Osloby

Kvinne skutt av politiet: - Hun forsøkte å knivstikke et barn

En kvinne som skal ha vært svært nær å knivstikke et lite barn, er innlagt med moderate skader. Spesialenhetens etterforskning er i gang.

 • Andreas Slettholm
  Kommentator
 • Sol Sigurjonsdottir

Politiet rykket med stort mannskap til Grønland etter å ha fått melding klokken 17.14 om en kvinne med kniv.

— Det var en person som ringte inn med en veldig dramatisk melding om at en kvinne forsøker å stikke et lite barn med en kniv, sier politiets innsatsleder Rune Bjørsvik.

Hendelsen skjedde i et portrom i Breigata, rett ved Motzfeldts gate.

- Når politiet kom til stedet, var det en så truende situasjon, og såpass lite tid, at en politimann velger å avfyre et skudd. Han treffer da kvinnen, sier Bjørsvik.

Han sier at skuddet ble avfyrt i det kvinnen var i ferd med å treffe barnet med kniven.

Barnet er uskadd

Hendelsen fant sted på Grønland i Oslo. Daniel D. Laabak

Det var svært mange vitner til hendelsen, og beboere på stedet oppfattet situasjonen som svært truende, ifølge politiet.— Det er mange på gaten som ser dette, og da agerer de første politifolkene på stedet ut fra sånn som de oppfatter situasjonen, sier Bjørsvik.

Politiet har vært bevæpnet siden trusselnivået ble høynet i fjor. Om hvordan det kunne gått uten generell bevæpning, sier Bjørsvik:

— For ungen sin del kunne resultatet ha blitt helt annerledes, men jeg vil ikke gå inn i detaljene der og en generell bevæpningsdebatt.

Politiet: Vil ikke kommentere

Politiet opplyser i en pressemelding rundt klokken 20.30 at de ikke kommer til å kommentere saken ytterligere.

De bekrefter at politiet skjøt, fordi situasjonen «ble oppfattet som så truende at man så seg nødt til å løse skudd for å stoppe en alvorlig skade på barnet».

— Oslo politidistrikt ser det ikke naturlig å kommentere saken utover dette, siden hendelsen nå etterforskes av Spesialenheten, skriver kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen.

Like etter klokken 21 kommer en ny pressemelding fra politiet.

«En kvinne 30 årene som ble skadet i en skyteepisode på Grønland i ettermiddag er innlagt på Oslo universitetssykehus (OUS), og behandles for moderate skader», heter det statusrapporten fra sykehuset som politiet har videreformidlet.

Spesialenheten: Avhører i kveld

Barnet er uskadd, opplyser politiet. Politiet har også søkt i nærheten etter andre barn som kan ha vært utsatt for noe, men har foreløpig ikke funnet noen.

Den skadede kvinnen ble fraktet av en politipatrulje til Ullevål sykehus. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

Spesialenheten for politisaker har startet sin etterforskning av skyteepisoden. Det bekrefter leder for etterforskningsavdelingen i Øst-Norge, Liv Øyen, overfor Aftenposten.

— Rett etter hendelsen ble vi varslet av politiet i Oslo. Flere av våre etterforskere er på stedet for å etterforske saken, sier Øyen.

Hun sier Spesialenheten foreløpig ikke har noen detaljer om hendelsesforløpet eller om tilstanden til kvinnen som ble skutt av politiet.

— Vi kommer til å foreta flere avhør i løpet av kvelden. Vi kommer til å avhøre både politifolk og helt sikker også vitner, sier Øyen.

- Ønsket å drepe

Ifølge den første Twitter-meldingen operasjonssentralen sendte ut, hadde kvinnen gitt uttrykk for at hun «ønsket å drepe noen». Politiet på stedet opplyser at relasjonen mellom kvinnen og barnet er ukjent — men at det ikke er snakk om at kvinnen er barnets mor.

Det var mange vitner til hendelsen, og politiet kommer til å avhøre en rekke personer på stedet.

Store folkemengder har samlet seg bak sperringene, og det var svært mange personer som var vitne til hendelsen.

Like etter klokken 19 kan politiet fortsatt ikke si noe om kvinnens helsetilstand.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Spesialenheten har avhørt 14 vitner etter politiskytingen på Grønland

 2. OSLOBY

  Riksadvokaten mener politibetjenten som skjøt kvinne på Grønland, handlet lovlig

 3. NORGE

  Familiefar (35) skutt og drept av politiet ved Kristiansand

 4. OSLOBY

  Spesialenheten henlegger saken mot politimann som skjøt kvinne på Grønland

 5. NORGE

  Mann med øks skutt av politiet på Skjetten. Nå risikerer han ti års fengsel.

 6. NORGE

  Mann forklarer at politiet skjøt ham i ryggen