Osloby

Dette kan bli Bærums andre eliteserieklubb

I 2015 kan Bærum få to tippeligaklubber. Samtidig sliter Oslo med å få opp en klar toer bak den ensomme majesteten Vålerenga.

Andreas Aalbu har hatt en super sesong. Kanskje blir han heiet frem til tippeligaspill. Karl Martin Jakobsen

 • Karl Martin Jakobsen

Søndag kokte det på Kristiansund stadion. Bortelaget Bærum SK hadde, mot alle odds, gått opp i tomålsledelse via et hodestøt fra spissen Andy Warshaw. Amerikaneren er en av få importerte spillere på laget som i fjor befant seg på tredje nivå i norsk fotball. Nå lukter de på Tippeligaspill.

– Helt fantastisk. Nå gjenstår det fortsatt en kamp mot Mjøndalen på lørdag, og en eventuelt møte med Brann, men å være så nærme er eventyrlig, sier Andreas Aalbu.

Mer om Aalbu og oppturen kan du lese her

Den tjuefire år gamle midtbanespilleren har spilt for Bærum SK siden han var tolv, og drømmer om lokalderby mot storebror Stabæk. Det gjør også Stabæk-entusiast Ingebrigt Steen Jensen. På 80-tallet var den tidligere styreformannen med på å gjøre Stabæk til en av Norges beste fotballklubber, og nå øyner han et lokaloppgjør som får Stabæk-Vålerenga til å blekne.

Har bygget lokal tilhørighet

– Tenk deg sekstende mai, et fullsatt stadion og Stabæk mot Bærum. Hvis de rykker opp vil det være veldig bra for fotballen i kommunen, både med tanke på publikumsinteresse, medieinteresse og sponsormuligheter, sier Steen Jensen.

Tidspunktet som oppgangen kommer på er ikke tilfeldig, mener Steen Jensen. Gjennom flere år har både Bærum og Stabæk fokusert på det han ser på som de viktige tingene i fotballen.

– Både vi og Bærum har vært veldig bra på spillerutvikling og på å bygge lokal tilhørighet. Det her gjort at vi har kunnet prestere, på tross av små budsjetter, sier Ingebrigt Steen Jensen.

Kjelsås nest best i byen

En kort kjøretur unna er stemningen en annen. På tross av at Oslo er landets desidert største by, og at oslogutter blir tatt ut fleng både på seniorlandslag og aldersbestemte nivåer, var Kjelsås byens nest beste lag i år. De endte åtte poeng bak opprykkslaget Follo, fem år etter at divisjonskollega Lyn rykket ned fra øverste nivå.

– Det føles godt å være nest best i byen, men samtidig så er det ikke et bra tegn for Oslo som by at det nest beste laget spiller i andredivisjon, sier styreformann Alexander Rein.

Klubben hans knivet lenge om tabellposisjoner med Bærum SK, og Rein er svært imponert over den tidligere rivalens prestasjoner. For Kjelsås vil de største hindrene for å nå Norges øverste nivåer være overgangen til proffkontrakter og høyere krav til stadionanlegg.

– Vi driver med små ressurser, også sammenlignet med de fleste andre 2. divisjonslagene. Hvis vi tar å ta steget opp i divisjonssystemet vil det medføre kostnader som vi i dag ikke har inntekter til å bære, sier Rein.

Ser ingen spesielle utfordringer i Oslo

Han ser ingen grunn til at en osloklubb ikke skal kunne ta de samme stegene som Bærum.

– Det er kanskje litt tøffere på sponsormarkedet i Oslo, der det er mange om beinet, men det skal for eksempel ikke være noe vanskeligere å skaffe lokal tilhørighet, sier Rein, og forteller at hans lag i første omgang satser på å stabilisere seg i toppen av andredivisjon.

– For oss er det viktig å ta steget når vi er modne for det, sier Alexander Rein.

Vil ha mer kontinuitet i fotballen

Oslo fotballkrets har ansvar både for oslofotballen og den som spilles i Bærum. Talentutvikler Torgeir Lind forteller at Bærum SK har lyktes med å holde på talentene, og mener at det er derfor de nå kun er tre kamper unna Tippeligaen.

– Bærum SK var oppe på nest høyeste nivå for en tre-fire år siden, før de rykket ned. Siden den gang har de brukt tiden bra, sier Lind, og trekker frem kontinuitet på trenersiden og en tydelig filosofi som andre årsaker til klubbens suksess.

Mangel på slik kontinuitet kan ha bidratt til at osloklubbene hittil ikke har klart det samme, mener talentutvikleren

– Oslo produserer flest landslagspillere, og har rundt førti spillere i Tippeligaen og utlandet, men talenter vil før eller siden forsvinne oppover. Timingen på disse salgene er en annen sak, sier Torgeir Lind.

 1. Les også

  KFUM har relansert planene for fotballstadion på Ekebergsletta

 2. Les også

  Lyn med ryggen mot veggen

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Stabæk har den mest utrolige historien av alle klubber i Norge

 2. SPORT

  Ingebrigt Steen Jensen: - Vi trenger ny og frisk luft

 3. FOTBALL

  Steen Jensen: - Norsk fotball blir ikke bedre med færre lag

 4. FOTBALL

  De blå fra Bærum

 5. FOTBALL

  Her er Mr. Stabæks 7 største øyeblikk på Nadderud

 6. FOTBALL

  - Bradley hadde vært et scoop for Norge, men det skjer nok ikke