Osloby

Halvmaraton er blitt mosjonistenes favoritt

Stadig flere mosjonister velger å løpe halvmaraton. Oslo Maraton er utsolgt, og på halvmaraton er over 4500 av de påmeldte kvinner.

DEBUTANT: Elisabeth Lampe løp halvmaraton for første gang i helgen. Hun er med i en klar trend, der stadig flere kvinner hiver seg på halvmaraton. Eivind Senneset

 • Kim Bøyum

I Oslo Maraton er det 21 kilometer lange løpet mest populært. De 9860 plassene til halvmaratonen 21. september er for lengst borte.

**-Vi har hatt en jevn økning de siste årene, og den nye tendensen er at flere kvinner løper en lengre distanse. På halvmaratonen er over 4500 av de påmeldte kvinner. Vi har folk på venteliste både på halv— og helmaraton, og kunne hatt flere tusen til. I Norge ser vi en løpebølge, og folk løper stadig oftere

Les også

20.000 løper Oslo Maraton i fornyet, raskere løype

og lengre, sier Siri Wormdahl, markedssjef i Oslo Maraton.**

I helgen ble Elisabeth Lampe lurt med på halvmaraton for første gang i Fjord Norway Half Marathon utenfor Bergen.

-Jeg har aldri vært med på en halvmaraton før, sier Lampe.

Knapt to og en halv time etter at startskuddet gikk, kommer Elisabeth Lampe i mål sammen med venninnen Kari Lindøe, som overtalte henne til å bli med i løpet. Fjord Norway Half Marathon er fullført.

-2.25 synes jeg er ok. Kari tok en for laget, hun stoppet og ventet, og pisket meg opp de siste bakkene.

Trebarnsmoren angrer ikke på at hun kastet seg ut i det.

Les også

15 000 har meldt seg på Oslo maraton

-Jeg er nettopp tilbake fra morspermisjon, og har trent en måned på et treningssenter. Jeg har hatt litt løpetrening der, men ville nok ha jogget litt mer på forhånd hvis jeg skulle løpt halvmaraton en gang til. Men selv om det var tungt på slutten, var dette gøy. Jeg trodde det skulle bli verre.

Trend

De siste årene er halvmaraton blitt en stadig mer populær distanse for mosjonister rundt omkring i Norge, og distansen er også blitt en fast del av Knarvikmilveka. I helgen ble NM i halvmaraton arrangert i samme slengen, og ansvarlig for løpet, Helge Brekke, kunne telle rundt 400 deltakere, drøyt hundre flere enn i fjor.

-Vi har sett en økning hvert år, og dette er en trend i hele Europa. Delvis er det folk som går vekk fra maraton fordi den er så krevende at de bare kan springe den et par ganger i løpet av et år. I tillegg er det mange som går fra å være med på tikilometer til å løpe halvmaraton. De synes nok det er litt gjevt å klare å springe så langt som 21 kilometer, sier Brekke.

Mange andre løpsarrangører har registrert det samme. I Bergen City Marathon i april deltok til sammen 5000. Omtrent halvparten løp halvmaraton, mens de andre fordelte seg på maraton, femkilometer og stafett.

-En sikker vinner

Tim Bennett, president i organisasjonen Kondis, tror mange har oppdaget at halvmaraton er en fullt overkommelig distanse.

-Halvmaraton er blitt en sikker vinner for løpsarrangørene. Du kan trene tre ganger i uken, og så er det nok. Steget til maraton er en del lenger. Det skal mye mer til å gå fra halv— til helmaraton enn fra tikilometer til halvmaraton, sier Bennett.

Han mener at nordmenn er blitt mindre redde for at de ikke skal være gode nok i denne type løp.

-I Norge har vi lenge vært preget av Birken-mentaliteten, der mange hele tiden spør "hvor fort løp du?". Men etter hvert ser flere og flere at det ikke er så farlig å bruke litt lengre tid. Det viktigste er å være med, i hvert fall hvis man deltar på halvmaraton. Det er en distanse man kan skryte av å ha gjennomført, mener Bennett.

Lørdag 21. september er det klart for Oslo Maraton.

 1. Les også

  Kan en politiker slå opp et telt?

 2. Les også

  Flere trener på «billigsentrene»

 3. Les også

  Skal du løpe Oslo Maraton?

MANGE LANGLØPERE: Rundt 400 deltok i under Fjord Norway Half Marathon i Knarvik utenfor Bergen i helgen. De fremste i startfeltet deltok i NM i halvmaraton, som ble arrangert i samme slengen. Eivind Senneset

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPREK

  Stadig flere hiver seg på denne trenden: - Det er en helt spesiell følelse

 2. SPORT

  Ikke plass til flere joggesko i Oslo-gatene

 3. SPORT

  - Hadde ikke trodd de skulle få det til i Bergen

 4. SPORT

  Slik ble Bergen City Marathon en deltakersuksess

 5. OSLOBY

  Motbakkesjokk i Oslo maratons nye «retroløype»

 6. OSLOBY

  Fortsatt plass i løperfesten