Osloby

Drapstiltalt mor: - Jeg måtte kreve respekt av henne

Den 28 år gamle moren som er tiltalt for å ha druknet datteren sin i en bøtte, forklarte mandag at hun ville unngå at datteren skulle bli voldtatt slik hun selv ble som tenåring.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller (t.h.) snakker med 35-åringens forsvarer Vibeke Hein Bæra i Oslo tingrett mandag. Aas, Erlend

 • Mathias Vedeler

Mandag startet rettssaken der en norsk mor (28) og en britisk mann (35) står tiltalt for mishandling og drap på 28-åringens datter høsten 2010.

Datteren, som var ett år og ni måneder gammel, mistet bevisstheten og døde etter at den 28 år gamle kvinnen senket hodet hennes ned i bøtte med vann.

— Jeg fikk beskjed

28-åringen forklarte seg i Oslo tingrett mandag klart og tydelig hvordan hun gjennom flere måneder «disiplinerte» datteren sin med ulike straffemetoder.

Den 35 år gamle mannen instruerte henne gjennom videolink over internett om hva hun skulle gjøre, forklarte hun i retten.

— Laptopen ble alltid plasssert så han kunne se, sa hun.

afp000683055-G4q2ApMp5Z.jpg Aas, Erlend

Straffemetodene innebar blant annet å slå ettåringen i ansiktet og på rumpa, plassere henne i en skammekrok med benene bundet sammen og å holde hodet hennes under rennende vann i kjøkkenvasken.— Jeg fikk beskjed om å ta hodet hennes under vann. Han kunne gi tips underveis om hvordan jeg skulle holde henne så hun ikke kunne bevege seg, forklarte kvinnen.

Under forklaringen brukte hun mye tid på å fortelle hvordan den britiske mannen skal ha bestemt hva hun skulle gjøre med datteren.

— Jeg satte meg imot i starten. Men han sa at han var like streng mot lillesøsteren hans og at de lever et lykkelig liv nå, forklarte 28-åringen i retten.

Den britiske mannen, som jobbet i et stort internasjonalt selskap i London, nekter straffskyld og ristet på hodet flere ganger under kvinnens forklaring, tydelig uenig i forklaringen hennes.

Fortalte om voldtekter

28-åringen begynte forklaringen sin med å fortelle at hun som tenåring ble voldtatt en rekke ganger. Første gang som 14-åring, og regelmessig av en gruppe menn fra hun var 16 år.

Ifølge kvinnens forklaring straffet hun datteren etter å blitt overbevist av den britiske mannen om at jentungen måtte disiplineres for at også hun skulle unngå å bli voldtatt når hun vokste opp.

— Jeg måtte kreve respekt av henne. Hvis ikke kom hun til å utvikle seg som en typisk norsk som ber om å bli voldtatt.

Både den norske kvinnen og den britiske mannen har pakistansk bakgrunn.

— Selv om jeg gråt under straffemetodene, kunne jeg si til meg selv at hun slipper i hvert fall å oppleve det jeg har opplevd, sa kvinnen.

Nektet i ett år

Etter at barnet døde i oktober 2010, nektet kvinnen nektet først i rundt ett år for å ha gjort noe galt. Gjennom flere politiavhør forklarte hun at barnet selv falt ned i bøtten etter å ha klatret ut av sprinkelsengen sin.

Da hun i oktober 2011 ble forelagt bevismateriale som politiet hadde samlet inn fra avlytting og databeslag, innrømmet hun imidlertid å ha senket datterens hode ned i bøtten.

Les også:

Les også

Innrømmer mishandling, benekter drap

Mishandlingen forut for dødsfallet foregikk ifølge tiltalen over en periode på rundt syv måneder. Politiet mener kvinnen, med instruksjoner fra den britiske mannen, har:

 • Slått datteren i ansiktet og på rumpa.
 • Dusjet henne i kaldt vann.
 • Tapet igjen munnen hennes når hun gråt.
 • Forlatt henne fastspent i barnestolen.
 • Tvunget henne til å spise chilipulver.
 • Sprayet henne i ansiktet med vann fra sprayflaske.
 • Tvunget henne til å være våken.
 • Tvunget henne til å stå i en «skammekrok» i opptil flere timer med benene bundet fast.
 • Tvunget henne til å sove på gulvet.
 • Holdt hodet hennes under rennende vann i kjøkkenvasken.
  Kvinnen forklarte mandag at slagene var så harde at det kom blåmerker.

— Hvis det var store blåmerker som kunne settes opp mot mishandling, ble hun ikke sendt i barnehagen, sa hun.

Kom frem nye straffemetoder

I retten kom det også frem en nye straffemetoder som ikke er en del av tiltalen.

28-åringen forklarte blant annet at de «utsatte spisetiden» til jenta, slik at hun måtte vente til broren hennes var ferdig eller til den britiske mannen kom hjem fra jobb.

På spørsmål fra dommeren om hun ikke noen gang tenkte at straffemetodene var "en merkelig for for barneoppdragelse", svarte kvinnen:

— Jeg var, hva skal jeg si, så fortapt – så fortapt i den følelsen jeg hadde for ham. Frykten for at datteren min skulle oppleve noe som hest av det jeg hadde opplevd, var så sterk. Han hadde klart å få meg så overbevist, at jeg tenkte det bare var en liten periode i livet hennes som ville sikre at hun ville få et liv uten voldtekt og overgrep.

- Briten endret forklaring

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller forklarte mandag at den britiske 35-åringen endret forklaring da han ble utlevert fra England til Norge i 2012.

Da 35-åringen ble avhørt i London i desember 2011, innrømmet han å ha deltatt i mishandlingen av ettåringen, forklarte Møller.

Politiet hadde på dette tidspunktet samlet inn et omfattende bevismateriale fra kommunikasjon mellom den norske moren og mannen.

I Norge noen måneder senere endret han forklaring og la skylden over på den norske moren, sa aktor.

- Han hevdet han forsøkte å hindre henne og at han var i sjokk da han forklarte seg i London, sa Møller.

Mannens forsvarer, Vibeke Hein Bæra, skjøt inn og sa at det var «galt å referere på denne måten».

I lunsjpausen utdypet hun over Aftenposten hvordan avhøret i London kan forstås annerledes enn slik aktor legger det frem.

— Det er forskjell på å føle et moralsk ansvar og erkjenne straffskyld. Det er en stor forskjell i en straffesak. Det vil han redegjøre for. Vi skal ikke glemme at et lite barn var dødt, sa Bæra.

 1. Les også

  Drapstiltalt brite endret forklaring i Norge

 2. Les også

  Aktor: Britisk businessmann instruerte mor til å drukne datter

 3. Les også

  Druknet datteren i en bøtte - har sittet to år i varetekt

 4. Les også

  Mor og kjæreste tiltalt for drap på datter (1) i Oslo

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Forklarte seg i voldtektssak: – Det verste var å få vennene mine mot meg

 2. NORGE

  Anmeldte falske voldtekter – 18 år gammel kvinne dømt til fengsel i ett år og fire måneder

 3. OSLOBY

  Tiltalt i voldtektssak: – Hun ville være med på leken, men tålte ikke konsekvensene

 4. NORGE

  Skoleelev dømt for tre voldtekter

 5. NORGE

  Voldtektsmann prøveløslatt i april. Nå er han siktet på nytt.

 6. FOTBALL

  Aktor ber om fire års fengsel for voldtektstiltalt Molde-spiller