Osloby

Rekordmange treningssentre i Oslo

Hasse Hoftvedt åpnet nytt treningssenter på Storo i mai. Han tror ikke det er marked for å fylle alle sentrene som finnes i byen.

Fitness Xpress på Storo er et av mange nye treningssentre i Oslo. Heidi Mandt Lang-Ree (20) har nettopp blitt medlem. -Sats ligger ikke langt unna, men der er det dyrere, sier hun. ROBERT MCPHERSON

 • Mari Lund Wictorsen

Utenfor skinner solen, inne på Fitness Xpress kan Heidi Mandt Lang-Ree (20) velge og vrake blant ledige tredemøller.

1. juli var det 119 treningssentre i Oslo, ifølge en oversikt fra arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Hittil i år har treningskjedene åpnet fire nye sentre og minst fire til kommer i løpet av året. Med 18 Sats-sentre og 13 Elixia-sentre har Sats/Elixia, som nå skal slås sammen, tilsammen omtrent en fjerdedel av treningssentrene.

Likevel er det i lavpriskategorien og blant enkeltstående sentre man ser den største veksten. 40 prosent av sentrene er ikke med i en kjede.

Stor konkurranse

— Sammenlignet med storbyer i andre land er det et stort antall enkeltstående treningssentre i Oslo. Konkurransen er stor, det blir interessant å se om metningspunktet snart er nådd. Så langt er det få konkurser, men drifts- og resultatmarginen krymper for mange. Det er kostbart å drive treningssentre, sier Anne Thidemann, direktør i Virke Trening.

Tredemøllen Heidi Mandt Lang-Ree løper på koster 150.000 kroner, opplyser Hasse Hoftvedt, som startet Fitness Xpress i 2007. Mai i år åpnet han sitt fjerde senter i Oslo. Hoftvedt har ikke har planer om flere filialer her i byen.

— Noen tror det bare er å finne et lokale, sette inn noe dårlig utstyr, og så er det i gang. Det er ikke sånn det fungerer. Ekspansjon er dyrt, og når du ekspanderer fort, klarer du ikke å gå i overskudd. Jeg vil heller få de sentrene jeg har nå til å gå bra, sier Hoftvedt. Han er svært fornøyd med at senteret på Storo har fått 5500 medlemmer siden åpningen.

– Ikke alle vil trene i studio

Hoftvedt tror ikke alle sentrene som finnes i Oslo vil overleve.

— Vi må stikke fingeren i jorden, ikke alle vil trene i et treningsstudio.

På 90-tallet var Hoftvedt med på å starte Sats, men han solgte seg ut for å drive på egen hånd.

- Det er mange utfordringer uten et stort konsern i ryggen, du er mer sårbar.

Gründeren frykter ikke Sats og Elixias sammenslåing.

— Det vil kreve en del energi, arbeidsinnsats og omstrukturering for dem i starten. Jeg tror ikke det vil være en fordel for kunden. Men så kan det tenkes at de kommer tilbake med mye større muskler.

Den tidligere oljeingeniøren liker friheten ved å være liten.

— Ingen henger over meg og sier "nå må du levere 8 prosent på bunnlinjen". Hvis jeg ser det er kø, kan jeg selv bestemme at jeg vil kjøpe fem møller til.

 1. Les også

  Østlendinger er latest

 2. Les også

  «Det er viktig å bruke en god sports-bh når man trener»

 3. Les også

  Mattilsynet: - Kosttilskudd kan føre til helseskader

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  - Burde aldri godtatt sammenslåingen av Sats og Elixia

 2. SPREK

  Norges største treningssenterkjede med ny satsing

 3. OSLOBY

  Anklager tidligere Elixia-topp for dobbeltrolle

 4. OSLOBY

  Spår konkursboom for treningssentrene

 5. SPREK

  Vi kjøper personlig trening for rundt 400 millioner

 6. OSLOBY

  Flere trener på «billigsentrene»