Osloby

Se, en "hvit" dagmamma

Carina Christensen er en av 700 registrerte, "hvite" dagmammaer i Oslo. Myndighetene varsler økt fokus på svarte dagmammaer, som tjener store penger.

Carina Christensen (26) er dagmamma for Mads Focke-Wenzel (1 1/2). I tillegg er hun hjemme med døtrene Emilie (10 mnd.) og Elise (3). DAN P. NEEGAARD

 • <forf>anbjørg Bakken <

Carina Christensen (26) er en av 50 dagmammaer som er tilknyttet Oslo barnevaktformidling AS. Firmaet bruker kun "hvite" dagmammaer, og er nøye med utvelgelsen. For tiden er Carina hjemme med døtrene Elise (3) og Emilie (10 mnd.). I tillegg er hun dagmamma for snart to år gamle Mads Focke-Wenzel.— Det er en trygghet for både meg og foreldrene at jeg er registrert dagmamma. Jeg betaler litt skatt, men det er ikke store greiene, sier Carina Christensen.

- Ikke småpenger

Vanlig betaling for en dagmamma i Oslo-området er 5000 kroner i måneden. Til sammenligning koster en barnehageplass 2250 kroner pr. måned.- Foreldre kan betale mer svart etter at kontantstøtten ble innført. Det er ikke lenger småpenger det dreier seg om, fastslår direktør Jan-Egil Kristiansen ved Oslo ligningskontor.Kun 706 "hvite" dagmammaer var i fjor registrert i Oslo, samtidig som over 3500 barn i hovedstaden var uten barnehageplass. Kristiansen frykter at tallet på svarte dagmammaer nærmer seg det dobbelte av de 700 "hvite".Flere foreldre Aften har snakket med, opplyser at dagmammaene de har vært i kontakt med, kun vil ha svart betaling. Begrunnelsen er ofte at de mister trygden dersom de må opplyse om inntekter fra barnepass.

Røyking forbudt

— Det var vanskelig å skaffe dagmamma på egen hånd. Dem vi var i kontakt med, virket useriøse og ville ha svart betaling, sier Daniela Focke-Wenzel. Først da hun kontaktet Oslo barnevaktformidling, ordnet det seg. - Vi sjekker referanser og drar på hjemmebesøk. Vi viser dem enkle måter å sikre hjemmet på, som å flytte planter, sikre trappen - og gjør det klart at røyking er nei, nei, nei, sier Ann Kristin Ekra, som eier og driver Oslo barnevaktformidling.Jan-Egil Kristiansen ber foreldre tipse ligningskontoret, hvis de kommer over svart dagmammavirksomhet.- Vi kan ikke tråle leiligheter, så vi er helt avhengige av tips.

 1. Les også

  Nesten alle dagmammaer driver ulovlig

 2. Les også

  Samme pris - ulikt tilbud

 3. Les også

  Her vil SV ha barnehage

 4. Les også

  Ulovlig barnehage i 13. etasje

 5. Les også

  Tjener fett på barnehager

 6. Les også

  Vil ha barnehageby på Aker sykehus

 7. Les også

  Barna må inn i brakker

 8. Les også

  900 plasser utsatt

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Kriminelle nettverk har spesialisert seg på å svindle eldre kvinner

 2. OSLOBY

  Foreldrene måtte spleise på skoleutstyr. Slik blir det også fremover.

 3. NORGE

  – Hagens familie har mottatt nytt budskap fra personer som hevder å ha bortført Anne-Elisabeth

 4. DEBATT

  «Høyre-folk skal være forsiktig med å ta for lett på hva barnetrygden fortsatt betyr for svært mange»

 5. NORGE

  Nyresyk kvinne ble ikke kjørt til sykehuset. Neste dag ble hun funnet død.

 6. NORGE

  Cyanid på avveie: Dette vet vi, og dette vet vi ikke.