Osloby

Verstehen Sie diese Überschrift?

Skolebyråd Torger Ødegaard blir veldig glad hvis du forstår den tyske tittelen.

- Munch ble ikke profet i eget land, men i Berlin, sier skolebyråd Torger Ødegaard (H). Han ønsker at flere elever skal velge tysk som fremmedspråk, og har som mål å sende 40 elever til Berlin hvert år, som en del av den videregående opplæringen. Rolf Øhman

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Nå vil Torger Ødegaard (H) gjøre det han kan for å løfte interessen for både tysk språk og kultur. Oslos skolebyråd har som mål å doble antall elever som bor og studerer i Berlin i ett år på videregående (se fakta).

— Noe annet vi gjør, er å ha tysk på sommerskolen. I år måtte vi si nei til noen, så vi må faktisk øke kapasiteten, sier Ødegaard.

Ikke bare øl og pølser

Til tross for at barn vil lære tysk på sommerskolen, er det spansk som vinner frem når elevene skal velge et annet fremmedspråk enn engelsk på videregående. Og selv om tysk har hatt en liten økning, mens fransk har hatt en betydelig nedgang de siste årene (se fakta), er det tysk Ødegaard er spesielt opptatt av. Byråden vil likevel nødig si noe negativt om de andre språkene.

Les også

Kun én av fem Oslo- elever velger tysk

— Jeg er veldig opptatt av å snakke tysk opp, men vil ikke snakke de andre språkene ned, sier han.

Ødegaard forteller med entusiasme om Tyskland som viktig handelspartner, som økonomisk stormakt og som sentrum i Europa med nesten 82 millioner innbyggere.

— Og så har du den kulturelle dimensjonen. Det er mange kreative nordmenn som har vært i Tyskland. Munch ble ikke profet i eget land, men i Berlin, sier Ødegaard, og legger til:

- Tyskland er ikke bare øl og pølser.

Mindre pugging i dag

Goethe-instituttet markerer nå sine første 50 år i Norge med en utstilling på Oslo Handelsgymnasium. Språkavdelingsleder Petra Biesalski deler Ødegaards bekymring, og ønsker at flere norske skoleelever velger tysk i tillegg til engelsk. Hun viser til at NHO også etterlyser flere som behersker tysk. Ifølge Biesalski er undervisningen i tysk annerledes enn før. I dag er det mindre pugging og analyse og mer kommunikasjon, sier hun. Handelsgyms rektor, Trond Lien, er forsiktig optimist. Han tror tyskfaget har sett bunnen, og er på vei oppover.

— Vi har sett en svak økning her hos oss, sier Lien.

I skolebudsjettet for 2013 er tysk nevnt spesielt. Byrådet skriver at de ønsker å videreutvikle utvekslingsordningen, slik at også Berlin-elever kan komme til Oslo. Byrådet har også tatt initiativ overfor NHO, Universitetet i Oslo og Statoil, med ambisjoner om å etablere oppfølgingstilbud til utvekslingselevene når de vender hjem fra Tyskland.

Ps. Tittelen oversatt til norsk: Forstår De denne overskriften?

Oversikten under viser antall elever som har valgt de ulike språkene i 1. klasse på videregående:

Språk2006/0707/0808/0909/1010/1111/12Totalt  
Spansk1135119212191496128914537784  
Fransk10268808547176416564774  
Tysk7016056027417908024241  
Annet1301362282863575051642  

Kilde: Vigo/ Byrådsavdeling for kunnskap og utdanning.

Annet = småfag og morsmål som fellesfag.

Goethe-instituttet markerer 50 år i Norge med en utstilling på Oslo Handelsgymnasium. Språkavdelingsleder Petra Biesalski (t.h.) er i likhet med skolebyråd Torger Ødegaard bekymret for at få norske elever ønsker å lære tysk. Rektor Trond Lien (i midten) forteller imidlertid at han har registrert en svak økning på Oslo Handelsgymnasium. Rolf Øhman

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Disse elevene velger språket næringslivet skriker etter

 2. OSLOBY

  Siden 2009 har karakterene avgjort hvilken Oslo-skole en kommer inn på. Det kan det bli slutt på.

 3. OSLOBY

  Neste år kan det bli slutt på karakterbasert opptak i Oslo. Her er fem alternativer.

 4. OSLOBY

  I høst begynte 1334 elever på yrkesfag i Oslo. Kun 84 er fra skoler på vestkanten.

 5. NORGE

  Her overnatter barn på muslimsk «SFO»

 6. OSLOBY

  «Jeg slentret nedover Carl Johan, utså mig et offer, hilste, fikk et blidt smil og trakk av»