Osloby

Sier nei til ny helikopterbase

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Politiet ønsker seg et nytt beredskapssenter, med helikopterbase, på Alnabru. LO i Oslo sier nei. MORTEN HOLM/SCANPIX

 • At ikke LO i Oslo også vil vurdere hensynet til tryggheten for Oslos befolkning, skuffer meg, sier Jan Bøhler (Ap).
 1. juli sto politiets eneste helikopter på bakken på Gardermoen. I lang tid har det vært snakk om å etablere en helikopterbase nærmere Oslo sentrum, for å korte ned politiets reaksjonstid.

Etter terrorangrepene understreket Regjeringen at man skulle få fart på arbeidet med et splitter nytt beredskapssenter i Oslo.

Les også

Uenighet trenerer helikoptertomt i Oslo

— Norges transportnav

Tomten det har vært snakket om i flere år ligger på Alnabru i Groruddalen. Den er satt av til jernbaneformål. Derfor er Jernbaneverket lite lystne på å gi fra seg arealer. Nå får de støtte fra LO i Oslo.

-Vi har lenge vært opptatt av Alnabruterminalen som transportnav for hele landet, og spesielt dette med å få mer gods over fra vei til bane. Vi frykter at jernbanen blir bygd inn og bygd rundt, slik det er på Oslo S, sier Roy Pedersen, LO-leder i Oslo.

Oslo Ap-leder Jan Bøhler, som også er 1. nestleder i Stortingets 22. juli-komité, legger ikke skjul på at han er skuffet.

Jan Bøhler (Ap). JON-ARE BERG-JACOBSEN

— Jeg synes tilnærmingen deres blir veldig snever. Det er ingen planer for denne tomten, og Rom Eiendom, som eier den, ønsker at det skal bli et beredskapssenter der. Jeg er skuffet over at de ikke prøver å se dette i et bredere samfunnsperspektiv, sier Bøhler.

Han er opptatt av at beredskapssenteret, med helikopterbasen, må ligge nærmest mulig Oslo sentrum, og ser ingen alternative tomter i hovedstaden.

- At klubben på Alnabru vil følge opp sin lokale interesse for terminalen, forstår jeg. Men at ikke LO i Oslo, som representerer hele byen, også vil sette seg inn i andre sider av saken, og vurdere hensynet til tryggheten for Oslos befolkning, skuffer meg.

- Må finne annen plassering

Pedersen understreker at de støtter planene om et beredskapssenter for politiet, men mener de må finne en annen tomt.

LO i Oslo forventer også at de rødgrønne partiene følger opp sitt løfte om å videreutvikle Alnabruterminalen.

— Ja, vi forventer at det man har sagt blir fulgt opp i praksis. Det er viktig for oss at man tar hensyn til fremtidig jernbaneutvikling i området, sier Pedersen.

- I lys av 22. juli, er det ikke viktigere at politiet får kortere reaksjonstid?

— Vi mener det må være mulig å få til begge deler. Vi har ikke gått i mot et beredskapssenter, men det må være mulig å finne en annen plassering.

Frykter ny "Grubbegata-prosess"

Etter flere år med utredninger, vil Bøhler unngå at saken må ut på en ny ørkenvandring med endeløse lokaliseringsdiskusjoner.

Les også

<span style="font-size:108%">Skulle vært stengt</span>

— Jeg er veldig redd for at man får en ny prosess a la den om stenging av Grubbegata i årene før 22. juli, hvor man ikke evner å skjære igjennom og går seg bort i innvendinger fra ulike partsinteresser. Nå har vi hatt 22. juli, og Stortinget og Regjeringen og alle andre er enige om at det haster med et beredskapssenter, og at det ikke kan utsettes enda en gang. Nedre Nyland er det eneste konkrete alternativet som foreligger, sier Bøhler.

Eksternt utredning klar 1. mai

Jernbaneverket påpeker overfor Samferdselsdepartementet at selv om en rapport viser at det er mulig, så vil det vil bli svært trangt hvis også politiet skal få plass på Alnabru. En samlokalisering vil hindre utviklingsmuligheter for begge parter, mener Jernbaneverket.

Departementet opplyser til Aftenposten.no at alle dokumenter, både når det gjelder utvidelse av Alnabruterminalen og lokalisering av beredskapssenteret her, er til ekstern kvalitetssikring hos Terramar og Oslo Economics. Denne utredningen skal være klar 1. mai.

 1. Les også

  Nytt helikopter først til sommeren

 2. Les også

  Mye friske penger til Oslo-politiet

Relevante artikler

 1. NORGE

  Utredet i tre måneder, men sjekket ikke grunnforhold

 2. NORGE

  Solberg: – En grunnstein for norsk trygghet

 3. DEBATT

  Per-Willy Amundsen: Vi har ikke tid til å utsette beredskapssenteret

 4. NORGE

  Stikktittel: Ikke et spadetak er tatt for politiets nye beredskapssenter fem år etter 22. juli-terroren: - Bør være nær målstreken i løpet av 2020

 5. NORGE

  Slik blir politiets nye beredskapssenter på Taraldrud

 6. OSLOBY

  Ber Riksrevisjonen se på Regjeringskvartalet