Osloby

Halvparten av fosterhjemsbarn overlates til seg selv

Bare halvparten av barna som bor i fosterhjem i Oslo blir fulgt opp slik de skal.

FS00013943.jpg Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: JEANETTE AGA

 • Ingvild Sahl

Hvert år plasseres over 60 barn mellom 0 og 16 år i fosterhjem i Oslo. Disse har krav på minst fire tilsyn årlig fra en godkjent tilsynsfører. Men bare halvparten følges opp slik de skal, ifølge Barne-, likestillings— og inkluderingsdepartementet.

Maria Reklev i Landsforeningen for barnevernsbarn synes tallene er alarmerende.

– Når det offentlige går inn og overtar omsorgen for et barn, er det en forutsetning at de kan garantere en bedre omsorg enn barnet hadde i utgangspunktet. Dersom barna på ny opplever omsorgssvikt og dette ikke avdekkes, kan det oppleves som et enda verre overgrep enn da de ble sviktet første gang, sier hun.

– Skjørt

I går fortalte Aften om en oslomor som er blitt fratatt omsorgen for ett av barna sine. Ett år senere ble hun anbefalt som fosterhjem av konsulentene ved det statlige fosterhjemskurset Pride. Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) beklaget at forholdet ikke var avdekket, men understrekte at fosterhjemskurset er basert på gjensidig tillit.

– Det virker litt skjørt. Hvis noen for eksempel har utført overgrep uten å bli tatt for det, vil man neppe være ærlig om dette, sier Reklev.

Hun mener det må stilles enda høyere krav til familier som ønsker å bli fosterforeldre enn til familier som blir undersøkt av barnevernet.

– Det er utrolig viktig at barn som blir plassert i fosterhjem ikke blir sviktet en gang til, sier hun.

Store forskjeller

Forskjellene mellom bydelene i Oslo er store. Mens 88 prosent av barna i bydel Frogner har fått tilsynene de har krav på, gjelder dette under 30 prosent i bydelen med flest barn under statlig omsorg, nemlig Søndre Nordstrand.

– Vi er på ingen måte fornøyd med tallene, og jobber kontinuerlig med å bedre dette, sier Mona Bratberg Gaarde, fungerende barnevernleder i Bydel Søndre Nordstrand. Hun understreker at etterslep på registrering av tilsyn trolig har ført til at situasjonen ser verre ut enn den egentlig er.

– Vi er ikke fornøyd med disse tallene. Hvis tilsynene ikke gjennomføres, øker faren for at barn som ikke har det godt i fosterhjemmet aldri blir fanget opp, sier Tove Narud, seksjonssjef hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Hun lover at de vil følge nøye med på utviklingen i Søndre Nordstrand og de andre versting-bydelene.

 1. Les også

  Fratatt barn – anbefalt som fosterhjem

Relevante artikler

 1. NORGE

  Fylkesmannen om de to ungdomskriminelle brødrene: Oslo brøt loven

 2. OSLOBY

  Før koronakrisen klarte Frogner seg bra. Nå sliter bydelen med høyest arbeidsledighet i Oslo.

 3. OSLOBY

  Inga Marte Thorkildsen om barnevernsbarna som har fått oppreisning: – Vi må ikke lure oss til å tro at de vonde historiene hører fortiden til

 4. SID

  Jeg er en av Søndre Nordstrands undervurderte ungdommer | Ayesha Akram

 5. OSLOBY

  Én etter én måtte fosterforeldre melde pass. Nå bor «Kathinka» (8) alene sammen med åtte ansatte.

 6. OSLOBY

  Mange Oslo-foreldre holder barna hjemme. Sjekk din bydel her.