– Jeg er heldig som er her, sa fredsprisvinner Juan Manuel Santos under en pressekonferanse i Oslo fredag ettermiddag.

Han viste til at konflikten som har preget Colombia i et halvt århundre, nå avsluttes når fredsavtalen mellom landets regjering og opprørsbevegelsen FARC.

– Nobelprisen kom som en gave fra himmelen. Den kom som sendt fra himmelen. Den var til stor hjelp for meg, forhandlerne og det colombianske folk. Jeg håper at grunnlovsdomstolen neste mandag skal gi grønt lys for rask implementering, sa Santos.

Colombias president Juan Manuel Santos er mottager av årets Nobels fredspris for sitt arbeidet med å bringe fred til landet som i 50 år har vært i konflikt med geriljagrupper i eget land.

Fredag landet flyet med Santos og hans følge landet på Gardermoen militære flyplass ved 9.30-tiden.

Santos har tatt med seg to av de mest fremstående tidligere FARC-gislene til Oslo, politikerne Clara Rojas og Ingrid Betancourt. Men FARC har ingen representanter til stede. Det har sin naturlige forklaring, mener Santos.

– Det faktum at FARC ikke er her, henger sammen med at jeg ikke ønsket å skape et problem. FARC er fortsatt underlagt rettslige prosesser i Colombia før deres medlemmer kan reise fritt ut i verden, sier Santos til NTB.

Her ankommer Colombias president Juan Manuel Santos Norge.
Pedersen, Terje / NTB scanpix

Trafikkregulering i Oslo

I forbindelse med besøket må du påregne noen trafikkregulerende tiltak i Oslo sentrum.

– Det blir noen kortvarige reguleringer mens prisvinneren kjører i kortesje fra Gardermoen og inn til Oslo sentrum fredag formiddag. I den forbindelse kommer vi til å måtte stenge noen av- og påkjøringer på E6, sier Andre Kråknes, operasjonsleder for Nobel i Oslo Politiet.

Politiet vil prøve å unngå rushtrafikken, og Oslos befolkning trenger ikke å forberede seg på Obama-lignende tilstander under årets prisutdeling.

– Vi regner med at dette går fint, men i selve sentrum og rundt Rådhuset kan det bli noen avsperringer, fortsetter han.

Tett program lørdag

Lørdagen er dagen med tettest program for fredsprisvinner. Her blir det perioder med begrenset kjørefremkommelighet i sentrum.

Kl. 13.00 lørdag er dagen for fredsprisseremonien i Oslo rådhus for inviterte gjester. Etter seremonien, kl. 17.30 arrangeres det fakkeltog til ære for årets fredsvinner. Kl. 19.00 samme kveld holdes Nobelbanketten på Grand Hotel for inviterte gjester.

– Spesielt i forbindelse med pressekonferansen fredag på Nobelinstituttet og selve seremonien på lørdag kommer det til å kortvarige reguleringer for av- og påstigning i Oslo sentrum, sier Kråknes.