugstad Eriksen

 • Kjersti Flugstad Eriksen

Fem år gamle Astrid i Melkeveien barnehage på St Hanshaugen husker at hun har vært syk og kastet opp denne vinteren.

— Det er litt vondt, sier hun.

Drittlei noroviruset

Når først de små og så de store i familien vrenger innvollene og ligger rett ut, bleke og grønne, er det ikke vanskelig å stille diagnosen. Mage-tarminfeksjoner er opp til tre ganger så vanlig hos barn som går i barnehage.

Seniorrådgiver Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet mener at foreldrene og barnehagene må ta ansvar for å hindre utbrudd.

- I en utbruddssituasjon, når det går norovirus og mange barn og voksne blir syke, skal man gjøre en innsats for å stoppe utbruddet. Skal du klare å stoppe det, må de syke være hjemme, sier Lange. De har ikke tall på antall utbrudd av noroviruset i Oslo, men omtrent som influensaviruset kommer sykdommen når det blir kaldt.

— Vi ser stort sett at det går om vinteren, fra november til februar-mars. Toppen kommer rundt jul og nå i januar-februar, sier Lange.

Barnehagene kan oppfordre foreldrene til å holde barna hjemme, men ikke nekte å ta imot et barn som er friskt.

Folkehelsens anbefaling spesielt til barnehagebarn er at de bør holdes hjemme i 48 timer etter at de har kastet opp eller hatt diaré for siste gang, selv om de føler seg helt friske.

- Det rådet er gitt for å minske risikoen for at barnet skal smitte andre. Du kan skille ut partikler i avføringen lenge etter at du har blitt frisk. Det er veldig smittsomt. Det er lite som skal til, sier Heidi Lange, seniorrådgiver ved FHI.

Beate Haugene har to barnehagebarn. Hun og mannen følger anbefalingen om å holde/og holder dem hjemme i 48 timer etter siste oppkastrunde.

— Jeg har ikke samvittighet til å la være. Man sparer sin egen sykedag, men bruker opp mange andres sykedager. Jeg mener at det er egoistisk, sier Haugane.

Men hennes barn har holdt seg friske denne vinteren, kanskje fordi andre foreldre har tatt hensyn.

— Eller kanskje de har opparbeidet seg et godt immunforsvar. Den yngste har blant annet testet metemark, sier hun.

Lager veileder

Oslobarnehagene har ingen felles rutiner ved omgangssyke. I Melkeveien barnehage oppfordrer de foreldrene til å følge rådett fra FHI, men ikke alle barnehager gjør det aktivt. Bydel St. Hanshaugen er helt i startgropen med arbeidet med en veileder for sine barnehager.

Både så de ansatte skal vite hva de skal gjøre med syke barn, og slik at de ansatte skal bli trygge på å informere foreldrene.

Leder for barnehagene i bydelen, Børge Njaa, tror det er lurt.

- Vi trenger mer felles retningslinjer. Foreldre diskuterer jo med hverandre på tvers av barnehager, sier Njaa.

Tore Steen, smittevernoverlege i Oslo, er ikke sikker på at to dager er nok en gang.

- Vi vet ikke når personen er smittefri i hvert enkelttilfelle. Vi har jo sett på cruiseskip, blant annet, at omgangssyke ikke går over, og da kan det være en av årsakene, sier Steen.

Han er positiv til at bydel St Hanshaugen lager sine egne retningslinjer for syke barn i barnehage.

— Det høres fornuftig ut å tilpasse det til bydelens behov. Vi kan gjerne være med på å formidle det til andre bydeler, sier Steen.

Relevante artikler

 1. FAMILIE OG OPPVEKST

  Barnehage stengte flere dager og desinfiserte for å få bukt med omgangssyke: – Det var rene unntakstilstanden

 2. FAMILIE OG OPPVEKST

  Er omgangssyken begynt å gå rundt deg?

 3. NORGE

  Ni nye hyttegjester med magevirus-symptomer

 4. FAMILIE OG OPPVEKST

  Omgangssyke i hjemmet? Slik takler du den

 5. NORGE

  Her blir Viktor (10 måneder) hastevaksinert mot meslinger

 6. NORGE

  I dette nabolaget på Askøy har nesten alle vært syke