Osloby

Karikaturutstilling flyttet i siste liten

Utstillingen «Hurra for Ytringsfriheten» skulle være i åpent landskap på biblioteket på HIOA. Dagen før åpningen ble det bestemt at utstillingen skulle være i et låsbart rom, av sikkerhetsmessige årsaker.

Utstillingen «Hurra for Ytringsfriheten» skulle holdes i åpent landskapet i biblioteket på HIOA, men ble flyttet inn i et mindre rom av sikkerhetsmessige grunner dagen før åpningen. Anne-Berit Gregersen, leder for biblioteket ved HIOA og Tone Berg Knudsen, ansvarlig for utstillingen, synes det er synd at utstillingen måtte flyttes. Rolf Øhman

 • Astrid Løken
  journalist

Nasjonalt senter for tegning og ytringsfrihet inviterte i 2014 avistegnere til å se kritisk på sin rolle når det gjelder ytringsfriheten.

Resultatet ble vist på utstillingen «Hurra for Ytringsfriheten» i Avistegnernes Hus i Drøbak. Den ble arrangert i samarbeid med Cartoonist Rights Network International.

Utstillingen presenterer et utvalg forfulgte avistegnere som har utfordret den politiske makten med sine satiriske tegninger. De er blitt forfulgt i sine hjemland og utsatt for yrkesforbud, overgrep, fengsel og drap.

Fadi Abou Hassan er tegner. Han er palestiner fra Syria og kom til Drøbak i 2013. Han ble arrestert for en tegning han hadde på trykk i lørdagsmagasinet til avisen AL Bhaat i 2009. Dette var en oppdragstegning som skulle illustrere sult. Rolf Øhman

Kjente karrikaturtegnere som tegnerne Arifur Rahman, Fadi Abou Hassan og Abduallahi Muhiaddin er representert på utstillingen. Det er også norske avistegnere som VG-tegnerne Roar Hagen og Randi Matland samt Dagbladets Finn Graff.

Enorm oppmerksomhet

Vandreutstillingen fikk enorm oppmerksomhet da den ble vist i Stavanger kulturhus. I løpet av tre uker besøkte 9000 utstillingen, som åpnet dagen etter terrorangrepet i Charlie Hebdos redaksjonslokaler.

For noen uker siden fikk Anne-Berit Gregersen, leder for biblioteket i Høgskolen I Oslo og Akershus (HIOA) i Pilestredet 48, den gledelige beskjeden om at de skulle den høyaktuelle utstillingen.

Utstillingen skulle holdes i åpent landskap i byggets andre etasje.

— Egentlig skulle vi hatt utstillingen i biblioteket. Utstillingen er en hyllest til ytringsfriheten og passer godt i biblioteket. Det var synd at vi ikke kan ha den der. Her er det ingen kontroversielle tegninger av Mohammed. Vi har også vært i kontakt med folk for å forsikre oss om at tegningene ikke støter noen, sier Anne-Berit Gregersen, leder for biblioteket i HIOA i Pilestredet 48. U niversitetsbibliotekar Jimi Thaule ved HiOA skriver tirsdag kveld på Twitter at han og hans kolleger har fått forbud av ledelsen mot å uttale seg mer til pressen om denne saken.

Flyttet etter sikkerhetsvurdering

Beskjeden om at utstillingen skulle inn i et annet rom enn biblioteksledelsen hadde planlagt, ble bestemt dagen før utstillingen åpnet, mandag 9. februar.

afp000838080.jpg Rolf Øhman

— Fordi dette er en karikaturutstilling ble det foretatt en sikkerhetsvurdering. Den kom først i går, dagen før utstillingen skulle åpne. På bakgrunn av denne sikkerhetsvurderingen ble det besluttet å legge utstillingen til et mindre rom i biblioteket i stedet, sier Gregersen.- Vi har vært i kontakt med politiet i forbindelse med sikkerhetsvurderingen. Det ligger ingen dramatikk i avgjørelsen, sier Anne Christel Johnsgaard, kommunikasjonsdirektør ved HIOA.

- Hva slags råd fikk dere fra politiet?

— Jeg går ikke inn på hva slags råd vi fikk, sier Johnsgaard.

Utstillingen, som er støttet av Fritt Ord, kan sees frem til fredag 20. februar.

 1. Les også

  Om å tegne etter Charlie

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nå er Deichman bibliotek til salgs. Det gamle interiøret følger med på kjøpet.

 2. A-MAGASINET

  Kunstnerne Melgaard og Bjertnes brøt kontakten. Slik gikk det da de tok opp tråden igjen.

 3. OSLOBY

  Norske Farida reiste rett til USA for å få fart på artistkarrieren

 4. A-MAGASINET

  Lars Vilks er forsøkt drept, lever med konstant politibeskyttelse og ingen får vite hvor han bor. Angrer han?

 5. KULTUR

  Den mest kontroversielle fredsprisen noensinne

 6. DEBATT

  Facebooksensuren handler ikke om å redigere historien, men om å skape den | Børge A. Roum