Osloby

Her får byens fattigste en seng for 15 kroner per natt

Røde Kors og Kirkens Bymisjon søker om 5 millioner kroner til overnattingssenter for rundt 150 tiggere og andre fattige tilreisende. I Tøyenkirken er de allerede i gang.

Børre Arnøy, prosjektleder i Kirkens Bymisjon, har startet opp tilbudet selv før pengene fra Regjeringen er på plass. - Vi satte like godt i gang. Inntil det motsatte er bevist, tror vi at vi får pengene vi har søkt om, sier prosjektleder Børre Arnøy i Kirkens Bymisjon. Olav Olsen

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Luminita Marin må registrere seg med «festivalbånd» hver kveld hos Røde Kors for å få lov til å overnatte i Tøyenkirken. Organisasjonen noterer navn og kryssjekker listene mot dem som senere møter opp på Tøyenkirken, for å forhindre at noen selger overnattingsplassene videre. Jan T. Espedal

Søstrene Simona og Ofelia Vaduva er svært fornøyd med det nye tilbudet til Røde Kors og Bymisjonen. - Vi har brukt det i fem dager allerede, sier Ofelia (t.v.). Jan T. Espedal

— Dette er veldig fint. Jeg blir veldig sliten av å leve på gaten, og her i kirken får jeg sove godt, sier Voichita Bonculescu.

For 15 kroner natten kan tilreisende overnatte i Tøyenkirken. En enkel feltseng med laken og fleecepledd, samt mulighet for å gå på do, er tilbudet som fattige tilreisende har kunnet benytte seg av i noen dager allerede.

- Jeg har tjent 40 kroner i dag, så jeg kommer ikke til å få sendt noe hjem. Men det er bedre å betale for å sove her. Jeg tror jeg kommer til å bli i Norge litt lenger nå, sier Bonculescu.

Tilbudet åpnet så smått for rundt en uke siden. De første dagene overnattet rundt 20 stykker.

— Den første som dukket opp på døren, var faktisk en spanjol. Han fikk plass, for dette tilbudet er åpent for alle fattige tilreisende, sier prosjektleder Børre Arnøy i Kirkens Bymisjon.

Men onsdag og torsdag var ikke de 42 sengeplassene i Tøyenkirken, som er det eneste som er åpnet allerede, nok.

— Det har nok litt å gjøre med at tilbudet blir kjent i miljøet. Vi er nå på jakt etter flere lokaler, sier Arnøy.

Med flere overnattingssteder planlegger organisasjonene en kapasitet på rundt 150 senger. Overnattende må registrere seg i Røde Kors' lokaler i sentrum, og personer med spesielle behov skal sendes til mer skjermede overnattingssteder.

Skal honorere tilreisende

En del av planen er at fattige tilreisende selv skal kunne jobbe på senteret.

— Vi har allerede hatt noen romfolk som har bistått med å sette opp og rydde vekk sengene, sier Arnøy.

Oppgaver som miljøvakt, renhold og tolking er blant de aktuelle å tilby de tilreisende. Ifølge søknaden skal utbetaling av honorarer skje etter vanlige norske skatteregler.

— Selv om dette ikke er et sysselsettingstiltak, er det et poeng for oss også å tilknytte oss brukerne. Vi ville for eksempel ikke ha forstått at de syntes det var for kaldt i rommet her dersom vi ikke hadde tilknyttet oss folk som fungerer som tolker, sier Arnøy.

Senteret skal være stengt på dagtid, og ifølge organisasjonene skal det være en begrensning på hvor lenge man kan benytte seg av tilbudet.

Både Bymisjonen og Røde Kors er nå på jakt etter lokaler for å kunne huse 150 tilreisende.

Flere har søkt

Regjeringen utlyste tidligere i sommer 10 millioner kroner til humanitære tiltak for tiggere. Søknadsfristen går ut på fredag. Prosjektet til Bymisjonen og Røde Kors er det klart største blant dem som foreløpig har søkt.

Frelsesarmeen søker om 1,8 millioner kroner til en utvidelse av sitt migrasjonssenter, der tilreisende kan få servering, dusj, toaletter, veiledning og rene klær.

Les også

Akrobater erstattet tiggere i Amsterdam

— Vi ser på Regjeringens tiltakspakke som et svar på de utfordringene som vi tidligere har meldt inn. Derfor vil det for vår del i stor grad være snakk om videreføring og utvidelser, sier major Knut Haugsvær i Frelsesarmeen. Han påpeker at det er en balanse mellom å avhjelpe de tilreisendes situasjon, uten at tilbudene fungerer som en magnet på nye tilreisende som ender opp med å tigge.

— Vi ser at folk fortsatt kommer til å komme til Norge i en god stund fremover, og da er vi nødt til å ha noen tilbud som ivaretar deres grunnleggende behov. Jeg tror ikke våre tiltak fungerer som et trekkplaster, men dette er en viktig balanse, sier Haugsvær.

- Vil dempe konfliktnivået

Statssekretær i justisdepartementet Pål Lønseth (Ap) er også opptatt av den balansen.

— Hvis man skal systematisk tilby overnatting for en veldig stor gruppe, brister forutsetningen for at disse ikke skal være til det offentliges belastning. Men disse ville ha vært her uten disse tilbudene, og kommer ikke til Norge for å dusje. Jeg er ganske overbevist om at humanitære tiltak vil bidra til å dempe konfliktnivået, som i fjor var ganske skummelt, sier Lønseth.

Les også

Brukte millioner på å rydde etter romfolk

Nå skal søknadene behandles i løpet av maksimum 14 dager. Lønseth vil ikke si noe om hvilke konkrete tiltak som får støtte.— Men både sanitære fasiliteter og rimelige overnattingstilbud er noe som kan falle innenfor ordningen, sier Lønseth.

Arnøy i Kirkens Bymisjon mener det ikke er noen fare for at tilbudene gjør det for attraktivt å komme til Norge for å tigge.

— Det er i hvert fall ikke på grunn av disse feltsengene folk vil komme. Tilreisende har bedre overnattingstilbud i Berlin. Når de velger Oslo, er det fordi mulighetene til å tjene penger er større her, som følge av velstandsnivået, sier Arnøy.

Frelsesarmeen søker også om midler til lignende tilbud, i en langt mindre skala, i Drammen, Kristiansand og Stavanger. Den katolske organisasjonen Caritas, Robin Hood-senteret i Bergen og St. Hanshaugen bydel har søkt om rådgivningsmidler. I tillegg har Oslo kommune søkt om én million fra denne pakken til økt vakthold i områdene rundt botanisk hage. Totalt er det kommet inn søknader på tilsammen rundt 12 millioner kroner.

- Må sørge for livsopphold selv

- Vi mener fortsatt at EØS-borgere må sørge for livsopphold selv, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Røsland har lenge vært skeptisk til å legge til rette for bedre forhold for tilreisende fattige. «Ved å tilrettelegge med overnatting og dusj vil denne problemstillingen vokse», sa Røsland i fjor.

Likevel vil han ikke kritisere initiativet fra de frivillige organisasjonene.

— Jeg har registrert at dette tilbudet er under oppstart. Det er litt slik arbeidsdelingen kan være i Norge: Det offentlige gjør noen ting, og frivillige organisasjoner gjør andre ting, sier Røsland.

- Men frykter du nå at Oslo blir mer attraktivt for tiggere?

Les også

Ordfører Fabian Stang (H) vil gi én milliard til romfolk - i Romania

— At frivillige organisasjoner gjør oppgaver som er riktige og nødvendige, er slik det er i Norge. Kommunen kommer ikke til å sørge for overnatting, og har heller ikke etablert noen støtteordning. Det har Regjeringen gjort, og da er det ikke så mye vi kan gjøre med dette. - Er du kritisk til at Regjeringen nå utlyser disse midlene?

— Jeg registrerer at Regjeringen mener det er nødvendig. Vi mener det er fornuftig å holde fast ved at EØS-borgere må sørge for livsopphold selv, sier Røsland.

 1. Les også

  Tatt for medlemsjuks. Nå lager de blad for romfolk.

 2. Les også

  Høyre stoppet tiggeforbud i Oslo

 3. Les også

  Stortinget krever økt støtte til romfolk

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Pim og sønnen Belt (12) hadde allerede fått flyttelasset av gårde. Så hentet Belts stefar haglen.

 2. OSLOBY

  Legger bort miljøfartsgrenseskilt - nå skal veiene i stedet vaskes

 3. OSLOBY

  Glatt på småveiene - kjør forsiktig

 4. OSLOBY

  Hauskvartalet solgt - kommunen beholder Hausmania

 5. OSLOBY

  Mulig kampvotering i Oslo Frp før kommunevalget

 6. OSLOBY

  De vil fjerne p-plasser i sentrum. Nå kan politikerne miste sine egne plasser.